„Aš negaliu patvirtinti, kad tas ponas yra Rusijos pilietis ir apskritai daug detalių apie šią istoriją nenorėčiau komentuoti, nes dar daug dalykų reikia išsiaiškinti. Vertinčiau tą situaciją kaip kriminalinį nusikaltimą, kaip vaiko pagrobimą“, – LRT radijui teigė I. Šimonytė.

Tačiau premjerė pripažįsta, kad situaciją sunkina tai, jog vaikas buvo išgabentas į Lietuvai nedraugišką šalį.

„Tai, kad buvo pasirinkta išvežti vaiką į mums nedraugišką šalį apsunkina tolesnį bandymą atgauti mergaitę atgal. Bet institucijos dirba intensyviai, visos institucijos, kurios yra su šituo klausimu susijusios. Ir tikrai sieksime kažkokių sprendimų surasti“, – taip pat akcentavo premjerė.

I. Šimonytė stebisi viešoje erdvėje reiškiama kritika, kad siena su Kaliningradu saugoma nepakankamai efektyviai.

„Pasienio pareigūnai buvo vietoje labai greitai, mano žiniomis. Tik tiek, kad tas įsivaizdavimas sienos kiaurumo ar ne kiaurumo... Net nežinau, kaip įsivaizduoja žmonės, kokia turėtų būti siena, kuri eina upe“, – sakė I. Šimonytė.

„Ar jie įsivaizduoja, kad upėje turėtų būti kas kažkiek metrų kažkokie Lietuvos pareigūnai sustatyti, ar pareigūnai turėjo šaudyti nuo kranto, ar turėjo rizikuoti pažeisti sieną ir rizikuoti patekti, tarkime, į Rusijos institucijų rankas ir tokiu būdu dar didesnę problemą sudaryti“, – taip pat pažymėjo ji.

Visgi nuo detalesnių komentarų I. Šimonytė susilaikė, argumentuodama, kad tai gali pakenkti vaiko susigrąžinimo procesui.

ELTA primena, kad sekmadienį buvo gautas moters (gim. 1996 m.) pranešimas apie tai, jog vyras Kretingos rajone, Sausdravų kaime, paėmė jos dukrą ir sutartu laiku negrąžino jai. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Atliekant paieškos veiksmus, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

Lietuvos pasieniečiai pastebėjo, kad Skirvytės upėje guminė valtis kirto Lietuvos ir Rusijos sieną ir įplaukė meldus. Prie jų priplaukė Rusijos pareigūnų kateris. Anot VSAT atstovo G. Mišučio, pasieniečiai dar bandė žodžiu susisiekti su valtimi nuplaukiančiais asmenimis, tačiau jokio atsakymo negavo.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Tuo metu VSAT pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.