Šiame darželyje, kaip skelbia LNK žinios, jau ramu, tiesa prieš mėnesį čia buvo chaosas. Teigiama, kad vaikai darželyje patyrė žodinį ir galimai fizinį smurtą, dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Viena iš nukentėjusių ir Živilės šeima. Išleidusi dukrą į darželį moteris pastebėjo, kad mergaitė nuolat grįžta irzli ir pradėjo kamuoti nemiga.

„Ji bijo tuštintis, bijo valgyti, nes išsiteps. Po to prasidėjo frazės „mane tempia“, kad ji norėjo pabėgti“, – LNK žinioms pasakojo moteris.

Prasidėjus neįprastam vaikų elgesiui tėvai patys atliko tyrimą. Į darželį atžalas išsiuntė su pasiklausymo įranga.

„Labai tikėjomės, kad mes nieko neišgirsime. Bet tada supratom, kad ne veltui mes visą tą pradėjome“, – sakė darželį lankančios mergaitės mama Živilė.

Tėvai kreipėsi pagalbos, kai skandalinga informacija pasiekė visuomenę, istorija susidomėjo ir valdžia. Ketvirtadienį į minėtą darželį atvyko švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Po šio siaubingo incidento, kuris, manau, sukrėtė visus, manau, kad nei vienas negalėjo ramiai klausytis to įrašo. Dabar svarbiausia, kad tai ne tik čia nepasikartotų, bet ir kitur. Tikiuosi, kad šią pamoką bus išgirdę ir kitų švietimo įstaigų darbuotojai“, – žiniasklaidai kalbėjo G. Jakštas.

Gintautas Jakštas

Ministras sako, kad po pokalbio su darželio vadove jaučiasi ramiau ir tiki, kad pamokos išmoktos. Tačiau tikina, kad skirti daugiau dėmesio prevencijai yra būtina.

„Reikia imtis reikalingų veiksmų. Ir psichologinė gerovė darbuotojams, nes incidentai taip ir įvykta, kai darbuotojai yra pavargę, išsekę, kažkur trūksta kantrybės. Tikiuosi, kad tai nebus toleruojama, bet tikiuosi, kad bus imtasi ryžtingų žingsnių“, – po susitikimo kalbėjo ministras.

Darželio vadovė teigė, jog pokyčiai vyksta jau du mėnesius. Ir iš darbo atleista daugiausiai smurtavusi darbuotoja, kitos dvi išėjo savo noru. O su likusiais darbuotojais ir vaikais dirba specialistai.

„Psichologinė tarnyba, kuri teikia konsultacijas, toliau mūsų psichologas veda tuos visus individualius pokalbius“, – pasakojo lopšelio–darželio „Žvangutis“ direktorė Ramunė Vėželytė.

Darželio vadovė sako, kad apie darželyje vykusį smurtą nežinojo. O iš tėvų skundų sulaukė tik po jų pačių atlikto tyrimo.

„Aš to nematydavau. Lygiai taip pat galiu paklausti ir jūsų – ar kada matote atvirai daromą nusikaltimą? Niekada. To nepastebėjome“, – sakė direktorė.

Pasak ministro, pokyčių galima imtis dar įdarbinimo procese, tačiau sustiprinti darbuotojų atranką turi patys darbdaviai.

„Manau, kad įdarbinime darbdavio atsakomybė bus realizuojama“, – teigė ministras.

Darželio direktorė tikino, jog ši istorija kaip akmuo širdyje, bet jau yra daromi „geri žingsniai“.

Iš netinkamą elgesį patyrusios vaikų grupės išėjo 7 vaikai, 10 vaikų liko.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: