Jo teigimu, iš šios dienos pozicijų ir prognozių, rugpjūčio mėnuo turėtų būti artimas daugiametėms normoms.

„Šiek tiek šiltesnis ir šiek tiek drėgnesnis. Tai tokios bendrosios tendencijos turėtų atitikti daugiametį vidurkį.

Tai tikrai nebus toks rugpjūtis, koks bus pernai – rekordiškai šiltas ir pats šilčiausias per visą Lietuvos meteorologinių stebėjimų istoriją. Tai šiemet to neturėsime, bet turėtume turėti pakankamai lietuvišką rugpjūtį. Atostogautojams tam reikėtų ir nusiteikti“, – pasakojo klimatologas D. Valiukas.

Klimatologas pasakojo, jog įprastai temperatūra turėtų kilti vos virš 20 laipsnių šilumos. Tačiau atskiromis dienomis gali pasitaikyti pakankamai karštų dienų.

„Bet mėnesio vidurkiai turėtų būti artimi daugiametėms normoms – šiek tiek šilčiau. Dienomis virš 20, naktis vėsesnės, su neišvengiamais krituliais, kažko panašaus ir galime tikėtis“, – LNK vidurdienio žinioms sakė D. Valiukas.

Jis juokavo, kad per atostogas Lietuvoje skėčio neprireikia itin retai.

„Reikia su tuo susitaikyti, kad mūsų geografinėje platumoje atskiros savaitės gali būti ir sausos ir labai sausos, kas atostogavo birželį, tai galėjo ir pajusti – buvo ir sausra susiformavusi. Lietaus jau labai trūko. Bet bendrai žiūrint esame tokioje geografinėje padėtyje, kad bendrai žiūrint į ilgesnes atostogas, ne savaitę, o dvi, ar tris, tai tik išskirtinais atvejais išvengiame kritulių“, – teigė klimatologas.

Tiksliausios orų prognozės, kaip priminė LNK pašnekovas D. Valiukas, yra tris dienas į priekį.

„Jeigu žiūrime savaitę į priekį, tai tikslumas dar yra. O tos prognozės, kurios pateikia ilgesnį laikotarpį, net mėnesį į priekį atskiromis dienomis, tikėti nereikia. Per daug pas mus viskas keičiasi, kad būtų galima taip ilgai prognozuoti. Tik bendras tendencijas galime pasakyti, ne atskiras dienas taip toli numatyti“, – teigė jis.

Artimiausias 5–7 dienas tokių karščių, kokie buvo fiksuoti sekmadienį, jau nebus.

„Bet tikrai dar negalime pasakyti, kad nebebus dienos, kai temperatūra kils virš 30 laipsnių šilumos. Nes pas mus būna, kad ir antroji rugpjūčio pusė, mėnesio pabaiga itin karšta ir viršija 30 laipsnių“, – teigė klimatologas D. Valiukas.

Paklaustas, kokių orų galima laukti rugsėjį, klimatologas D. Valiukas pabrėžė, jog kuo toliau, tuo netikslesnės yra ilgalaikės orų tendencijos.

„Bet jis kol kas numatomas truputį šiltesnis už įprastines daugiametes normas maždaug 0,5 laipsnio. Bet jos dar tikrai gali keistis“, – LNK vidurdienio žinioms sakė klimatologas D. Valiukas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su klimatologu D. Valiuku žiūrėkite čia: