Sveikatos ekspertų tarybos idėją dar turės patvirtinti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

M. Strioga LNK sakė, jog apsauginės veido kaukės „nukris, bet ne iš karto ir ne visiems“.

„Pirmadienį vyko ekspertų tarybos posėdis, SAM pristatė savo strategiją, kokią jie siūlo, etapus, kaip tai daryti. Ekspertų taryboje buvo įvairių minčių, bet daugmaž pripažįstama, kad viešose erdvėse – prekybos vietose, mokyklose gal tos kaukės tikslingumą jau ir praradę.

Tačiau viešajame transporte, ligoninėse, slaugos namuose, ten, kur yra didžiausia tikimybė užsikrėsti ir labiausiai pažeidžiami žmonės, ten kaukės dar išliks“, – LNK sakė M. Strioga.

Ekspertai turėjo kitokias nuomones, pripažino LNK pašnekovas.

„Įvairios valstybės renkasi skirtingą taktiką. Vienose šalyse tas atvejų skaičius ir mirtingumas yra labai panašus kaip pas mus, bet jie kaukių yra atsisakę. Kitose šalyse – mirtingumo skaičiai mažesni, bet kaukių dėvėjimo jie dar nėra atsisakę. Vieningos nuomonės nėra. Mano asmeninė nuomone – nėra, kur skubėti. Tai reikia daryti palaipsniui, stebint, ar tai keistų epidemiologinę situaciją“, – tikino jis.

Onkoimunologas M. Strioga teigė, jog pavyzdžiui darbo vietose, kur nuolat būna tie patys žmonės, mokyklose, prekybos centruose atlaisvinus kaukių dėvėjimo reikalavimus ir pamačius, kad tai neigiamai neveikia epidemiologinės situacijos, tuomet, anot jo, galima svarstyti apie platesnius atlaisvinimus.

„Aš manau, kad mes imsimės šios nuosaikios strategijos“, – teigė LNK pašnekovas.

Jis taip pat sakė, kad ateityje gali tekti skiepytis net dvejomis vakcinomis – viena adaptuota omikron atmainai, o kita – įprasta vakcina. Mokslininkas ragina pamiršti ir skaičiavimą – COVID–19 greičiausiai taps sezonine liga, tad skaičiuoti dozes tampa beprasmiška.

„Manau, kad ateinantį rudenį planuojama maždaug rugpjūčio pradžioje, rugsėjo pradžioje siūlyti vakcinaciją 4 doze. Ir tada matysis jau, kokia vakcina. Labai krypstama link to, kad gali tekti naudoti dabar esančias vakcinas, o ne tą adaptuotą omikron atmainai. O jei naudoti tą vakcina, gal kartu su jau esančiomis“, – kalbėjo jis.

M. Strioga teigė, jog dabar galvojama, kad kaip prieš kiekvieną gripo epidemiją ruošiama visuomenė, taip pat bus žiūrima ir į koronavirusą.

Visą LNK pokalbį su M. Strioga žiūrėkite čia: