„Šiai dienai turime tris, o vietų turime nustatytų iki dešimt vietų vyrams, atliekantiems arešto bausmes“, – LNK sakė Panevėžio kalėjimo viršininkė Jūratė Lekiatienė.

Tad po daugiau nei 60 metų pas kalines pirmą kartą atvežta nuteistų vyrų. Jų atkraustymas įvyko vos prieš porą dienų, naujakuriai – trys areštuotieji. Tuos pirmus tris vyrus matė šimtai moteriškų akių, deja, iš tolo ir tik akimirką.

„Konvojus, kai atvyko, pamatė, kad vyrai išlipo. Tiek ir tematė – tik išlipančius ir nueinančius“, – LNK paaiškino Panevėžio kalėjimo Saugumo valdymo skyriaus viršininkas Edvardas Norvaišas.

Konkurencija esą iškart, kad ir per nuotolį, atsirado.

„Ir pamatyti nori, ir konkurenciją jaučia: žiūrės dabar, kam geriau – ar vyrams, ar moterims“, – pasakojo E. Norvaišas.

Istoriškai vyrų kalinių čia buvo. Kalėjimas Panevėžyje – seniausias Lietuvoje, pastatytas dar 1565-aisiais. Buvęs kalėjimas per amžius sunyko ir šioje vietoje 1893-iaisiais buvo pastatytas naujas, dabar jau tapęs istorinis kalėjimas. Ilgus metus čia kalėjo vyrai, moterys, paskui – politiniai kaliniai ir tik 1960-aisiais kalėjimas pritaikytas vien moterims. Vadinasi, istorija su vyrais kartojasi.

E. Norvaišas sakė, kad moterys su vyrais per langus taip pat negali susimojuoti.

„Pastatų toks išdėstymas, kad langai yra į kitą pusę nei vaikšto ir būna moterys“, – sakė skyriaus viršininkas.

Vyrai, įkurdinti buvusiose kalėjimo karantino patalpose, simboliškai ir liko karantine arba izoliuoti nuo moterų – areštantai turi atskirą pasivaikščiojimo kiemelį, į bendrą valgyklą, biblioteką neįleidžiami, o maistas ir knygos jiems pristatomi.

„Yra knygų skaitymas, laikraščiai, knygų aptarimas gali būti, išeiti pasivaikščioti – tai jų teisė į pasivaikščiojimus. Darbinė veikla nevykdoma su arešto bausme atliekančiais nuteistaisiais“, – paaiškino kalėjimo vadovė.

Buvimas per atstumą kalėjime vis tiek įnešė spalvų – juk būna bendros šventės.

„Dėl saugumo sumetimų negali būti laikomi bendrai vyrai ir moterys, tuo pagrindu ir negalės būti vedami į bendrą patalpą, kur bus moterys – čia yra saugumo klausimas, nenorime nemalonumų“, – paaiškino E. Norvaišas.

Kalėjimo departamento duomenimis, arešto bausmę atliekantys vyrai į moterų kalėjimą pradėti vežti vyrų kalėjimuose trūkstant vietų. Ilgiausias arešto terminas – 90 parų, tad nuteisti vyrai moteriškoje įkalinimo įstaigoje neužsibus: tai suvažiuos, tai vėl vėl išsikraustys.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: