„Matyt, situacija tokia, kad labai ženkliai padidėjo neteisėtų migrantų skaičius – jis tikrai yra išaugęs ir per parą apie 100 neteisėtų migrantų bandė kirsti sieną. Buvo imtasi veiksmų, buvo įtrauka kariuomenė. Ji iki to laiko nebuvo įtraukta. Dabar tai nauji žingsniai, kas pas mus jau yra padaryta – mes tikrai esame savo budrumo lygį pakėlę“, – trečiadienį prieš prasidedant Vyriausybės posėdžiui žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

„Mes esame pasiruošę ir dabar, matyt, kaimynai imasi tam tikrų veiksmų, kurie jau yra atlikti mūsų valstybėje“, – pakartojo ji.

Politikė patikino, kad Lietuvos institucijos ir politinė vadovybė nuolat bendradarbiauja su kolegomis Latvijoje ir Lenkijoje – jeigu reikėtų imtis koordinuotų regioninių sprendimų, susijusių su provokacijomis Baltarusijos pasienyje.

Pasak jos, kol kas nei Ryga, nei Varšuva pagalbos į Lietuvą nesikreipė. Tačiau, pažymėjo ministrė, esant poreikiui šalys bendradarbiautų ir padėtų viena kitai.

„Esame susitarę, kad tikrai esame solidarūs. Jeigu pagalbos reikėtų mūsų kaimynams, kažkas atsitiktų – mes esame pasiruošę ateiti į pagalbą. Lygiai taip pat mūsų kaimynai yra pasiruošę ateiti į pagalbą, jeigu mums jos prireiktų. Mes palaikome nuolatos mūsų kontaktus, mūsų ryšį su politiniu lygmeniu, taip pat tarpusavyje bendradarbiauja pareigūnai“, – akcentavo A. Bilotaitė.

„Labai svarbu pažymėti, kalbant apie ateities scenarijus (...), jeigu šiandien tam tikros situacijos nutinka pas mūsų kaimynus – kalbant apie neteisėtos migracijos skaičius – kitą dieną jie gali būti pastumti prie mūsų sienos“, – įspėjo ji.

Todėl Lenkijai ir Latvijai didinant pareigūnų skaičių pasienyje su Baltarusija, A. Bilotaitė pakartojo, kad šalies institucijos ir tarnybos budi ir yra pasirengusios įvairioms provokacijoms – taip pat ir informacinėms.

„Šiuo metu matome daug informacinio karo elementų – tai, kai informacija pasirodo viešojoje erdvėje tam, kad daryti tam tikrą įtaką, bauginti, kelti nerimą visuomenėje. Šiuo metu turiu patikinti, kad mes nestebime kažkokios tokios informacijos, matome provokacijų – ar tai būtų kažkokios nuotraukos, ar kitokie veiksmai“, – teigė ji, veikiausiai referuodama į suklastotą nuotrauką, kurioje karinė grupuotė „Wagner“ vaizduojama esą Lietuvos teritorijoje.

„Prie mūsų sienos tikrai dirba visi – kalbant apie Vidaus reikalų ministerijos sistemos pareigūnus, tai jų įsitraukimas yra maksimalus. Taip pat kariuomenės įsitraukimas. Tikrai esame budrūs, esame pasiruošę galimoms provokacijoms. Bet kartu noriu paprašyti, kad visi suvoktume, kad galimi ir informaciniai atakos būdai, kai bandoma kažkaip provokuoti mūsų visuomenę, kelti nerimą arba baimę“, – aiškino ministrė.

ELTA primena, kad dėl įtemptos situacijos Latvijos ir Baltarusijos pasienyje, trečiadienį Latvijos pasieniečiai atšaukiami iš atostogų. Kitiems Sienos apsaugos tarnybos darbuotojams atšaukiamos suplanuotos kasmetinės atostogos. Pasieniečiai paprašė ir kariuomenės pagalbos.