LNK žinių kameros užfiksavo, kaip užsienio reikalų ministras G. Landsbergis eina į susitikimą su prezidentu G. Nausėda, nes Prezidentūra iš anksto paskelbė apie tokį vizitą. Paskutinį kartą viešas įrašas apie susitikimą su valdančiųjų lyderiu prezidento darbotvarkėje buvo prieš metus ir 8 mėnesius – 2022 metų sausį.

Tada Lietuvoje plito koronaviruso omikron atmaina, o Rusija dar nebuvo užpuolusi visos Ukrainos.

Tad toks viešas paskelbimas apie susitikimą sukėlė žiniasklaidos susidomėjimą. Prie Prezidentūros durų buvo išrikiuoti mikrofonai, bet užsienio reikalų ministras G. Landsbergis įėjo ne per pagrindinį įėjimą, o įvažiavo per vidinį kiemą. Pro ten ir išvyko, palikdamas žurnalistus.

Po kelių valandų Vyriausybėje paaiškėjo, kad „nieko ypatingo valstybėje neįvyko“.

„Darbinis susitikimas, tiesiog einamieji klausimai. Nieko labai specifiško. Tie susitikimai, žinokite, vyksta, kas mėnesį praktiškai. Tik paprastai neskelbdavome apie juos, nežinau, kodėl dabar nusprendė skelbti“, – pirmadienį sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

Bet viešumoje atrodo, kad tarp Vyriausybės ir Prezidentūros įtampos tvyro. Apie jas buvo kalbama ir prieš liepą Vilniuje rengtą NATO viršūnių susitikimą.

Gabrielius Landsbergis ir Ingrida Šimonytė

„Akis į akį, na, prezidentas nėra išsakęs tokio pageidavimo. Matyt, kad neaktualu, nėra aktualių klausimų, taip turbūt ir vertinčiau“, – dar birželį sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

O premjerė I. Šimonytė ir prezidentas G. Nausėda akis į akį susitiko birželį, tada premjerei reikėjo pristatyti Gintauto Jakšto kandidatūrą į švietimo ministrus.

Nekalbadienių būdavo ir ankstesniems premjerams su ankstesniais prezidentais. Bet I. Šimonytė ir G. Nausėda iki tol nesusitiko net devynis mėnesius.

„Žiūrėkite, nežinau, kodėl jūs tam skiriate tiek daug dėmesio, bet man atrodo, kad dėl to, ar tie susitikimai vyko, ar ne, tie darbai, kuriuos mes turime daryti kartu su prezidentu, jie nesustojo niekaip“, – pabrėžė Vyriausybės vadovė I. Šimonytė.

Ankstesnių premjerų ir prezidentų pasimatymai paprastai vykdavo pirmadienio rytais.

„Mes susitinkame Valstybės gynimo taryboje (VGT) ne taip retai, nes jos vyksta ne taip retai“, – teigė I. Šimonytė.

Gitanas Nausėda, Ingrida Šimonytė

Tad išeina, kad vienas su prezidentu akis į akį nesusitinka ir to neslepia, o kitas susitikinėja praktiškai kas mėnesį, bet slapta. Kokio pobūdžio tai yra santykiai, jau ilgą laiką analizuoja apžvalgininkai.

„Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Tadas Ignatavičius šį bendravimą lygina su įtakos formuotojų kovomis socialiniuose tinkluose. Tik tiek, kad ši drama mobilizuoja ne sekėjus, o rinkėjus. Pasak jo, tai yra naudinga abiem pusėms.

„Bet kuri drama, bet kuri muilo opera, tas serialas žmonėms labiau patinka, nei reali dokumentika. Tada žmonės perjungia kanalą“, – įžvalgomis dalijosi jis.

Pasak T. Ignatavičiaus, artėjant tiek prezidento, tiek Seimo rinkimams, santykių šaltukas turėtų laikytis.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: