Prezidentės spaudos tarnyba DELFI patvirtino, kad šalies vadovė R. Šadžiaus laukia jau antradienį ryte. D. Grybauskaitės susitikimas su socdemu finansų ministru numatytas 8 val. ryto.

DELFI žiniomis, numatoma ir daugiau susitikimų su netrukus įgaliojimus grąžinsiančios Vyriausybės ministrais.

R. Šadžius D. Grybauskaitės strėlių sulaukė rinkimų maratono pabaigoje. Finansų ministras pareiškė, esą „krašto apsaugos finansavimas yra pakankamai didelis“ ir tą pačią dieną sulaukė aštrių prezidentės žodžių. Šalies vadovė akcentavo, jog finansavimą gynybai būtina didinti nedelsiant, o tokiais pareiškimais besižarstantis ministras „visiškai nesigaudo“.

Tiesa, finansų ministras neliko skolingas. Jis atsikirto, esą D. Grybauskaitės kritika jam tėra „populistiniai pasvarstymai“.

Premjeras Algirdas Butkevičius ir jo vadovaujamas Ministrų kabinetas įgaliojimus grąžinti privalo pagal Konstituciją. Tikėtina, kad Vyriausybėje bus permainų. Jau aišku, kad keičiasi vienas ministras – Seimo nario ir aplinkos ministro kėdę užleidžia į Europos Parlamentą (EP) išrinktas „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis. Apie galimus neskaidrumus jo vadovaujamoje Aplinkos ministerijoje D. Grybauskaitė buvo užsiminusi savo metiniame pranešime.

Prezidentės kritikos buvo sulaukęs ir energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Jis netgi laidė užuominas, jog ministro įgaliojimus turi „iki liepos 12 d.“. Tiesa, vėliau D. Grybauskaitė patikino palaikanti J. Neverovičių, bet abejonanti dėl jo komandos.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas veikiausiai ketino pasekti V. Mazuronio pėdomis. Tačiau socialdemokrato galimybes keliauti į EP nubraukė prasti rinkimų rezultatai: socdemai liko antri ir iškovojo du mandatus, kuriuos pasidalijo Vilija Blinkevičiūtė ir Zigmantas Balčytis. Negana to, po reitingavimo J. Oleką iš trečiosios vietos partijos sąraše išstūmė Gediminas Kirkilas.

Prieš penkerius metus pirmajai kadencijai išrinkta D. Grybauskaitė pareikalavo permainų tuometėje Vyriausybėje. Premjero pareigas tada ėjęs konservatorių lyderius Andrius Kubilius buvo priverstas atsisakyti socialinės apsaugos ir darbo ministro paslaugų: šį postą paliko premjero partietis Rimantas Jonas Dagys. Pasitraukė ir finansų ministras Algirdas Šemeta. Tiesa, pastarasis darbą Vyriausybėje iškeitė į Europos Komisijos nario postą.