LNK žinioms veido nenorėjęs rodyti vienas iš čia apsigyvenusiųjų šiuose namuose buvo nuteistas už sukčiavimą.

„Pusantrų metų mokausi, dirbu, savanoriauju. Visa tai vyksta laisvėje, kartu, šalia su visuomene. Iki šiol niekada nesame susidūrę su absoliučiai jokiomis problemomis, šiek tiek liūdna, kad būtent ši bendruomenė mūsų nepriima“, – pasakojo vyras.

Pasak vyro, be reikalo jaudinamasi, kad pusiaukelės namų gyventojai kels grėsmę.

„Dauguma iš mūsų esame tėvai, turime vaikų, juos mylime. Mes palaipsniui, ilgus metus ėjome link to, ką turime dabar. Ir daryti kažkokius nusikaltimus... Mažų mažiausiai nelogiška būtų“, – kalbėjo vyras.

Namai įrengti tarsi butai, kuriuose gyvena po kelis nuteistuosius.

„Labai griežtos atrankos. Jie turi atitikti tam tikrus bausmių vykdymo kodekso reikalavimus. Patys nuteistieji yra atvežti iš įvairių įkalinimo įstaigų“, – LNK žinioms pasakojo Kauno kalėjimo resocializacijos skyriaus viršininkas Almantas Atkočaitis.

Per pusmetį čia apsigyvens dešimt nuteistųjų, visi dėvės apykojes, juos prižiūrės trys socialiniai darbuotojai. Teistų už seksualinius nusikaltimus, ar nuskriaudusių vaikus čia nebus.

Visgi, vietiniai gyventojai liko šokiruoti sužinoję, kad nuteistieji jau yra jų kaimynystėje.

„Nesuprantame, kodėl žmonių nuomonė visai nėra svarbi. Vis tiek šalia mokykla, darželiai. Norime saugiai gyventi“, – sakė viena vietos gyventoja.

Bendruomenės susitikimas

Kitas pasakojo, kad jeigu būtų žinojęs, kada pirmieji gyventojai pasieks pusiaukelės namus, gal būtų blokavęs įvažiavimą ir jų neįleidęs.

„Matome tą valdžios buldozerį, teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos viešai reiškiamą nuomonę, kad bendruomenė yra nesvarbi ir kad įstatymai yra nesvarbūs. Nes šiai dienai ir statybos įstatymai yra pažeisti, žemės įstatymas, statybos techninis reglamentas“, – kalbėjo Domeikavos gyventojas.

Kumpių–šakių kaimų seniūnaitijos seniūnaitė Rima Stabrauskienė teigė, jog nors buvo kalbų apie nuteistųjų įkeldinimą, tačiau taip greitai nesitikėta.

„Labai nustebino, tai rodo, kad pati valstybė nesilaiko įstatymų“, – sakė ji.

Tą pačią dieną, kai į pusiaukelės namus buvo atvežti nuteistieji, prokuratūra įspėjo Kalėjimų tarnybą, kad jeigu namai pradės veiklą, bus pažeistas įstatymas. Šiuo metu esanti komercinė žemės paskirtis turi būti pakeista į visuomeninę, kad pusiaukelės namai galėtų veikti.

„Dėl galimų pasekmių ateityje Kauno apygardos prokuratūros viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai priėmė nutarimą įspėti Kalėjimų tarnybą nedaryti teisės aktų pažeidimų, nepakeitus žemės sklypo naudojimo būdo“, – kalbėjo prokuratūros atstovė Milda Butkutė.

Kalėjimų atstovai sako, kad nutarimą vertins. Neatmetama, kad jis bus skundžiamas.

„Mes veiklą pradėjome laikantis visų galiojančių teisės aktų ir bus sprendžiama dėl teisinių aspektų“, – LNK žinioms sakė Kauno kalėjimo resocializacijos skyriaus viršininkas A. Atkočaitis.

Tuo metu įspėjimą pateikusi prokuratūra tyrimą tęsia.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Esate įvykių liudininkai, norite pranešti naujieną ar pasidalinti mintimis? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt