Kreipimesi į prokuratūrą, remdamasis žiniasklaidoje paviešinta informacija, Nacionalinis susivienijimas, kaip rašo savo pranešime spaudai, pabrėžia faktą, kad vieno iš būsimo ministerijų miestelio pastato projektinius pasiūlymus buvo pavesta rengti vis dar pareigas einančio Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus sutuoktinės Gilmos Teodoros Gylytės įmonei „Do architects“.

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Partija, kaip rašo pranešime, atkreipia dėmesį į klaidas, greičiausiai sąmoningai įveltas „Do architects“ laimėtos viešojo pirkimo sutarties sąlygose, bei itin trumpą projektinių pasiūlymų pateikimo laikotarpį, per kurį juos pateikti faktiškai gali tik įmonė, žinanti salygas anksčiau nei kiti rinkos dalyviai.

„Nėra pateisinamų sąlygų, dėl kurių turėjo būti rengiamas tik vieno iš planuojamo ministerijų miestelio pastatų projektinių pasiūlymų konkursas. Tai paaiškinti galėtų nebent siekis, kad Vilniaus mero ir vienos iš valdančiųjų Laisvės partijos vadovų sutuoktinės įmonė gautų išskirtines sąlygas projektuoti visą ministerijų miestelį.

Tai realiausia tokio konkurso pasekmė, nulemta jau turimų autorių turtinių ir neturtinių teisių, o taip pat dėl jau suformuotos architektūrinės koncepcijos. Paminėtos aplinkybės sudaro pagrindą įtarti, kad galimai siekiant sudaryti išskirtines sąlygas pareigas vis dar einančio Vilniaus mero sutuoktinės įmonei buvo padarytos nusikalstamos veikos“, – kreipimąsi komentuoja Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas dr. Vytautas Sinica.

Rytas po rinkimų su ELTA. Politinių partijų lyderiai aptarė svarbiausius rezultatus

Kreipimesi teigiama, kad Prokuratūros įstatymo 19 str. 1 d. yra numatyta, jog prokurorai gina viešąjį interesą, kai nustato teisės akto pažeidimą, kuriuo pažeidžiamos asmens, visuomenės, valstybės teisės ir teisėti interesai, ir toks pažeidimas laikytinas viešojo intereso pažeidimu, o valstybės ar savivaldybių institucijos, įstaigos ar įmonės, kurių veiklos srityse buvo padarytas teisės akto pažeidimas, nesiėmė priemonių jam pašalinti arba kai tokios kompetentingos institucijos nėra.

Partijos giliu įsitikinimu, sudarant sąlygas „Do architects“ projektuoti statinių kompleksą A. Goštauto g. 11, Vilnius, be privalomojo architektūrinio konkurso, buvo pažeistos visuomenės ir valstybės teisės ir teisėti interesai ir tai yra laikytina viešojo intereso pažeidimu.

„<...> Nacionalinio susivienijimo nuomone, nekvestionuotina, kad ministerijų miestelis, kuris turėtų būti įsikūręs Vilniaus senamiesčio apsaugos zonoje, architektūriniu, urbanistiniu, valstybiniu ir viešojo intereso požiūriu yra itin reikšmingas objektas, kuriam visam turėjo būti skelbiamas architektūrinis konkursas, kartu aiškiai nurodant, kad architektūrinis konkursas yra skelbiamas ministerijų miestelio projektavimui, ko nepadarius rinkos dalyviai nežinojo apie tai, kad bus projektuojamas ministerijų miestelis (išskyrus Vilniaus mero sutuoktinės įmonę „Do architects“ , kuriai, pakankamai akivaizdu, tokia informacija buvo suteikta).

<...> Įvertinus aukščiau paminėtas aplinkybes, konstatuotina, kad egzistuoja pagrindas prokuratūrai ginti viešąjį interesą bei kreiptis į teismą, kad būtų nutraukta sudaryta sutartis su „Do architects“ dėl vieno iš šešių planuojamo ministerijų miestelio pastatų projektinių pasiūlymų rengimo“, – argumentuojama kreipimesi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)