Šį Kinijos pažadą Rytų Europos studijų centro (RESC) direktorius pakomentavo feisbuke. Kinijos ir JAV prezidentai susitiko Vašingtone praėjusią savaitę po ilgo laikotarpio įtemptų santykių – valstybės sutarė atnaujinti aukšto lygio abiejų šalių karinių pajėgų bendravimą. Plačiau apie tai galite skaityti čia.

„Bideno ir Xi susitikimo atmosfera buvo nebloga. Tą įrodo Kinijos komunistų partijos lyderio pažadas, kad į JAV bus atvežta pandų.

Tai nėra atsitiktinumas; jau ne vieną dešimtmetį Kinija naudoja pandų diplomatiją. Šalių, su kuriomis Pekinas vysto santykius, zoo sodai sulaukia pandų (jos, tiesa, tik išnuomojamos – ir brangiai). Ir atvirkščiai – tarpvalstybinių santykių blogėjimas gali reikšti, kad pandų nebeliks.

Per pastaruosius kelerius metus net trys JAV zoo sodai su pandomis turėjo atsisveikinti; ketvirto sutartis baigiasi kitąmet. Tai būtų reiškę, kad pandų JAV nebeliktų. Gal ir neturėtų stebinti – juk netrūksta teigiančiųjų, jog JAV ir Kinijos santykiai primena Šaltąjį karą 2“, – rašė L. Kojala.

Jis atkreipė dėmesį, kad Xi Jinpingas pažadėjo, jog į JAV atvyks nauja pandų pora. Tikėtina – į Kaliforniją.

„Tai nereiškia, kad JAV ir Kinija staiga tapo partnerėmis. Supervalstybių santykiai yra trapūs: prekybiniai suvaržymai (įskaitant muitus) tebegalioja (nors yra apeinami per trečiąsias šalis); JAV riboja jautriausių technologijų eksportą („aukšta tvora“ aptvėrė jautriausius nacionaliniam saugumui sektorius); geopolitikoje nėra – ir vargiai gali – nurimti aistros dėl Taivano, taip pat Ukrainos (dėl pastarosios kol kas galioja planas minimum – Kinija tiesiogiai nesiunčia Rusijai ginkluotės, nors apstu informacijos apie dvigubos paskirties prekes ir ekonominę paramą).

Kad ir kiek kartų JAV verslininkai atsistoję plotų per Xi kalbą (panašu, jog triskart), Vašingtonas būtent Pekiną kryptingai įvardija kaip esminę strateginę ilgalaikę grėsmę. Rusija, Iranas, Šiaurės Korėja – aktualios problemos, tačiau nei viename strateginiame dokumente nesulyginamos su Kinija“, – tęsė L. Kojala.

„Todėl „pandų atšilimas“ gali tęstis „iki kito karto“ – epizodo, kuris primins, kad skirčių daugiau, nei jungčių. Kartais tam pakanka ir oro baliono“, – pridūrė politologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)