Panašu, kad Ukrainos laimėjimai pietiniame fronte baugina Kremlių. Rusijos prezidentas V. Putinas Saugumo tarybos posėdyje pranešė pasirašęs dekretą dėl karo padėties įvedimo keturiuose vienašališkai prijungtose Ukrainos srityse.

Jis nepatikslino, ką tai reikš, bet yra tikėtina, kad mobilizuos visus ir visur, gali būti įvesta net komendanto valanda, daugiau galių atitekti teisėsaugai, stiprėti karinė cenzūra, stiprėti draudimai išvykti ar keisti gyvenamąją vietą.

„Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, taip pat – Chersono ir Zaporižios srityse iki jų prijungimo į Rusijos sudėtį galiojo karo padėties režimas. Ir dabar mums reikia jį įteisinti pagal Rusijos įstatymus. Todėl pasirašiau įsaką įvesti karo padėtį tuose keturiuose Rusijos Federacijos subjektuose“, – trečiadienį aiškino Rusijos prezidentas.

V. Putinas teisinosi terorizmo grėsme iš Ukrainos ir į retoriką pynė net neonacius, vaidenosi jam ir Hitleris.

„Neonacistai naudoja atvirai teroristinius metodus, diversijas. Kėsinasi į vietos valdžios atstovus. Kaip ir jų pirmtakai – Hitlerio parankiniai“, – sakė V. Putinas.

O Rusijos statytinis Chersono srityje persigandęs trečiadienį paskelbė, kad neva Kyjivas telkia milžiniškas pajėgas, todėl būtina skubiai evakuotis į kairįjį upės krantą.

„Esant tokiai situacijai priėmėme vienintelį sprendimą, galintį sumažinti civiliams kylančią riziką. Skelbiu apie savanorišką perkėlimą kai kurių rajonų gyventojams. Visa tai bus organizuota ir nemokamai. Kiekvienas, norintis persikelti į kairįjį upės krantą galės likti ten. Turbūt kai kurie norės važiuoti toliau į Rusijos regionus“, – sakė Maskvos paskirtas Chersono srities vadovas Vladimiras Saldo.

Chersono gyventojai telefonais įspėjami palikti pietinį miestą, uostą užtvindė bėgantieji.

„Man paskambino iš darbo ir pasakė, kad šiandien evakuojamės“, – sakė viena vietos gyventoja.

Net rusų generolas nuo ekrano nuskaitė liūdną raportą – rusų pajėgoms atremti ukrainiečių kontrpuolimą sekasi sunkiai.

„Mūsų tolesni veiksmai ir planai, susiję su pačiu Chersono miestu, priklausys nuo to, kokia bus karinė–taktinė situacija. Kartoju – ji jau šiandien labai sudėtinga“, – sakė Rusijos pajėgų Ukrainoje vadas Sergejus Surovikinas.

O ukrainietis Melitopolio meras sako, kad tai slaptas genocidas, nes rusai vykdo prievartinę civilių deportaciją, kad apgyvendintų miestą kareiviais ir išdavikais.

Bene įtempčiausia situacija išlieka Ukrainos rytuose – Donbase. Priešo pajėgos ir iš oro, ir artilerija talžo Bachmutą ir Avdijivką.

Britų „Sky News“ komandai teko bėgti, reporteris sako, kad virš galvų matė baltojo fosforo bombas – cheminį ginklą.

„Negalėjome likti ilgiau, palikome paramedikus su moterimi, kuri, panašu – stipriai nukentėjo“, – sakė „Sky News“ žurnalistas John Sparks.

Vėliau reporterių komanda sužinojo, kad sužeistoji – kritinės būklės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: