Aliaksandro Lukašenkos režimas stiprina naratyvą, kad rusai tuoj į Baltarusiją perkels masinio naikinimo ginklą.

„Na ką, priešininkai, drebėkite. Baltarusija – branduolinė valstybė. Šalis, turinti galimybę, jeigu bus užpulta, atsakyti taktiniu branduoliniu ginklu. Lydysis Varšuva ir paskęs Vilnius. Mes pažiūrėsime į lenkų pelkėje iškylanti maro grybą, nelįskite, ponuliai, nes apspinduliuosime, mes jus perspėjome“, – kalbėjo propagandinių laidų vedėjas Grigorijus Azarionokas.

Rusija aiškina, kad branduoliniai ginklai, nori to Vakarai ar ne, Baltarusijoje atsiras dar šią vasarą. Vokietija padėtį stebi ir ruoš atsaką, jei reikės.

„Visų pirma, tai retorika. Žinoma, atidžiai stebėsime, ar po Vladimiro Putino pareiškimų bus imtasi veiksmų ir atitinkamai reaguosime“, – teigė viena Vokietijos pareigūnė.

Bet šantažui Berlynas nepasiduos.

„Tai jokiu būdu nekeičia mūsų vertinimų ar įsipareigojimų dalyvauti branduolinėje veikloje“, – tikino Vokietijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Arne'as Collatzas.

JAV irgi ramina, kad V. Putinas su A. Lukašenka dėl branduolinių ginklų dislokavimo sutarė dar pernai ir nėra jokių požymių, jog Kremlius šį arsenalą kilnotų.

Karas Ukrainoje

Bet Rusijos diplomatijos vadovas nediplomatiškai Vakarams nurodė išsiblaivyti.

„Kalbant apie dabartinius Amerikos lyderius ir jų sąjungininkus matome, kad jie yra paskendę urvinėje rusofobijoje, aukodami savo svarbiausius visuomenės klausimus. Kai ir jeigu jie išsiblaivys, tuomet ir spręsime dėl santykių perspektyvų. Ir jas diktuosime pagal savo sąlygas“, – kalbėjo Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

O Kinija, kuri vengia smerkti Kremlių, apeliuoja į branduolinį penketą.

„Pernai sausį 5 branduolinės valstybės paskelbė bendrą pareiškimą, kad branduolinis karas negali būti laimėtas. Ir niekada neturi būti kariaujamas.

Visos šalys dabar turi sutelkti dėmesį į diplomatines pastangas Ukrainos krizei taikiai sureguliuoti“, – tikino viena Kinijos diplomatijos atstovė.

Rusijos okupuotose žemėse nesaugu

O nauja savaitė Ukrainoje vėl prasidėjo civilių aukomis. Rusai Donecko srityje apšaudė raketomis Slovjanską – du žmonės žuvo, apie 30 buvo sužeista. Nuniokoti pastatai, dvi raketos pataikė į vaikų namus.

„Pasaulis privalo išgirsti, kad karą būtina sustabdyti jau šiais metais. Išlaisvinti Ukrainą nuo Rusijos blogio – tai bendras civilizuoto pasaulio uždavinys. Nes civilizuotumas reiškia ryžtą ginti žmogiškumą“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ir priešui jaustis saugiai okupuotuose žemėse neleidžia Ukrainos pajėgos. Pirmadienio rytą Melitopolyje Zaporižios srityje driokstelėjo keli sprogimai prie kavinės, kur buvo įsikūrusios rusų saugumo pajėgos.

O kitame rusų užgrobtame uostamiestyje Mariupolyje sprogimas išdraskė statytinio policijos vado automobilį. Bomba esą buvo įtaisyta po mašina, pats pareigūnas liko gyvas, bet sužeistas. Kremlius bando kurti įspūdį, neva okupuotasis Mariupolis gana saugus, juk šį miestą prieš savaitę tamsoje aplankė ir pats V. Putinas.

Jis savo specialiosios operacijos aukų neskaičiuoja, bet kapinės Rusijoje žiaurią kainą išduoda.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: