Ši žinia Anykščių savivaldybei, panašu, nebuvo netikėta.

„Savivaldybės administracija dirba, kaip dirbusi. O meras kol kas ramiai dirba. Normaliai viskas“, – kalbėjo vienas administracijos darbuotojas.

Trečią mėnesį pareigas einantis K. Tubis skaičiuoja, jog jau tris kartus puošėsi mero regalijomis ir daug dirba.

„Pažadėjau žmonės dirbti nuoširdžiai, sąžiningai ir efektyviai tą ir darau“, – kalbėjo Anykščių rajono meras K. Tubis.

Savivaldybės darbuotojai, kad ir kaip būtų nelengva, kalba priešingai – tokio išsibalansavimo esą dar nebuvo.

„Tokia būsena keista. Mes dar nebuvome tokioje situacijoje. 30 metų dirba ir pirmą kartą susiduriu su tokia nežinia“, – kalbėjo Anykščių rajono Finansų ir apskaitos skyriaus vedėjo pavaduotoja Danuta Gruzinskienė.

Kita savivaldybės darbuotoja tikino, jog tiesiog stengiasi negalvoti apie šią situaciją.

„Norisi pastovumo“, – kalbėjo darbuotoja.

Pastovumo trūkumas jaučiamas ir kituose savivaldybės skyriuose.

„Mero komanda dalinai jau yra ir suformuota pilnu sąstatu. Dabar vėl tokia nežinia“, – teigė savivaldybės ryšių su visuomenė atstovė Silvija Sakevičiūtė.

Bet visa tai niekis prieš Anykščių rajono mero K. Tubio pasitikėjimą.

„Aš dirbsiu ramiai“, – tikino jis.

K. Tubio teigimu, laikyti jo nuteistu negalima, kol paskutinis – Aukščiausiasis teismas neišnagrinėjo skundo.

„Mano skundas yra priimtas Aukščiausiajame teisme. Bus nagrinėjamas žodinio proceso tvarka. Kai bus priimtas sprendimas, tada ir kalbėsime. Nes žmogus iki paskutinės instancijos yra nekaltas“, – tikino jis.

Per ilgą teismų maratoną K. Tubis buvo pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu, jam buvo skirta 10 tūkst. eurų bauda ir draudimas ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje. Tačiau politikui laimėjus rinkimus, Lietuvos probacijos tarnyba teismo paprašė išaiškinti, ar nuteistas meras gali eiti pareigas.

„Niekaip nesuprantame logikos – kaip gali leisti išrinkti žmogų, kuris negali to darbo dirbti“, – stebėjosi viena Anykščių gyventoja.

„Mero reikia, bet kodėl jis tai padarė, jeigu žinojo, jog negali to daryti? Kodėl jis apgavo visus žmones?“ – klausimus kėlė kita kalbinta pašnekovė.

Teismo teigimu K. Tubis nusikaltimą padarė vykdydamas tarnybines pareigas, dėl to jam buvo atimta teisė dirbti. Ir nors Valstybės tarnybos įstatymas esą nėra taikomas valstybės politikams, tarp jų ir merams, bet tai nepaneigia fakto, kad meras kaip savivaldybės vadovas eina pareigas valstybės tarnyboje.

„Taip, skųsime. Aš jau kalbėjau su gynėjais, advokatais. Ir mes ruošiame skundą“, – LNK žinioms sakė Anykščių rajono meras K. Tubis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: