Ji prisiminė, kad niekada nemėgo ilgų metinių pranešimų, kaip pati sako, ir su žiniasklaida kalbėdavo aiškiai ir trumpai.

„Aš kalbėdavau daugiausiai 2–3 minutes, bet jei pradėdavau kalbėti, visi labai įdėmiai klausydavo, nes žinodavo, kad aš tuoj baigsiu“, – juokėsi kadenciją baigusi šalies vadovė.

Kadenciją baigusi šalies vadovė kai kurių žiniasklaidos priemonių Europoje buvo vadinama „tarpdurio karaliene“, – tai kelių sakinių žinia žiniasklaidai. D. Grybauskaitė sakė, kad prieš tai parengiant, ji „užvaikydavo visus“.

„Užvaikydavau visus, Spaudos tarnybą, save. Ieškodavome niuansų, išsireiškimų“, – juokėsi ji.

„Žiniasklaidai reikia labai trumpos žinios. Mano maniera tiko idealiai – atkapodavau, tiksliai ir aiškiai. Bet aš ruošdavausi tam. Yra tema, reikia rasti labai taiklius du žodžius, kad jie pataikytų“, – atsiminimais dalijosi D. Grybauskaitė.

Ji džiaugėsi, kad būtent dėl šios jos savybės ji atsirasdavo visose žiniose.

„Bet tai ne apie mane, o apie Lietuvą – mažos valstybės klausosi. (…) Mes buvome tiek girdimi, kiek kai kurios didelės valstybės nebuvo girdimos“, – teigė ji.

„Mūsų mažos Lietuvos citatos prezidentės asmenyje visa Europa laukdavo“, – susitikime įspūdžiais dalijosi D. Grybauskaitės buvusi vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė.

Naujojoje knygoje ir D. Grybauskaitės elektroninio laiško kopija, kuriame ji susirašinėjo su savo patarėjais.

„Dieve dieve, ten tokių yra. Ištryniau visus, leidau tik vieną parodyti“, – skubėjo replikuoti buvusi šalies vadovė. Jos buvusi patarėja Dalia Ulbinaitė ją pataisė, pasakydama, kad viskas buvo išsaugota.

„Žinote, vyksta pirmas variantas kažkokios kalbos. Ir dieve, visai ne į tą pusę, aš ir sakau „ką čia rašote, net turinio jokio nėra“. Tokių susirašinėjimo, aišku, kad buvo“, – sakė D. Grybauskaitė.

Buvusi šalies vadovės patarėja sakė, kad buvo atvejų, kai kalbą reikėjo ir 7 kartus rašyti. D. Grybauskaitė skubėjo pabrėžti, kad tik 5.

„Ji prašydavo įdėti širdies“, – prisiminė D. Ulbinaitė.

Gal politika žemiau plintuso?

D. Grybauskaitė teigė, kad lyderis turi prisiimti atsakomybę, o ne ją nuo pečių nusimesti.

„Nesvarbu, kokius turime, svarbu, ką išsirenkame. Ir po to svarbu, ar jie mokosi kiekvieną dieną. Aš žinau, kad kiekvieną dieną buvo kūryba, nes situacijos nesikartoja. Reikia konkrečiai imti ir spręsti. Turi apsispręsti, svarbiausia, ar nori prisiimti atsakomybę ant savo pečių. (…) aš jaučiau, kad esu už viską atsakinga. Lyderis, kuris prisiima atsakomybę, jis tokiu ir tampa. O tas, kuris atsakomybę nustumia, juo niekada nepatikės. Situacija keičiasi, įvykiai ridenasi, niekada nežinai, kas bus rytoj“, – apie prezidento darbą kalbėjo D. Grybauskaitė.

Paklausus, kaip jos akimis sekasi mokytis susisiekimo ministrui Jaroslavui Narkevičiui, D Grybauskaitė nedaugiažodžiavo.

„Knygoje mes apie tai nerašėme. Tai buvo ne per tuos dešimt metų. (…) Visi, kas yra žmonių rinkti, visi į ką įdėti lūkesčiai, turi mokytis kiekvieną dieną“, – sakė ji.

„Politinės kultūros kartelė gerokai pažemėjo, kaip ten kai kurie sako – žemiau plintuso“, – šypsojosi prezidentė.

Atvirai ji pasakė, kad į politiką grįžti neplanuoja.

„Jeigu sąžiningai, manau, kad demokratinėje valstybėje ,10 metų tikrai užtenka. Buvimas per ilgai valdžioje yra tam tikrų rizikų, kad gali nepamatyti, nepastebėti. Tikrai aktyvioje politikoje nenoriu ir neplanuoju būti. Bet valstybės gyvenime dalyvausiu“, – susitikimo dalyviams sakė D. Grybauskaitė.