"JAV šalis turėtų... nutraukti ginklų tiekimą Taivanui ir paremti taikų Kinijos susijungimą“, – kalbėdamas su J. Bidenu pasakė Xi, rašoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Kinija įgyvendins susijungimą, tai neišvengiama“, – sakė Kinijos vadovas, kalbėdamas apie savivaldos statusą turinčios salos, kurią Pekinas yra prisiekęs vieną dieną susigrąžinti, ateitį.

Tačiau abu lyderiai „trečiadienį susitarė lygiavertiškumo ir pagarbos pagrindu atnaujinti aukšto lygio karinių pajėgų bendravimą“, – pranešė Pekino valstybinė žiniasklaida.

Kalifornijoje vykstančiame viršūnių susitikime jie taip pat susitarė surengti bendras vyriausybines derybas dėl dirbtinio intelekto naudojimo, taip pat suformuoti bendradarbiavimo kovoje su narkotikais darbo grupę, teigiama naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime.

Be to, abu vadovai įsipareigojo stengtis nuo kitų metų pradžios didinti reguliarių keleivinių skrydžių tarp abiejų šalių skaičių.

Kalbėdamas su J. Bidenu, Xi teigė, kad Kinija nenori „pralenkti ar nustumti Jungtinių Valstijų“, pabrėždamas, kad „Jungtinės Valstijos neturėtų kurti planų užgniaužti ir pažaboti Kiniją“.

„Kinija nebeis senuoju kolonizavimo ir plėšikavimo keliu, tačiau sustiprėjusi nepasuks ir hegemonijos link“, – kalbėjo Xi, rašoma agentūros „Xinhua“ pranešime.

Xi taip pat perspėjo Vašingtoną, kad Pekinas nėra patenkintas jo firmoms taikomomis sankcijomis ir kitomis priemonėmis.

„JAV Kinijai taikomos sankcijos, susijusios su eksporto kontrole, investicijų atranka ir vienašališkomis priemonėmis rimtai kenkia teisėtiems Kinijos interesams“, – pasakė Xi.

„Kinijos mokslo ir technologijų slopinimas kliudo kokybiškai Kinijos plėtrai ir atima iš Kinijos liaudies jos teisę į plėtrą.“

Xi: Kinija su niekuo nekariaus


Kinija nepradės ginkluoto konflikto su jokia šalimi, po trečiadienį įvykusio svarbaus viršūnių susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu sakė prezidentas Xi Jinpingas.

„Kinija nesiekia įgyti įtakos sferų ir su jokia šalimi nei šaltojo, nei karštojo karo nekariaus“, – kreipdamasis į San Franciske susirinkusius verslo lyderius kalbėjo jis.

Jis sakė, kad Kinijai, kuri yra antroji pagal dydį pasaulio ekonomika, buvo naudinga pasaulio santvarka, kurioje dominavo JAV, pridurdamas, kad geri tarpusavio santykiai yra gyvybiškai svarbūs abiem šalims.

„Manau, kad Kinijos ir JAV santykių durims atsivėrus, jos daugiau nebeužsidarys“, – sakė jis.

Kalifornijoje susitikę J. Bidenas ir Xi sutarė atgaivinti pastaraisiais metais klimpstančius santykius ir sustiprinti tiesioginį asmeninį judviejų bendravimą.

Xi sakė, kad Kinija nori toliau gerinti savo santykius su Vašingtonu ir užtikrino JAV, kad jo šalis nesiekia konfrontacijos su niekuo.

„Didžiojo kinų tautos atsinaujinimo negalima pasiekti be taikos ir stabilumo tarptautinėje arenoje“, – sakė Xi.

„Siekdami modernizacijos, mes niekada nebegrįšime į senąjį karo, kolonizacijos, plėšikavimo ar prievartos kelią.“

Kinijos užsienio reikalų ministras pabrėžia stabilių santykių su JAV svarbą

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi „labai gerais, išsamiais ir intensyviais“ pavadino asmeninius šalies vadovo Xi Jinpingo ir JAV prezidento Joe Bideno pokalbius. Susitikimas vyko kritiniu abiejų valstybių santykių etapu, sakė jis po pokalbių San Franciske. „Tarptautinei bendruomenei labiau nei kada nors anksčiau reikia stabilių santykių tarp Kinijos ir JAV“, – pabrėžė ministras.

Susitikime Xi Jinpingas Taivano klausimą pavadino svarbiausia ir jautriausia tema dvišaliuose santykiuose. Anot Pekino pranešimo, Kinijos vadovas paragino JAV vyriausybę nutraukti Taivano apginklavimą ir neremti jo nepriklausomybės. Kartu jis per pokalbį su J. Bidenu esą pareiškė, kad Kinija „nesuvaldomai“ įgyvendins susijungimą su Taivanu.

Kinija 23 mln. gyventojų turintį Taivaną laiko savo teritorijos dalimi. Tvyro nerimas, kad Kinija gali įžengti į Taivaną, kaip Rusija į Ukrainą. J. Bidenas tokiu atveju pažadėjo ir JAV dalinių karinę paramą.

Xi Jinpingas, be to, pareiškė, kad Kinija nepuoselėja planų aplenkti Jungtines Valstijas ar jas pakeisti, sakoma Pekino pranešime. Pasaulis esą pakankamai didelis, kad abiem šalims būtų vietos. Tokia Kinijos pusės retorika yra palyginti diplomatiška. Apie karus Ukrainoje ir Gazoje bei žmogaus teisių klausimus pranešime neužsimenama.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)