Apie incidentą LNK žinioms daugiau papasakojo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė Viktorija Šelmienė.

„Baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu, teisiamojo posėdžio metu trys kaltinamieji nesilaikė drausmės teismo posėdžio metu. Nepaisė konvojaus pareigūnų ir bylą nagrinėjančios teisėjos nurodymų, įpareigojimų kalbėti iš vietos, prisistatyti, kalbėti atsistojus su teisėja, kreipiantis į teismą.

Pradėjo vartoti necenzūrinę leksiką, įžeidžiančio turinio žodžius vartoti tiesiogiai teisėjos atžvilgiu. Ir sureagavus į tokį jų elgesį konvojaus pareigūnams du kaltinamieji metė pilnus 0,5 litro buteliukus į teisėją. Buteliukai į ją nepataikė, atsitrenkė į stalo atkaltę. Ir sėkmingai bei laimingai baigėsi.

Kadangi buteliukai buvo pilni vandens, smūgiai buvo tikrai labai stiprūs. Jie skriejo apie 10 metrų, atsitrenkę į stalo atkaltę atšoko, nuriedėjo dar apie 5–6 metrus. Mes manome, kad sėkmingai baigėsi. Bet teismo posėdžiuose gali būti tikrai nesaugu“, – LNK žinioms pasakojo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė V. Šelmienė.

Už tai kaltinamiesiems gresia ir atsakomybė. Kaip pasakojo V. Šelmienė, į šį įvykį iš karto sureagavo konvojaus pareigūnai, buvo iškviesta ir policija.

„Įvykis yra užfiksuotas. Ir, mano žiniomis, yra pradėtas teisena dėl viešosios tvarkos pažeidimo teismo posėdžio metu“, – kalbėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė.

Ji pasakojo, jog būtent šioje byloje kaltinamieji nuo pat pat jos nagrinėjimo pradžios demonstruoja ypatingą nepagarbą teismui – vartoja necenzūrinę leksiką.

„Tikrai aštrią ir aršią. Ir mano, kad jie gali vadovauti procesui. Nors vienareikšmiškai taip nėra ir negali būti“, – LNK žinioms pasakojo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė V. Šelmienė.

Pašnekovė tikino, jog fizinis saugumas Lietuvos teismuose yra tiesiog apgailėtinas.

„Padėtis yra apverktina. Dėl to, kad nėra nei vienos kitos ES valstybės teismo, kurioje nebūtų įrengtų metalo detektorių, apsaugos pakankamo kiekio. Nes apskritai kiekvienas asmuo ateinantis į teismą turi būti patikrinamas. To mes neturime.

O neturime dėl to, kad teismams yra skiriamas ypatingai mažas finansavimas, būtent infrastruktūrai ir saugumo elementams įsidiegti“, – problemą LNK žinioms įvardijo Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkė V. Šelmienė.

Ir panašių incidentų į šį, pasak pašnekovės, teismas sulaukia vos ne kiekvieną savaitę.

„Agresyvaus proceso dalyvių elgesio sulaukiame kiekvieną savaitę. Be abejo, teisėjai yra apmokyti elgtis su tokiais asmenimis, teisėjai ir teismo personalas geba suvaldyti konfliktą, jo neeskaluoti. Bet pastaruoju metu stebime labai stipriai padažnėjusį incidentų kiekį“, – LNK žinioms sakė pašnekovė.

Visą LNK žinių pokalbį su Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininke V. Šelmiene žiūrėkite čia: