„Tai traktuočiau daugiau kaip bandymą erzinti, bauginti, kelti galbūt kokią nors diskusiją lygioj vietoj, bet nėra jokios diskusijos“, – teigia Lietuvos politologas Vytis Jurkonis.

Minėtą projektą Maskvoje registravo valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“ priklausantis deputatas Jevgenijus Fiodorovas.

Pagal jo teikiamą pasiūlymą, Rusijos Valstybės Dūma turėtų atšaukti Sovietų Sąjungos valstybės tarybos 1991 metais rugsėjo 6 dieną priimtą nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos nepriklausomybės pripažinimo“.

Projekto aiškinamajame rašte deputatas teigia, kad minėtą sprendimą priėmė neteisėta Sovietų Sąjungos institucija ir tai padarė pažeisdama tuometinius įstatymus bei Konstituciją.

Anot jo, 1991 metų kovą Sovietų Sąjungoje surengtas referendumas nusprendė, kad turi būti išsaugota bendra valstybė, o tų metų rugsėjį Sovietų Sąjungos prezidento Michailo Gorbačiovo iniciatyva sudaryta valstybės taryba buvo antikonstitucinė, nes toks organas sovietinėje Konstitucijoje nebuvo numatytas.

J. Fiodorovas pažymi, kad referendumo dėl išstojimo iš SSSR nesurengė ir Lietuva.

Anot jo, tuo remiantis Lietuvos nepriklausomybės pripažinimas privalo būti atšauktas.

Politologo V. Jurkonio teigimu, iš neteisės teisė negimsta.

„Tai režimo valstybė, jie čia gali užsiimti propaganda, gali bandyti inicijuoti bet kokius, jų nuomone, teisės aktus, bet tarptautinės teisės prasme tai neturi absoliučiai jokios reikšmės“, – BNS trečiadienį sakė jis.

Pasak V. Jurkonio, Rusija pati save yra išstūmusi iš tarptautinės teisės lauko, nuolat pažeidinėja normas, susitarimus.

Politologo vertinimu, dėl minėtų pareiškimų reikėtų „išgyventi lygiai tiek pat, kiek anksčiau reikėdavo išgyventi klausantis Žirinovskio kliedesių“.

Jo nuomone, šiuo veiksmu norima prikurti dar daugiau spekuliacijų nei buvo iki šiol.

„Man atrodo apie istoriją jau kalbėta, rašyta įvairiais lygmenimis ir Baltijos valstybės nėra Rusijos teritorija ir niekada tokia nebuvo, buvo tiesiog okupuota teritorija“, – tvirtino V. Jurkonis.

Anot jo, J. Fiodorovas nori išprovokuoti sumaištį, kuri „tikrai bus eskaluojama Kremliaus propagandos ir žinių“.

„Kiekviena reakcija bus atrajojama – matot, sukruto Baltijos valstybės. Nėra čia kažkoks unikalus dalykas. Kremliaus propaganda tai darė tai ir anksčiau, darys ir toliau“, – mano politologas.

Anot jo, dabar svarbiau ne tai, kad „nelegitimios Dūmos nelegitimus parlamentaras bando inicijuoti procesą“, o karas Ukrainoje ir parama.

Lietuvos Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas 1990 metų kovo 11 dieną priėmė nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo.

Veikiama iš desperacijos

Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) vadovė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė desperacija vadina Dūmos deputato registruotą projektą, kuriuo siūloma atšaukti Lietuvos nepriklausomybės pripažinimą 1991 metais.

„Aš manau, kad čia veikiama iš desperacijos, matyt, situacija tiek įtempta ir tiek kyla nervai tam tikriems politikams, kad imamasi tokių absurdiškų pareiškimų, jau nebe pirmą sykį. Gal jie galvoja, kad ką nors išgąsdins, bet kaip Sąjūdžio laikais buvo sakom, „Tik nereikia mūsų gąsdint“, dabar tą patį būtų galima pakartot“, – BNS trečiadienį sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Jie (rusai) gali paskelbt, kad Mėnulis yra Rusija, čia jų įsivaizdavimas, ir tiek tos galios, prasmės ir esmės (tame sprendime)“, – pridūrė politikė.

Konservatorė tai pat pažymėjo, kad sprendimą dėl Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo priėmė Lietuvos tauta ir ne Rusijos galioje jį atšaukti.

„Ne jie mums tą pripažinimą, nepriklausomybę suteikė, mes ją patys atkūrėme. Tie visi pasvarstymai galbūt jų vidaus rinkai taikomi, dar didesne melo lavina užpilti savo piliečius, gal toks jų tikslas“, – svarstė konservatorė.

Prezidentūra tokį Rusijos politiko siūlymą pavadino absurdu ir nuo platesnių komentarų susilaikė.

„Absurdo nekomentuosime“, – BNS nurodė Prezidentūros komunikacijos grupė.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis vėliau trečiadienį BNS perduotame komentare teigė, kad „tik žvėrių valdoma valstybė galėjo pradėti tokį karą (Ukrainoje), kokį pradėjo Rusija“.

„Nesistebiu, kad ir politikoje elgiasi ne pagal žmonių tvarkas. O reaguoti turime atitinkamai – būti pasirengę gintis ir patys, ir drauge su partneriais, politinėmis, diplomatinėmis ar kitomis priemonėmis“, – sakė G. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)