Sprogimus abiejuose „Nordstream“ dujotiekiuose Skandinavijos šalys vadina tyčiniu aktu, sabotažu.

„Vienas rimčiausių incidentų Baltijos jūroje. Čia turbūt nėra jokios paslapties, kad daugelio valstybių, daugelio analitikų akys krypsta į Kremlių“, – trečiadienį sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Lietuvoje yra 11 svarbiausių strateginių objektų saugo Viešojo saugumo tarnyba.

„Tai yra pagrindinės elektrinės, visi valstybiniai oro uostai ir dujų, naftos valstybės terminalai ir bazės“, – LNK sakė VST vadas Ričardas Pocius.

Prie strateginių objektų yra draudžiama priartėti, negali skraidyti dronais, bet pažeidėjai fiksuojami nuolatos.

„Taip, kiekvieną dieną beveik, kiekvieną savaitę mažų incidentų turime. Kartais gal šiek tiek ir rimtesnių incidentų“, – kalbėjo VST vadas.

Anot jo, daug pažeidimų fiksuojama prie terminalo „Independence“, kur žvejai pradeda sezoną.

„Bando sutaupyti, kirsti kelius, praplaukti pro priekį, ar galą mūsų terminalo. Na, tokių pažeidimų per dieną turime keletą. Bet apsauga tam ir yra, kad atskirti, ar tai nėra apsaugos patikrinimas“, – LNK sakė R. Pocius.

Strateginiai objektai filmuojami ir iš oro dronais, nors tai yra draudžiama.

„Jeigu kyla įtarimų, kad tai yra rimtesni incidentai, tai jau aiškinasi kitos tarnybos“, – sakė VST vadas.

Prieš keletą metų politikai aiškinosi ir parengė išvadą, kad terminalas „Independence“ nėra tinkamai apsaugotas, trūksta apsaugos po vandeniu.

„Mes kėlėme tada irgi klausimą, kas turi saugoti po vandeniu esantį objektą. Ir savo sprendime, dar šiandien pasižiūrėjau, mes manėme, kad tai turi daryti mūsų jūrų laivyno atitinkamos tarnybos“, – LNK sakė buvęs Seimo narys Artūras Paulauskas.

Terminalo apsauga po vandeniu gali būti ypač svarbi. Buvęs karinės žvalgybos vadas Gintaras Bagdonas sako, kad rusai vysto dalinius, skirtus diversinėms, arba teroristinėms operacijoms. Ypač slaptas povandeninių diversijų dalinys gali būti dislokuotas Kaliningrado Baltijsko mieste.

„Jie turi ir povandenines diversines grupes, galinčias daryti sabotažą. Dar kas įdomu, kad šitam daliniui priklausantys atstovai, anot kai kurių šaltinių, lankėsi statant „Nordstream 2“, – LNK sakė Rytų Europos studijų centro (RESC) analitikas G. Bagdonas.

Dabartiniai politikai sako, kad terminalas ir kiti svarbiausi objektai yra saugomi sustiprintai, bet ar terminalo apsauga stebima ir po vandeniu – nekomentuojama.

„Nekonkretizuosiu. Kas yra užtikrinama, kas yra padaryta, bet kokiu atveju yra padaryta tai, kas reikia padaryti“, – LNK sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Lietuvoje yra 2300 kilometrų dujotiekių, operatorius „Amber Grid“ samdo apsaugą siurblinėms, reguliavimo stotims. Turint piktų kėslų gali ir nereikėti eiti, kastis ar nerti prie vamzdžių.

Dujotiekių tiesimo įmonės vadovas sako, kad dujotiekių valdytojai priežiūrai naudoja specialius įrenginius, kurie keliauja vamzdžių viduje.

„Lietuviškai tai būtų galima suprasti, kad yra siunčiama tokia speciali „kiaulė“. Tai yra įrenginys, jis gali būti paprastas. Bet taip pat dujotiekiais yra siunčiamos aukštos technologijos įrenginys“, – LNK sakė „MT Group“ generalinis direktorius Simonas Kunickas.

Pridaryti bėdų yra lengviau, kai sukeliami neramumai pareigūnų dėmesiui nukreipti. Lietuvoje tai jau buvo išbandyta. Kai pernai iš Baltarusijos plūstelėjo neteisėti migrantai, VST buvo patikėta saugoti ir juos, papildoma našta buvo ir pasieniečiams.

O kai kilo riaušės prie Seimo, jų malšinti atvykusiai VST teko skubėti ir į Rūdninkus, nes ten pranešta apie kaip tik tuo pačiu metu kilusius migrantų neramumus.

O pora savaičių prieš riaušes prie Seimo, būrys rusakalbių asmenų Rūdninkuose susistumdė su pareigūnais. O kol vieni stumdėsi, kiti įsibrovė į karinį poligoną ir padegė padangas. Tada atsitiktinumais tai nebuvo vadinta.

„Aš asmeniškai šią situaciją vertinu kaip provokaciją ir atvirą antivalstybinę veiklą“, – tada sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot VST vado R. Pociaus, nors incidentai prie strateginių objektų fiksuojami, tačiau jų dažnėjimo nestebima.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: