Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip vaikas atskiriamas nuo mamos, išplito socialiniuose tinkluose. Matyti ir girdėti, kaip vaikas priešinasi, klykia, šaukiasi pagalbos.

Į situaciją sureagavo institucijos. Jos pranešė, kad vaiko atskyrimas nuo mamos įvyko rugsėjį, kai mama nevykdė teismo sprendimo ir slapstėsi su vaiku, kuomet šis turėjo gyventi su tėvu.

Teigta, kad kad vaizdo įraše užfiksuota jautriausia situacijos dalis, kuri esą neaprėpia viso istorijos konteksto.

Vaiko tėvas Lrytas.lt pasakojo, jog jį pribloškė tai, kad buvo paviešintas jo sūnaus veidas bei emocijos, pribloškė ir pikta svetimų žmonių reakcija.

„Visi komentuoja nežinodami tikros situacijos. Tai mums sukėlė daug problemų. Paplitus vaizdo įrašui sūnus sulaukė draugų klausimų ir dabar vengia eiti į mokyklą, nors prieš tai noriai ėjo, jautėsi laimingas“, – pasakojo jis.

Dėl paviešinto vaizdo įrašo tėvas teigė kreipęsis į policiją, o taip pat – į socialinio tinklo administraciją, bet ji esą atsisakė pašalinti įrašą su berniuko atvaizdu.

Tėvas pasakojo, kad pirmoji vaizdo įrašą į socialinio tinklo paskyrą įdėjo vaiko mama – buvusi jo žmona. Tėvas reiškė nuostabą, kodėl ji taip pasielgė.

Institucijos į nufilmuotus vaizdus ir tai, kaip elgėsi darbuotojai bei pareigūnai, sureagavo dar pirmadienį.

Skelbta, kad dėl situacijos tyrimą pradėjo Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Siekiant apsaugoti vaiko atvaizdą ir interesus, vaiko teisių gynėjai pranešė kreipęsi į policiją. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyboje taip pat atliekamas vidinis tyrimas, planuojama įvertinti tarnybos darbuotojų veiksmus.

Antradienį tarnybų darbą sukritikavo prezidentas Gitanas Nausėda. Šalies vadovas ragino Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus bei kitas už situaciją atsakingas institucijas kuo greičiau pateikti situacijos vertinimą.

„Dar kartą pamatėme, kiek daug dar trūksta tarnyboms ir visuomenei iki nesuvaidinto, nebiurokratinio rūpinimosi vaikais“, – savo „Facebook“ paskyroje antradienį paskelbė G. Nausėda.

„Būtinas skubus Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus verdiktas. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė kartu su jos ministerijai pavaldžia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba privalo nedelsiant įvertinti šią konkrečią situaciją ir dalyvavusių tarnybų darbuotojų veiksmus, <...> imtis greitų bei efektyvių priemonių, kurios užtikrintų, kad tokios situacijos nepasikartotų“, – teigė šalies vadovas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sakė esanti nusivylusi G. Nausėdos viešai išsakyta kritika vaiko teisių apsaugos tarnyboms. Pasak jos, prezidento komentarai apie vaiką nuo mamos atskyrusių tarnybų darbą yra „oportunizmas“. Ministrė pabrėžė, kad visi tarnybų tyrimai jau pradėti.

„Visi, kurie matėme šį įrašą, ir aš pati, kaip mama... Tikrai yra skausmas matant tą emociją, kurią išgyveno vaikas. To negalime nė vienas paneigti.

Raginimai, kurie šiandien pasigirdo ir iš gerbiamo ekscelencijos, kad reikia tyrimus daryti, – jie visi yra pavėluoti, nes tarnybos nedelsiant, vos tik buvo išplatintas šis įrašas, pradėjo tyrimus. Tiek Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, tiek Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė, tiek kontrolierė. Šiuos tyrimus mes tikrai atidžiai vertinsime“, – komentavo M. Navickienė.

Norite išsakyti savo nuomonę ar pasidalinti naujiena? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)