Kaip „Delfi“ apie įvykio aplinkybes pasakojo abiturientų mama, ją šokiravo auklėtojos elgesys.

„Buvome šokiruoti, pažeminti ir įžeisti, kai gimnazijos auklėtoja, mokyklos direktorės vidiniu įsakymu, prisidengus ŠMSM (Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos – aut. past.) rekomendacijomis, kurios visai ne tokios, mano du sūnus pašalino iš mokyklos karantinui namuose. Viduryje kontrolinių darbų jie buvo išvaryti namo kaip raupsuotieji. Nepamirškite, bandomųjų egzaminų įkarštyje, šimtadienio vos ne išvakarėse.

Ir viskas tik dėl to, kad vasario 20 d. grįžo iš Didžiosios Britanijos, Londono, kur praleido atostogas. Pasirodo, direktorė pasirašė vidinį įsakymą iškart išvaryti iš užsienio šalių, kur buvo fiksuotas bent vienas koronaviruso atvejis, grįžusius mokinius. Kyla klausimas, ar tai nepažeidžia įstatymų? Juk rekomendacijomis remiantis, ši šalis į tokį sąrašą neįeina?“, – auklėtojos ir direktorės perteklinės saugumo motyvacijos nesuprato moteris.

Pasak jos, sūnums taip pat buvo pasakyta nesirodyti ir šimtadienio šventėje, nes dėl dviejų savaičių karantino jie esą bus neįleisti.

„Kas per savivalė, ką ši gimnazija sau leidžia? Beje, trečias sūnus, kuris mokosi kitoje ugdymo įstaigoje, nebuvo niekur varomas, nes Didžioji Britanija neįeina į karantino zoną“, – teigė mama.

Naujienų portalui susisiekus su Vytauto Didžiojo gimnazijos direktore D. Brone Puchovičiene, ji tikino, kad pati jokių gimnazistų iš mokyklos nevarė.

„Nebuvo tokio mano įsakymo. Paprastai sakant, auklėtoja padarė klaidą, nes neteisingai suprato informaciją ir nepatikrino, jog dar nebuvo susirinkusi ekstremalių situacijų komisija. Tikrai viską darome pagal protokolą, o šis žmogus neseniai dirba, rūpinasi vaikų sveikata, galbūt supainiojo su kitais dviem vaikais, kurie grįžo būtent iš šiaurės Italijos.

Visą šį nesusipratimą jau išsprendėme, tačiau ši mama spėjo visiems vis tiek apskambinti. Gąsdino, kad mane apskųs ir Švietimo ministrui. Aš tik džiaugiuosi, kad tie vaikai sveiki ir jiems viskas gerai“, – paaiškino direktorė.

Paklausta, ar moters vaikai galės vis dėlto dalyvauti šimtadienyje, vadovė atsakė, kad abiturientų šventė nukelta 14 dienų, todėl tikrai jokių kliūčių nebus.

„Pirmąsyk girdžiu tokią žinią, kad jie ten negalėtų dalyvauti. Jų auklėtoja tiesiog susipainiojo, bet juk nieko tokio, kad paprašė jų geriau eiti namo“, – darbuotoją gynė D. Bronė Puchovičienė.

Leido nelankyti pamokų

ŠMSM iš tikrųjų išplatino informaciją švietimo įstaigoms dėl galimo koronaviruso plitimo užkardymo. Ministerijos puslapyje rašoma, kad šių įstaigų ir jų steigėjų atkreipti dėmesį į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas žmonėms, kurie neseniai grįžo iš Kinijos ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų), kad 14 dienų nuo paskutinės buvimo minėtose šalyse dienos reikėtų likti namuose ir stebėti savo sveikatą.

„Prašome švietimo įstaigų leisti darbuotojams bei mokiniams, studentams, jei jie pastaruoju metu grįžo iš minėtų šalių, nesilankyti švietimo įstaigoje, sudaryti sąlygas tokiems mokiniams, studentams mokytis nuotoliniu būdu, savarankiškai, darbuotojams – dirbti nuotoliniu būdu. Sprendimus, atsižvelgdamas į konkrečią situaciją, gali priimti įstaigos vadovas“, – teigiama pranešime, tačiau apie Didžiąją Britaniją kol kas nėra užsimenama.