„Kad problema egzistuoja – akivaizdu. (Smurto – ELTA) atvejų daugėja prieš mažamečius vaikus. (…) Šiuo metu iš viso Lietuvoje yra galiojančių apie 900 (smurto – ELTA) orderių. Tai pagalvokime, kokie tai yra skaičiai ir tai tiktai per vieną mėnesį“, – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) vykusioje spaudos konferencijoje pirmadienį pažymėjo generalinis komisaras R. Požėla.

„Problema yra gili ir džiaugiuosi, kalbant apie vaikus, kad aiškiai matome, kas yra blogai ir kaip su tuo blogiu reikia kovoti“, – pažymėjo R. Požėla.

Savo ruožtu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pripažįsta, kad smurto orderio įvedimas buvo labai reikalingas.

„Tai parodo, kiek daug smurto yra artimoje aplinkoje, kuris yra arba nepastebėtas, arba kai atvyksta policija, ten nėra baudžiamojo nusikaltimo sudėties. Tokiu atveju smurtautojas tiesiog lieka namuose ir situacija niekaip nesisprendžia“, – žurnalistams pirmadienį teigė M. Navickienė.

„Išduotas orderis mums duoda kelias galimybes. Pirma, kad galime dirbti su auka, padėti jai suprasti, kokioje situacijoje ji yra, gauti teisinę, psichologo konsultaciją. Taip pat ir smurtautojas, per tą ilgesnį 15 parų laiką, gali priimti sprendimą – dažnu atveju, iškeldinami žmonės yra priklausomi nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. (Todėl žmogus gali – ELTA) priimti sprendimą gydytis, gauti paslaugų savivaldybėje dėl priklausomybių gydymo ar smurtinio elgesio keitimo“, – teigė ministrė.

„Tai, kad turime dabar galimybę ilgesnį laiką padėti aukoms, yra labai teigiamas dalykas. Kartu, aš manau, kad tas kiekis išduotų smurto orderių gali veikti šiek tiek preventyviai – kad smurtautojas gerai pagalvotų, ar toks elgesys, kokį jis iki šiol propagavo savo namuose, ir toliau bus toleruojamas“, – pažymi M. Navickienė.

Nuo liepos 1 d. Lietuvoje įsigaliojęs smurto orderis gali būti taikomas prieš bet kokį artimos aplinkos žmogų, pažymi M. Navickienė.

„Tai gali būti broliai, seserys, toje pačioje vietoje gyvenantis prieš senelį smurtaujantis anūkas, arba prieš negalią turintį tėvą ar mamą, prieš žmoną, sutuoktinį, kartu gyvenantį partnerį – nesvarbu. Jei tai yra žmonės, gyvenantys po vienu stogu ir jei smurtas vyksta artimoje aplinkoje“, – kalbėjo M. Navickienė.

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis numato, kad, esant smurto artimoje aplinkoje rizikai, pilnametis smurto pavojų keliantis asmuo būtų įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jei jis gyvena kartu su smurto pavojų patiriančiu asmeniu. Taip pat smurto pavojų keliančiam asmeniui neleidžiama lankytis šio asmens gyvenamojoje vietoje, nesiartinti prie jo ir kartu su juo gyvenančių asmenų.

Naujos redakcijos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas Seimo buvo priimtas pernai.

Už apsaugos nuo smurto orderio nustatytų įpareigojimų nesilaikymą asmenims galios nustatyta administracinė atsakomybė. Už tai bus baudžiama nuo 80 iki 320 eurų, pakartotinai nusižengus – nuo 300 iki 780 eurų.

Už šiuos nusižengimus taip pat galės būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).