„Daug dalykų, kurie dabar skamba viešojoje erdvėje, reikės patikrinti žvalgybiniais duomenimis. Todėl kalbėti apie „Wagner“ traukimąsi ar kitas tendencijas – anksti. Neilgai trukus sužinosime daugiau“, – LRT radijui penktadienį kalbėjo konservatorius L. Kasčiūnas.

„Bet kuriuo atveju, rizikos faktorius lieka, jis niekur nedingęs, bet sutinku, kad „Wagner“ elito žūtis panardins organizaciją į vidines kovas – (reikės išsiaiškinti – ELTA), kas bus nauji vadovai, koks organizacijos vaidmuo. Manau, kad Rusijai „Wagner“ bus reikalinga, (…) kova dėl jos, matyt, yra pagrindinis Kremliaus prioritetas“, – situaciją vertino L. Kasčiūnas.

Parlamentaras taip pat pažymėjo, kad nors „Wagner“ turi neišspręstų vidinių klausimų, rizikos faktorius Lietuvai išlieka.

„Jei turi vidinių perturbacijų, kovų, turbūt mažiau mąstai apie išorinius dalykus, ypač NATO valstybes. Nepaisant to, rizikos faktorius nedingsta ir artimiausioje ateityje matysime pagrindines raidos kryptis“, – teigė L. Kasčiūnas.

Visgi NSGK narys, „darbietis“ Andrius Mazuronis nors ir pritaria, kad aiškiai įvertinti situaciją dar trūksta žvalgybinės informacijos, tačiau, anot jo, po J. Prigožino žūties privačios grupuotės Lietuvai keliama rizika sumažėjo.

Wagner

„Rizikas reikia vertinti objektyviai, blaiviai ir realiai, remiantis žvalgybine informacija. (…) Mano nuomone, ta rizika dabar yra dar labiau sumenkusi, nes „Wagner“ paskendęs egzistenciniuose klausimuose (…) rizikas norėčiau vertinti blaiviai, manau, kad jos dabar minimizuojasi“, – sakė Seimo narys.

„Man atrodo, kad „Wagner“ buvimo Baltarusijoje rizika buvo politiškai išpūsta. Pirmiausiai, kolegų Lenkijoje, artėjančių rinkimų fone“, – akcentavo A. Mazuronis.

Savo ruožtu komiteto narė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė pabrėžia, kad „Wagner“ niekur neišgaravo, todėl situaciją reikėtų vertinti realistiškai.

„Wagner“ samdiniai niekur nedingo, kaip ir kur jie bus panaudoti, šiuo metu pasakyti sunku. (…) Mūsų regione rizikos šita situacija nesumažino, „Wagner“ stebuklingu būdu neišgarino ir Putino valdžia, deja, nėra tokia trupanti, kaip norėtųsi daug kam matyti“, – kalbėjo politikė.

Kaip pranešta trečiadienį, J. Prigožinui priklausantis privatus lėktuvas „Embraer Legacy 600“ sudužo Rusijos Tverės srityje. Teigiama, kad šiuo lėktuvu keliavo ir J. Prigožinas.