„Jau kokį mėnesį čia lankosi šitas vyriškis, ankščiau ateidavęs su geltonus puspalčiu, dabar su mėlynu lietpalčiu iki kelių. Jis kabinėjasi prie visų merginų ir iš pirmo žvilgsnio gali nepasirodyti pavojingas. Kartą jau teko eiti pas apsaugą, kad jį išprašytų, bet jis vis grįžta. Tai informuoju visas paneles, kad net nesileiskite su juo į kalbas, o vyrai – būkit geri, pamatę išprašykit ir nelikit abejingi. Iš nuotraukos gan sunkiai matosi, bet šiuo metu jis čia kažkur vaikšto, tai manau, tikrai atpažinsit. Gerų ir saugių mokslų“, – tokia žinute pasidalijo studentė Emilija.

Mergina sakė ne kartą pakeitusi savo sėdėjimo vietą ar iš viso išėjusi iš bibliotekos, nes šis vyras ją privertė pasijausti nejaukiai.

„Jis tiesiog persekioja ir stebi pro knygų lentynas. Ir man tikrai visai čia nėra juokinga. Nenorėčiau vieną dieną sužinoti, kad kažkas rimto nutiko, kai galima buvo užkirsti tam kelią“, – tikino ji.

Matę šį vyrą sakė ir kiti studentai. Vienas jų tikino, kad jis prisistato VU fizikos fakulteto docentu.

Pradėjo tyrimą

Savo ruožtu MKIC Vartotojų aptarnavimo skyriaus vedėjas Vincas Grigas DELFI sakė sulaukęs prašymo dėl šios situacijos pradėti tyrimą.

„Bandysime jį surasti ir pasikalbėti apie tai, kodėl jis taip elgiasi. Tuomet spręsime, kokių priemonių toliau imtis“, – tikino jis.

Pasak V. Grigo, nei administracijos, nei apsaugos darbuotojai, kurie centrą stebi per vaizdo kameras, nieko įtartino iki šiol nebuvo pastebėję. Iki trečiadienio apie šį vyrą nepranešė ir bibliotekos lankytojai.

„Kol kas neturėjome pagrindo imtis kokių veiksmų. Esame labai dėkingi studentams, lankytojams, kai jie praneša, kad vyksta kažkas, kas neturėtų vykti“, – sakė jis.

Papasakojo, kad gresia

Paklaustas, kas minėto vyro gali laukti, V. Grigas informavo, kad už centro taisyklių pažeidimą pirmąjį kartą numatyta galimybė apriboti asmens naudojimąsi bibliotekos paslaugomis 6 mėn.

„Toks asmuo nebegali fiziškai patekti į pastatą, naudotis paslaugomis. Gal atrodo, kad darbuotojai neįsimena veidų – vidutiniškai per dieną pas mus apsilanko 4 tūkst. žmonių, tačiau asmenų, kuriuos reikia stebėti, tėra vienetai. Tai nėra taip sudėtinga“, – sakė jis.

MKIC atstovo teigimu, net jei nutiktų taip, kad toks asmuo ir pro apsaugą, ir pro informaciją teikiančius darbuotojus praeitų nepastebėtas, yra galimybė, kad jis bus pastebėtas tų, kurie dirba skaitykloje, ar pačių lankytojų.