„Šiuo metu yra išduoti 2157 orderiai, tai yra priimti sprendimai skirti orderį“, – LRT radijui antradienį teigė R. Girdauskienė.

Anot jos, skiriamų smurto orderių skaičius auga tolygiai.

„Nuo liepos 1 dienos jis yra tolygiai augantis, maždaug tuo pačiu procentu – 50–60 proc. nuo įvykių, kuriuose gali būti atliktas vertinimas“, – pridūrė R. Girdauskienė.

ELTA primena, kad nuo šių metų liepos 1 d. Lietuvoje įsigaliojęs smurto orderis gali būti taikomas prieš bet kokį artimos aplinkos žmogų.

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje orderis numato, kad, esant smurto artimoje aplinkoje rizikai, pilnametis smurto pavojų keliantis asmuo būtų įpareigojamas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jei jis gyvena kartu su smurto pavojų patiriančiu asmeniu. Taip pat smurto pavojų keliančiam asmeniui neleidžiama lankytis šio asmens gyvenamojoje vietoje, nesiartinti prie jo ir kartu su juo gyvenančių asmenų.

Naujos redakcijos Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas Seimo buvo priimtas pernai.

Už apsaugos nuo smurto orderio nustatytų įpareigojimų nesilaikymą asmenims galios nustatyta administracinė atsakomybė. Už tai bus baudžiama nuo 80 iki 320 eurų, pakartotinai nusižengus – nuo 300 iki 780 eurų.

Už šiuos nusižengimus taip pat galės būti taikoma administracinio poveikio priemonė – įpareigojimas dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose (kursuose).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)