Skelbiama, kad Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas inicijavo išankstinį tyrimą dėl buvusio dvasininko veiksmų.

Kauno arkivyskupijos išplatintame pranešime teigiama, kad arkivyskupą metropolitą K. Kėvalą labai stipriai nuliūdino ši situacija ir ypač tai, jog žmonės, ypač nukentėjusieji, nepasitiki Bažnyčia.

„VšĮ „Kokybiškos žurnalistikos redakcijai“ 2024 m. balandžio 15 d. paskelbus žurnalistinį tyrimą „Neleisk mūsų gundyti. Tęsinys“ Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas pakartoja tai, ką sakė ir „Redakcijos“ žurnalistams duotame interviu, kad jį „labai stipriai nuliūdino ši situacija ir ypač tai, jog žmonės, ypač nukentėjusieji, nepasitiki Bažnyčia; tad mes turime padaryti viską, kad tai pakeistume ir atstatytume pasitikėjimą“, – rašoma Kauno arkivyskupijos pranešime.

Kauno arkyvikupija tvirtina, kad tik sužinojęs apie kunigo R. Ramašausko galimai nusikalstamą elgesį, K. Kėvalas iškart, š. m. kovo 19 d., savo dekretu pradėjo išankstinį tyrimą.

„Tik sužinojęs iš „Redakcijos“ žurnalistų informaciją apie kunigo Romualdo Ramašausko galimai nusikalstamą elgesį, paliudytą vienos moters, tuo metu nepilnametės, arkivyskupas K. Kėvalas iškart, š. m. kovo 19 d., savo dekretu pradėjo išankstinį tyrimą pagal tai, kaip nurodo šiuo metu Bažnyčioje galiojančios teisinės normos“, – teigiama arkivyskupijos komentare.

Pasak arkivyskupijos, R. Ramašauskas neina jokių kunigiškųjų pareigų nuo praėjusių metų lapkričio pabaigos.

Be to, arkivyskupas K. Kėvalas informuoja, kad šiuo metu yra tariamasi su Vilniaus arkivyskupijoje veikiančios nukentėjusiųjų nuo išnaudojimo Bažnyčios aplinkoje išklausymo tarnystės atsakingaisiais – kaip jų patirtį būtų galima pratęsti ir Kauno arkivyskupijoje įsteigiant tokią išklausymo vietą, kuri būtų patikima erdvė aukoms drąsiai atsiverti, rašoma pranešime.

„Tai yra labai reikalinga, pabrėžia Kauno arkivyskupas, idant būtų galima imtis tolesnių žingsnių – ir teisinių procedūrų, ir pagalbos nukentėjusioms aukoms pasiūlymo. Šiuo metu Kauno arkivyskupijoje patyrusieji dvasininkų išnaudojimą kviečiami apie tai pranešti adresu: tyrimas@kaunoarkivyskupija.lt.“, – arkivyskupija ragina pranešti apie išnaudojimus.

Arkivyskupas K. Kėvalas taip pat ragina žmones, patyrusius nederamą dvasininkų ar Bažnyčios darbuotojų elgesį, kreiptis ir bendradarbiauti tiek su valstybinėmis, tiek su bažnytinėmis institucijomis.

„Kartu arkivyskupas Kęstutis Kėvalas labai kviečia bei ragina visus žmones, patyrusius nederamą dvasininkų ar Bažnyčios darbuotojų elgesį, kreiptis ir bendradarbiauti tiek su valstybinėmis, tiek su bažnytinėmis institucijomis, kad būtų paviešinti bet kokie nusikaltimai prieš žmogiškąjį orumą, kaltieji nubausti, o nukentėjusiesiems atsiteista, kad Bažnyčia būtų saugi erdvė visiems, o ypač silpniausiems, ir tarpusavio pasitikėjimas atkurtas“, – rašoma arkivyskupijos komentare.

Kėdainių rajone dirbęs kunigas Romualdas Ramašauskas sulaukė kaltinimų seksualiniu išnaudojimu. Jo parapijoje gyvenusi moteris „Redakcijos“ žurnalistams paliudijo, kad 2002 m. būdama šešiolikos turėjo lytinių santykių su klebonu prieš savo valią.

Pats kunigas neigia turėjęs prievartinių santykių su nepilnamete: „Nesąmonė kažkokia, tikrai ne.“ Delfi atkreipia dėmesį, kad dėl šio įvykio nebuvo kreiptasi į teisėsaugą, nebuvo atliktas tyrimas ir nebuvo priimtas nuosprendis. Akcentuojame, kad asmuo laikomas nekaltu, kol teisme neįrodyta jo kaltė. Žurnalistinėmis priemonėmis šio nukentėjusios merginos liudijimo patikrinti neįmanoma.

Vis tik kunigas R. Ramašauskas panašaus pobūdžio kaltinimų sulaukia nebe pirmą kartą. 2011 m. bažnyčia dėl jo veiksmų pradėjo tyrimą paaiškėjus, kad jis galėjo susilaukti sūnaus su kita nepilnamete mergina iš Kauno. Tačiau nukentėjusioji paskutiniame tyrimo etape atsisakė liudyti bažnyčios tyrėjams, tad procesas buvo nutrauktas.