„Kinija yra geras mokinys arba kaip vis daugiau ženklų atskleidžia, kad ruošiamasi karui.

Vienas didžiausių visų laikų investuotojų Vorenas Bafetas neseniai balsavo kojomis, atsisakydamas didžiulės investicijos į Taivano puslaidininkių gamybos bendrovę „Taiwan Semiconductor Manufacturing Co“, pasaulyje pirmaujančią lustų gamintoją. Jo sprendimas pasitraukti pasirodė vos kelios dienos po Elono Musko pareiškimo, kad Kinijos Taivano okupacija yra „neišvengiamybė“, – feisbuke sekmadienį rašė Seimo narys.

Jo vertinimu, vienas pagrindinių karo Ukrainoje privalumų Kinijai – galimybė suprasti scenarijus, kuriuos naudoja Vakarai ir jų priešininkai karo atveju: matė, kokios sankcijos dėl karo buvo įvestos Rusijai ir išmoko šias pamokas.

Xi Jinpingas

„Šiuo metu Kinijoje drastiškai ir dideliais tempais plečiami dirbamos žemės plotai. Kinija užaugina pakankamai ryžių, kviečių ir kukurūzų, kad išmaitintų savo gyventojus. Koks plėtros tikslas?

Kinija yra priklausoma nuo milijonų tonų sojos pupelių, kukurūzų, kviečių ir kitų grūdinių kultūrų importo tam, kad galėtų išmaitinti auginamus naminius gyvulius ir paukščius. Visi šie grūdai atkeliauja iš Argentinos, Brazilijos, Kanados ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Sankcijų režimas Rusijai parodė, kad kilus karui ši prekyba sustotų. Kinija to leisti sau negali.

Todėl reikia plėsti dirbamą žemę. Kadangi žemdirbystei tinkamų plotų nėra, yra kertami miškai. Tie patys miškai, kurie dar neseniai buvo sodinami (miškingumas nuo 12 proc. 1998 m. išaugo iki 24 proc. 2020 m.), visų pirma siekiant suvaldyti potvynius – tokius kaip 1998 m. Jangdzės upės potvynis, nuplovęs 13 mln. namų ir vietos infrastruktūrą“, – priminė M. Maldeikis.

Dirbamos žemės Kinijoje, pasak jo, mažai – dėl urbanizacijos ir pramonės augimo vienam gyventojui dabar tenka mažiau dirbamos žemės nei Indijoje.

„Prieš kelias savaites Xi savo kalboje perspėjo tovariščius komunistus, kad būtina ruoštis „ekstremalioms aplinkybėms“ ir šalis turi būti pasirengusi „blogiausiems ir ekstremaliems scenarijams“, kad išgyventų „stiprų vėją, audringus vandenis ir net pavojingas audras“ – žodžiai, simbolizuojantys apie „karo pavojų“, – rašė parlamentaras.

„Viena iš vadinamojo šaltojo karo tarp demokratijų ir autokratijų ypatybių – autokratai stebėtinai tiesiai pasako apie savo planus. Besibaigiant 2021 metams Putinas išdėstė, kad eis į Ukrainą. O paskui bus sprendžiamas Pabaltijo klausimas. Xi konfuciškai subtilesnis, tačiau irgi apie tą patį.

Vakarai stebėtinai nesugeba išgirsti ir pamatyti signalų, siunčiamų šių autokratų. Vėliau jau būna per vėlu“, – pridūrė M. Maldeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)