A. Monkevičius teigė, kad sprendimus turėtų priimti praėjus kelioms dienoms po to, kai gaus vadovų paaiškinimus raštu dėl audito metu nustatytų pažeidimų.

„Kai tik gausiu raštiškus paaiškinimus ir tas protingas terminas bus kelios dienos“, – žurnalistams sakė švietimo ministras, paklaustas, kada spręs dėl pavaldžių įstaigų vadovų atsakomybės.

„Aš matau trūkumų ir matau pažeidimų, į kuriuos aš turėsiu reaguoti“, – kalbėjo jis.

Ministras tvirtino paaiškinimų laukiantis iki penktadienio.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija iš viso turi 17 pavaldžių įstaigų. Jų auditas nustatė, kad dalis įstaigų sudarydavo viešųjų pirkimų sandorius su savo darbuotojais, kai kurie įsigijimai vykdyti neefektyviai.

Taip pat nustatyta, kad pavaldžios įstaigos atliko daug konkurenciją galbūt ribojusių neskelbiamų pirkimų, dažnai institucijos prekes ir paslaugas įsigydavo iš vieno konkretaus tiekėjo, o viešuosius pirkimus atlikę darbuotojai neturėdavo tinkamos kompetencijos.

A. Monkevičius sakė, kad audito rezultatai jam kelia nerimą ir rodo, jog pažeidimų bei trūkumų esama.

Ministras teigė, kad ne tik įstatymų pažeidimai, bet ir abejonės dėl reputacijos labai kenkia švietimo sistemai.

„Galbūt jie nepažeidė įstatymų dėl viešų ir privačių interesų derinimo, bet ir abejonių sukelti nereikia. Reikia ir deklaruoti, nusišalinti ir pasistengti, kad net nekiltų jokių abejonių“, – kalbėjo A. Monkevičius.

„Aš net savo anūkus deklaravau, į kokią mokyklą jie eina“, – pridūrė jis.

Švietimo ministerija balandį pristatys pavaldžių įstaigų pertvarkos planą.