„Jo neseniai paskelbtas atsistatydinimas kelia susirūpinimą“, – sakė Ch.Lagarde per internetu transliuotą spaudos konferenciją, paklausta apie Lietuvos ir Ukrainos pilietybę turinčio A.Abromavičiaus netikėtą atsistatydinimą trečiadienį.

Ministras pasitraukė iš posto, sakydamas, kad yra nusivylęs vidinėmis kovomis dėl įtakos ir pareigūnų kyšininkavimu.

„Jeigu kaltinimai, kuriuos jis išsakė atsistatydindamas, yra teisingi, tuomet akivaizdu, kad antikorupcinės priemonės, kurias buvo įsipareigojusi vykdyti vyriausybė, neveikia“, – pažymėjo TVF direktorė.

Christine Lagarde

Ch.Lagarde pabrėžė, jog Ukrainos vyriausybė nemažai nuveikė, stabilizuodama šalies finansinę ir ekonominę padėtį, reformuodama energetikos sektorių, tačiau kovoje su korupcija „reikia nuveikti dar labai daug“.

„Veiksmai turi būti ryžtingi ir griežti, nes valdžia atskaitinga tiek šalies gyventojams, tiek ir tarptautinei visuomenei“, – akcentavo Ch.Lagarde.

Dvigubą – Lietuvos ir Ukrainos – pilietybę turintis A.Abromavičius trečiadienį įteikė atsistatydinimo raštą, sakydamas, jog negali būti „širma korupcijai“, žlugdančiai jo pastangas atgaivinti karo nuniokotos šalies ūkį, ir paprašė, kad parlamentas jau kitą dieną pritartų jo pasitraukimui.

Ketvirtadienį parlamentas šio pareiškimo nesvarstė, o A.Abromavičius atsistatydinimą aptarė su premjeru Arsenijumi Jaceniuku. Po vakare įvykusio neeilinio vyriausybės posėdžio, agentūros „Interfax“ žiniomis, keturi ministrai atsiėmė atsistatydinimo pareiškimus, tačiau A.Abromavičius posėdyje nedalyvavo.

Netrukus Ekonomikos ir prekybos ministerijos spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog A.Abromavičius savo sprendimo nekeis.

Arsenijus Jaceniukas

„Jis tame nedalyvaus“, – teigiama ministerijos pranešime.

17,5 mlrd. dolerių vertės, ketverių metų trukmės Ukrainos kreditavimo programą ekonominei padėčiai stabilizuoti ir augimui skatinti TVF patvirtino praėjusių metų kovą. Tačiau pernai Kijevas gavo tik dvi keturių planuotų TVF paskolos išmokų.

Agentūros „Unian“ žiniomis, Ukrainos vyriausybė iki šiol nesuderino su TVF tarpinio memorandumo, kurio pasirašymas Kijevui yra sąlyga gauti eilinę finansinę injekciją iš TVF – 1,7 mlrd. JAV dolerių. Nuo to priklauso ir Ukrainos galimybės sulaukti solidžios finansinės paramos iš kitų užsienio kreditorių – tarptautinių finansų organizacijų bei ir Vakarų vyriausybių.

TVF yra pagrindinis Ukrainos finansuotojas, pinigų stokojančiai šaliai kovojant su įvairiomis krizėmis: pradedant smunkančiomis būtiniausio vartojimo prekių kainomis ir baigiant nauju Rusijos paskelbtu prekybos embargu.

Fondas yra įsipareigojęs paskolinti Ukrainai 17,5 mlrd. JAV dolerių pagal finansinio gelbėjimo programą – su sąlyga, kad vyriausybė vykdys ekonomikos reformas ir kovos su korupcija.

Vakarų nusivylimą padidino faktas, kad A.Abromavičius tapo jau ketvirtuoju reformas nusiteikusiu vykdyti ministru, pasitraukusiu iš Ukrainos vyriausybės po 2014-aisiais įvykusios revoliucijos, nutraukusios glaudžius Kijevo ryšius su Maskva ir nukreipusios jį suartėjimo su Europa keliu.

Prezidentas Petro Porošenka trečiadienį susitiko su Lietuvoje gimusiu ministru, mėginamas paskutinę minutę jį įtikinti persigalvoti, žadėdamas, kad visi jo mesti kaltinimai bus kruopščiai ištirti.

Tačiau parlamentui ketvirtadienį per įtemptą posėdį pradėjus debatus dėl 40-mečio technokrato ateities, vienas deputatas iškėlė pasiūlymą balsuoti dėl nepasitikėjimo visa vyriausybe.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)