Išvardijo pokyčių argumentus


Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius Žinių radijo eteryje paaiškino, kodėl buvo įvesta naujoji tvarka.

„Labai aiškias indikacijas pradėjome gauti tiek iš mokyklų vadovų, tiek iš mokytojų, kad reikia kažką daryti su mokinių lankomumu.

Nes turėjome indikacijų, jog jis prastėja – bendras praleidžiamų pamokų skaičius šiek tiek nuosekliai auga, lyginant 2019 ir 2022, ar 2021 metus. Buvo suburta darbo grupė, kuri sprendė, ką reikia daryti“, – pasakojo švietimo, mokslo ir sporto viceministras R. Skaudžius.

Jo teigimu, iki šiol tėvai galėjo pateisinti visas mokinių praleistas pamokas: dėl ligos, asmeninių priežasčių. Tad ši galimybė ir vieningų taisyklių nebuvimas ir kėlė problemas tikino R. Skaudžius.

„Bet net ir turint šitą galimybę, kas penkta mokinio pamoka nebuvo pateisinta. Realiai tėvai neatliko tos pareigos, kurią jie turėjo atlikti.

Matome ir tam tikras indikacijas, kad nebuvimas vienodų taisyklių, verčia mokyklas skirtingai tvarkytis su šia problematika. Pasitaikydavo tokių atvejų, kada vienos gimnazijos vadovas teigė, kad tėvas buvo parašęs raštelį, kuriuo pateisina visas jau praleistas pamokas ir tas, kurios dar tik bus praleistos iki mokslo metų galo.

Tad tos tvarkos nebuvimas leido iš esmės piktnaudžiauti mokinių lankomumu. O ministerijos pozicija yra tokia, kad mokiniai ugdymo proceso metu turėtų būti ugdymo įstaigose. Ir pamokos pateisinamos gali būti tik dėl ligos, arba labai objektyvių, rimtų priežasčių“, – ministerijos poziciją Žinių radijo eteryje išdėstė viceministras.

Kada kreiptis į medikus?


Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas dr. Julius Kalibatas priminė, jog medikai pateisinimų dėl ligos praleistoms pamokoms neberašo.

„Kada įsigaliojo nauja lankomumo tvarka, dar kartą noriu pabrėžti, jog šeimos gydytojai tokių pažymų neišduoda. Faktas, kad jūs lankėtės pas gydytoja yra jūsų esveikata.lt paskyroje. Tuo labiau, kad pagal naują tvarką per mėnesį 5 dienas tėvai gali pagrįsti, išrašyti savo ranka pažymą, kad vaikas nesilankė mokykloje dėl ligos.

Jeigu jau viršija tas 5 dienas, atitinkamai tada reikia kreiptis pas gydytoją“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo J. Kalibatas.

Jis taip pat kartojo, jog 5 dienų per mėnesį, kurias gali pateisinti patys tėvai, dažniausiai pakanka pasveikti.

„Mes kalbėkime atvirai – 80 procentų visų viršutinių kvėpavimo takų uždegimų yra virusinės kilmės. Ir juos sukelia banalūs virusai. Tad praktiškai jokio specifinio susirgimo nėra, todėl realiai per 5–6 dienas tas susirgimas praeina. Todėl buvo labai logiška, kad nereikia kreiptis dėl tokių susirgimų, dėl eilinės slogos, ar kosulio pas šeimos gydytojus.

Ir kad praktiškai būnant namie visos medicininės problemos išsisprendžia savaime“, – laidoje „Aktualusis interviu“ tikino Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas dr. J. Kalibatas.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras R. Skaudžius taip pat dar kartą kartojo ministerijos poziciją – į sveikatos priežiūros įstaigą reikia kreiptis tik dėl mokinio ligos.

„O ne dėl praleistų pamokų pateisinimo“, – Žinių radijo eteryje sakė jis.