LNK vidurdienio žinios Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) sinoptiko Pauliaus Starkaus klausė, ar jau reikia ruoštis potvyniams.

„Sekmadienio popietę Lietuvą pasiekė gana lietingi debesys, pradedant pietiniais rajonais pradėjo plisti lietus, kuris išplito iki vakaro į didesnę šalies dalį. Stipriau palijo sekmadienį būtent šalies pietryčiuose. Ir Vilniuje lietaus sulaukėme visai nemažai – apie 14 mm lietaus.

Ir tas lietus tęsėsi iki pat pirmadienio ryto. Ir taip pat per pirmadienio naktį didesnėje rytinėje šalies dalyje palijo. Daugiausiai Vilniaus ir Utenos apskrityse, čia vietomis iškrito net ir 40 mm lietaus. Tad kiekiai yra tikrai nemaži, bet jie nėra tokie jau ypatingai dideli“, – LNK vidurdienio žinioms sakė sinoptikas P. Starkus.

Pasak jo, vasarą būta ir didesnio lietaus, tačiau rudenį nuo medžių krentantys lapai užkemša lietaus kanalizaciją.

Pasak P. Starkaus, toks lietus rudenį pasitaiko gana dažnai.

„Gal kiek rečiau tokių ciklonų iš pietvakarių, kiek dažniau būna Atlanto ciklonų. Šiuo atveju šis žemo slėgio sūkurys nebuvo ypatingai didelis, bet jis kabino mus pačia savo lietingiausia vakarine dalimi. Tad sulaukėme lietaus rytinėje pusėje“, – teigė sinoptikas.

Jis pateikė ir prognozę šiai darbo savaitei – iki pat penktadienio dienomis didesnėje šalies dalyje vis sulauksime lietaus.

„Trečiadienis ir ketvirtadienis bus kiek vėsesni, dienomis šils iki 3–8 laipsnių šilumos. Tad šiaurės rytiniuose rajonuose, tikėtina, kad pamatysime ir šlapių snaigių – vėl padidės šlapdribos tikimybė.

Deja, visomis dienomis ta saulės tikimybė nebus didelė. Galbūt kur nors valandai, ar kitai gali saulė pasirodyti, tačiau daugiausiai vis tiek vyraus apniukęs dangus“, – sakė LHMT sinoptikas P. Starkus.

Pasak jo, nors dienos bus šaltokos, naktimis minusinė oro temperatūra taip pat nebus pasiekiama, tad ledas formuotis neturėtų.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su sinoptiku P. Starkumi žiūrėkite čia: