Kaip DELFI pasakojo moteris, ji gavo nuolatinį darbą. Mokslus su darbu automobilių plovykloje bandys derinti ir 17 metis jos vyresnėlis, o štai vidurinysis sūnus įstojo į muzikos mokyklą, birbynės klasę, lanko dramos studiją.

Mažiausias Viktorijos vaikas apsiprato darželyje, tad ir mama gali kibti į darbus. Be to, pradės lankyti pozityvios tėvystės kursus. Kaip pati pripažįsta, iki šiol jos gyvenime pozityvumo labai trūko.

Kaip penkiese telpa 16 kv.m būste

Viena tris vaikus auginanti moteris su krikšto dukra tebesiglaudžia ankštame 16 kv.m. kambarėlyje, kurį nuomojasi, tačiau tiki, kad su laiku ir tai kažkaip susitvarkys. Kaip penki žmonės išsitenka 16 kv.m. kambaryje, kuriame iki šiol Viktorija ir siūdavo klientėms, ji parodė užsukus DELFI į svečius.

Viktorija buvo nuėjusi į Vilniaus savivaldybę pasiteirauti, kelinta eilėje socialiniam būstui gauti, tačiau nieko konkretaus nesužinojo. Kaip rašė DELFI, socialinio būsto ji laukia 8 metus.

Po publikacijų kauniečiai šeimai buvo pasiūlę namą, kuriame niekas negyvena, tačiau, kaip mano Viktorija, pasiskaitę, kaip komentaruose ant jos pilamas purvas, atsakė būstą.

„Prabilusi viešai apie tai, ką išgyvena ir daugiau žmonių, aš sulaukiau ne tik palaikymo. Reikėjo daug jėgų atlaikyti puolimą, kuris kilo. Tačiau ir už tai esu dėkinga. Kas nesužlugdo, padaro mus stipresnius. Man svarbiausia, kad nenusisuko nė viena draugė“, – sakė Viktorija, dėkodama visiems už palaikymą, darbo pasiūlymus, patarimus, kitokią pagalbą.

Pasirinko širdžiai miela darbą

Nuolatinio darbo pasiūlymų ji sulaukė tiek, kad galėjo rinktis. Kaip pati sako, pirmenybę teikė siuvimui, kuris jai patinka. Siuvėjos amato norinti išmokti moteris mano, kad širdžiai mielas darbas leis tvirčiau ant kojų atsistoti jai ir vaikams, o užsispyrimo, kantrybės ir noro mokytis ji pabrėžė tikrai nestokojanti.

„Svarbiausia, mylėti savo darbą, norėti jį padaryti gerai, o jei dirbsi, tai ir uždirbsi“, - įsitikinusi Viktorija. Jai darbą pasiūliusi moteris viešumo nenorėjo, prašė net neminėti jos vardo.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad dirbu mažame kolektyve, vadovė labai supratinga moteris, o darbas – teikiantis daug džiaugsmo, nes ne masinis, o individualus siuvimas pagal užsakymus, kuriame galiu tobulinti savo darbo įgūdžius. Pavyzdžiui, šiandien negalėjau vienai klientei pritaikyti sijono modelio, tad darbdavė patarė, parodė, kaip ką daryti“, – dalijosi DELFI pašnekovė.

Paprastesnius siuvinius jai leista siūti ir namuose, tačiau vos pradėjusi dirbti moteris netruko pajusti, koks svarbus išėjimas į žmones. Dirbti vien namuose Viktorija nebenori.

„Neįsivaizduojate, kaip jaučiuosi pakeitusi aplinką. Vien tas išėjimas iš namų keičia, skatina pasitempti. Kaip dabar galvoju, mano didžiausia problema buvo, kad nemokėjau savęs mylėti, galvojau, kad beatodairiškai turiu aukotis vien vaikams, o viskas baigėsi tuo, kad mano vaikai gavo visiškai nusidepresavusią, išvargusią fiziškai ir emociškai mamą, kuri jau nebemokėjo savimi rūpintis“, – pripažįsta ji.

Kreipėsi į mamas

Kaip rašė DELFI, feisbuke patalpintas Viktorijos prašymas duoti darbo sukrėtė lietuvius. „Sveikos, mamytės. Esu keturių vaikučių mama, auginu juos viena. Šį mėnesį gavau gerokai mažiau pajamų, tad išgyventi iš 200 eurų su tokia šeimyna nuomojantis butą man bėda. Todėl prašau, duokit darbo. Taisau drabužius, siuvu užuolaidas, galiu pasiūti nesudėtingo modelio sijonuką. Jei netinka mano siūlytas įkainis, sakykit, taikysiu nuolaidą. Man svarbus kiekvienas centas. Galima atsisakyti daržovėmis, vaisiais ar kitais maisto produktais. Dėkoju už supratimą“, – tokio turinio skelbimas prieš kelias savaites pradėjo plisti socialiniuose tinkluose.

Kaip sakė Viktorija, po to jos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis „Aš tikrai labai labai visiems dėkinga. Ir kiekvienam atskirai. Pasakyti, kad esu laiminga, būtų tas pats, kaip nepasakyti nieko. Nemoku apsakyt, kaip jaučiuosi. Esu labai susijaudinusi. Mano gyvenimas apsivertė ir svajonės pradėjo pildytis“, – sakė mama.

Kaip pabrėžė moteris, ji nesmerkia žmonių, kurie tiesiog prašo pagalbos, kadaise pati buvo gilioje depresijoje ir prašė paramos, tačiau yra įsitikinusi, kad jei tik gali, privalai dirbti.

„Mano vaikai yra pratinami dirbti. Sūnus vasaromis dirba, dabar irgi dairosi darbo, dukra nori mokytis siūti. Manau, ateityje ji pati galės atlikti paprastesnius užsakymus. Kitas mano vaikas lanko dvi mokyklas – paprastą ir muzikos, eina ir į dienos centrą, turi pareigų namuose. Net jauniausias sūnus privalo pažaidęs susitvarkyti savo žaisliukus. Mano vaikai tikrai man padeda, prižiūri vieni kitus, bet kartu yra ir geriausi mano draugai“, – pasidžiaugė DELFI pašnekovė.

Viktorija pasakojo kurį laiką gaudavusi pašalpas, tačiau paskutinius porą mėnesių ne, nes sūnus vasarą dirbo pagalbiniu darbininku. Rugsėjį jis vėl pradėjo mokytis, užsakymų sumažėjo, be to, gavo gerokai mažiau alimentų iš vieno savo vaiko tėvo. Pamačiusi, su kiek pinigų turės išgyventi šį mėnesį, moteris nebežinojo, ko imtis, todėl ir prabilo viešai.