Tokius žodžius R. Zabarauskas antradienį parašė feisbuke po to, kai Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pranešė, jog Civilinės sąjungos įstatymo projektas nebus nešamas į priėmimo stadiją Seime – esą jam trūksta koalicijos partnerių palaikymo.

Jei būtų priimtas, pasiūlytas įstatymas tiek tos pačios lyties, tiek skirtingų lyčių poroms užtikrintų teisę sudaryti civilinę sąjungą, teisiškai apsaugoti turtinius ir neturtinius asmeninio pobūdžio santykius.

Mano, kad partija nebepateks į Seimą


R. Zabarausko matymu, jau kurį laiką buvo aišku, jog įteisinti civilinės sąjungos šiame Seime nepavyks.

„Kai nepavyko pirmasis balsavimas dėl partnerystės, ir Laisvės partija atsisakė skelbti ultimatumą, kad po dar vienos nesėkmės paliks koaliciją, buvo 100 proc. aišku – įstatymo priimti šiame Seime nebepavyks“, – vertino jis.

„Vakar naktį tą jau iš esmės pripažino ir Armonaitė – eilinį kartą, be jokio atsakomybės jausmo ar empatijos diskriminuojamiems žmonėms“, – pridūrė R. Zabarauskas.

Ir visa tai, jo įsitikinimu, yra Laisvės partijos pabaiga, „į Seimą ji greičiausiai nebepateks“.

„Nors, svarbu paminėti, jog dėl mūsų rinkimų sistemos partijos, jau esančios valdžioje, gauna valstybines dotacijas savo veiklai, tad yra daugiau galimybių reklamuotis. Bet greičiausiai ir tai nepadės... Politinis drugelis, skridęs į ugnį, susvils“, – prognozavo režisierius.

Jis apgailestavo, kad per praėjusius Seimo rinkimus balsavo už Laisvės partiją. Šios jėgos politikai, R. Zabarausko vertinimu, pasirodė esantys silpni:

„Man labai gaila, kad balsavau už politikus, kurie pasirodė silpni. Man nėra sunku pralaimėti, galiu priprasti prie diskriminacijos, bet neapkenčiu būti silpnu. Laisvės partija tapo politiniu pastumdėliu, taip pažemindama ir savo (buvusius) rinkėjus, ko tikrai niekad negalėsiu atleisti.

Bus geriau, bet iš pradžių bus blogiau, nes turime išmokti skaudžias pamokas.“

Paklaustas, ar artėjančiuose rinkimuose dar balsuos už Laisvės partiją, R. Zabarauskas tikino, kad ne, jei partija neatsiprašys ir nepasitrauks iš valdančiosios koalicijos.

„Ne, jokiu būdu nebalsuosiu už Laisvės partiją, nes jaučiuosi išduotas ir pažemintas šios politinės bendruomenės atstovų veiksmų. Svarstyčiau šią politinę jėgą palaikyti tik tokiu atveju, jei ji skubiai atsiprašytų už savo klaidas ir paliktų valdančiąją koaliciją“, – Delfi komentavo režisierius.

Teigia, kad išėjo atvirkščiai, nei tikėjosi


Jis teigė, kad apskritai apsispręsti, už ką balsuoti rinkimuose, bus sunku.

„Jei Lietuvos žaliųjų partija rinkimų kampanijos metu aktyviai palaikys LGBT+ lygiateisiškumo siekius, svarstysiu palaikyti šią politinę jėgą – tiesiog tam, kad nereikėtų išmesti savo balso.

Balsas už socialdemokratus ar liberalus reikštų politinės destrukcijos palaikymą, nes šios politinės partijos ciniškai nesilaikė savo pačių programose įrašyto palaikymo partnerystei.

Tuo tarpu konservatoriai atspindi visą puokštę politinių pažiūrų, bet man tikrai nesinorėtų balsuojant už dalies jų lyderių gražų įvaizdį, realiai įgalinti skandalingus nacionalistus, kurių įtaka Seime akivaizdžiai laimi“, – vertino R. Zabarauskas.

Bendrai už Laisvės partiją praėjusiuose Seimo rinkimuose jis pasakojo balsavęs dėl dviejų priežasčių: dėl partijos deklaruoto noro siekti LGBT+ lygiateisiškumo ir tikslo dekriminalizuoti disponavimą nedideliu kiekiu kanapių.

Jis teigė, kad balsavo už Laisvės partiją nepaisant to, jog nepritaria šios jėgos „radikalioms ekonominėms pažiūroms“.

„Išėjo atvirkščiai – Laisvės partija sugebėjo sustabdyti bet kokias esmines mokesčių reformas, o šiais ryškiais dviem klausimais nepasiekė absoliučiai nieko, išskyrus kosmetinius ministrų įsakymus, kurie neprilygsta įstatymams“, – toliau dėstė R. Zabarauskas.

Vertindamas Seime svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo pataisas, jis teigė, kad jos yra žeminantis kompromisas, kuris iš esmės esą nepanaikintų vienalyčių porų šeimų diskriminacijos.

„Tačiau būtų bent šiokia tokia pradžia ir spręstų paveldėjimo klausimą“, – pridūrė R. Zabarauskas.

O tai, kad ir tokio įstatymo šis Seimas negeba priimti, pasak režisieriaus, rodo „gėdingą liberalių politikų fiasko“.

Vertina, kad liberalūs politikai pablogino situaciją


R. Zabarausko matymu, šios Seimo kadencijos metu liberalūs politikai nuskurdino viešąją erdvę, užsiėmė tuščiomis akcijomis, išdavė savo esminius pažadus, komunikavo su visuomene be empatijos.

„Rezultatas nėra nulinis – jis pablogėjo, nes liberalūs politikai nuskurdino viešąją erdvę, prisidėjo prie visuomenės sukiršinimo ir apatijos bei žmogaus teisių diskurso erozijos. Laisvės partijoje neatsirado drąsos konkretiems susitarimams su koalicijos partneriais, tačiau turėjome visą puokštę tuščių akcijų, nuo anti-LGBT+ protestuotojo priekabaus pabučiavimo iki knygų deginimo performanso.

Jei nuoširdžiai, esu tiesiog šokiruotas, kaip įmanoma sugebėti taip išduoti savo esminius pažadus, ir komunikuoti su visuomene neprisiimant atsakomybės, be jokios empatijos. Tai turės itin neigiamas pasekmes.

Tačiau tikiu, jog progresas pasiekiamas zigzagais, ir išmokę skaudžias pamokas, vėliau vis tiek gebėsime Lietuvoje sutarti dėl savo piliečių lygybės“, – pažymėjo režisierius.

R. Zabarauskas
Jei nuoširdžiai, esu tiesiog šokiruotas, kaip įmanoma sugebėti taip išduoti savo esminius pažadus, ir komunikuoti su visuomene neprisiimant atsakomybės, be jokios empatijos.

Pirmadienį įvyko koalicijos tarybos posėdis. Po jo A. Armonaitė feisbuke parašė, kad partija neneš Civilinės sąjungos įstatymo projekto į priėmimo stadiją Seime. Ji teigė, kad priėmimui trūksta koalicijos partnerių balsų.

Politikė taip pat vertino, kad koalicijos sutarties punktas įteisinti lyčiai neutralią partnerystę, visiems koalicijos partneriams dedant pastangas, lieka neįgyvendintas.

Taigi, pasak A. Armonaitės, Laisvės partija irgi vertina, kad „gali atsitraukti nuo tam tikrų savo duotų įsipareigojimų“.

„O kur viltis? Galiu pažadėti vieną paprastą dalyką – projektas į priėmimo stadiją grįš bet kurią akimirką, jeigu tik matysime realią galimybę, kad jis gali būti priimtas, o ne sudegintas pykčio liepsnose. Tai kažkada turės pasibaigti ir pasibaigs. Ir pasibaigs realiu sprendimu visiems, kas laukia įstatymo“, – savo įrašą užbaigė A. Armonaitė.

Antradienį Seime žurnalistų kalbinta A. Armonaitė teigė, jog pasakyti, kad koalicija nesutelkia pakankamai palaikymo pataisų priėmimui, nėra lengva. Be kita ko, ji žadėjo, kad civilinės sąjungos klausimas sugrįš į Seimo darbotvarkę bet kurią akimirką, kai tik bus įmanoma jį priimti. O tai greičiausiai reiškia, kad „laisviečiai“ kiekvieną plenarinių posėdžių dieną skaičiuos, kiek yra balsų „už“ pataisas.

„Bet dabar deginti, matant tą matematiką, būtų tiesiog neatsakinga ir žala, matyt, būtų didesnė“, – vertino A. Armonaitė.

Aušrinė Armonaitė

Koalicijos partneriai tikino, jog dėjo pastangas, kad Civilinės sąjungos įstatymo pataisos turėtų pakankamą palaikymą, bet, anot konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio, „rezultatas tiesiog turi savo lubas“.

Dar ne viskas prarasta?


Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė vertino, jog rasti papildomų balsų civilinės sąjungos įteisinimui dar įmanoma, todėl, pasak jos, „laisviečių“ pareiškimai nereiškia, kad įstatyminė iniciatyva žlugo.

„Niekas nieko nereiškia. Darbas vyko, vyksta ir, manau, kad vyks toliau“, – komentavo premjerė.

Paramos, anot jos, dar galima ieškoti opozicijoje, kalbėtis su frakcijomis, kurios savo rinkimų programose įsipareigojo spręsti tos pačios lyties asmenų santykių reglamentavimo klausimus.

Norint priimti Civilinės sąjungos įstatymo pataisas, reikia, kad balsuojančiųjų „už“ būtų daugiau nei pusė nuo visų posėdyje dalyvaujančių Seimo narių, o posėdyje turi dalyvauti ne mažiau kaip 71. Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė yra sakiusi, kad ši Seimo rudens sesija yra paskutinė, kada galima priimti Civilinės sąjungos įstatymo pataisas. Konkretesnės datos ji niekada neįvardijo.

Tikslą dėti pastangas ir per racionaliai būtiną laiką įteisinti lyčiai neutralią partnerystę iš konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos sudaryta valdančioji koalicija įsirašė į koalicijos sutartį. Tiesa, partijos tuo pačiu „sutarė nesutarti“ ir pripažino, kad šiuo klausimu frakcijose yra nuomonių skirtumų.

Siekį įteisinti lyčiai neutralią partnerystę parlamentinės „laisviečių“, liberalų ir socialdemokratų partijos įsirašė į 2020 metų rinkimų programas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)