Seimo vicepirmininkas LNK sakė, kad Ž. Pavilionis savo politinį napalmą turėtų naudoti ne šalies viduje, o, pavyzdžiui, prieš priešiškas valstybes.

„Pirmiausia mes šį klausimą turime apsvarstyti frakcijoje, koalicijoje, pasikeisime nuomonėmis, išgirsime ir Ž. Pavilionio nuomonę dėl susidariusios situacijos, bet taip, mes neneigiame, kad tam tikra situacija yra susidariusi. Kuris laikas ji brendo, bet pastaruoju metu ta eskalacija, susirašinėjimai nekelia turbūt didelio džiugesio, nes ir taip situacija valstybėje yra pakankamai rimta“, – LNK komentavo P. Saudargas.

Jo teigimu, dėl įvairių krizių įtampų yra nemažai.

„Šiame kontekste reikėtų ieškoti daugiau sutarimo, vienybės tarp skirtingų valdžios institucijų. Užsienio politika užsiima trys institucijos: ir prezidentas, ir Užsienio reikalų ministerija, na ir parlamentinė diplomatija, kur yra Užsienio reikalų komitetas. Jo vadovas, manau, turėtų išnaudoti visus būdus susikalbėti su kitais dviem“, – sakė P. Saudargas.

Jis teigė suprantantis, kad gali būti kritikos vieni kitų atžvilgiu, gali žmonės turėti skirtingas nuomones.

„Bet tai neturėtų pereiti į tam tikrą asmeniškumą. Aš visada sakau – tu politikoje gali turėti savo nuomonę, tu gali karštai ją ginti, bet į tarpusavio asmeniškumus nereikėtų niekada įsivelti, nes tai jau tada kenkia pačiai institucijai ir valstybei“, – atkreipė dėmesį politikas.

P. Saudargas pripažino, kad Ž. Pavilionio asmeniškumai, nukreipti prieš A. Skaisgirytę, matosi.

Paulius Saudargas

„Čia jau reiktų visą tą tarpusavio santykių detektyvą narplioti. Matyt, kažkur buvo nuomonės išsiskyrimas, vėliau tas dialogas per spaudą tęsėsi. Matyt, tos chemijos per daug nėra“, – komentavo Seimo narys.

Visgi, pasak jo, kiekvienas politikas turi pasverti savo žingsnį ar pasakomus žodžius.

„Šiaip aš vertinu gerbiamą Ž. Pavilionį. Man pačiam teko lankytis JAV, kai jis buvo ambasadoriumi – jis puikiai dirbo tą darbą, yra aktyvus, darbštus žmogus, išmanantis užsienio politiką, tik reikėtų stengtis išlaikyti tam tikrą balansą santykiuose su kitais politikais, kitomis institucijomis. Čia šiek tiek to pritrūko. Ar pritrūko taip stipriai, kad turėtume imtis kažkokių žingsnių? – Manau, kad tai turi būti kolektyvinis sprendimas“, – sakė P. Saudargas.

Tikėtina, kad frakcijos posėdis vyks kitą savaitę. P. Saudargas pakomentavo, kas labiausiai kliūna Ž. Pavilionio elgesyje.

„Turbūt retorika, pasirinktas retorikos karštumo laipsnis. Tu turi rinktis, kur tu naudoji tą pagrindinį savo politinį napalmą – ant kažkokių priešininkų, galbūt priešiškų valstybių tu gali kalbėti griežčiau, radikaliau, karščiau, bet savo valstybėje, santykije su kitomis svarbiomis institucijomis, šiuo atveju prezidentūra, tą diplomatinį toną reikėtų stengtis išlaikyti kiek įmanoma“, – teigė P. Saudargas.

Jis teigė, kad pačioje koalicijoje didelių įtampų nėra.

„Tikrai yra sudėtingas, karštas metas, bet pati koalicija tai laikosi vieningai. Frakcija taip pat yra absoliučiai vieninga. Jeigu kažkur vienam žmogui išslydo situacija galbūt iš rankų, karščiau nuėjo į vieną ar kitą situaciją, konfliktą, tai nereiškia, kad visa frakcija yra pasimetusi. Mes labai vieningai laikomės, labai ramiai apsvarstysime ir priimsime kažkokius sprendimus“, – pridūrė P. Saudargas.

Visą LNK pokalbį su P. Saudargu žiūrėkite čia:

Kantrybės taurę perpildė ir saviems

Konservatorių bėdos po vieną nevaikšto. Jau ir patys kalba, kad karštas temperamentas nedraudžiamas, bet Ž. Pavilionio santykiai su prezidentūra perauga į asmeniškumus, kelia įtampą, kurios šiuo metu užtenka ir dėl trąšų.

„Aš nenorėčiau apie tai sakyt. Galbūt yra labai lengva siūlyti aukoti žmones, kurie tą teisybę pasako“, – į LNK užduotą klausimą, ar sulaukia raginimų trauktis iš komiteto pirmininko pareigų, atsakė Ž. Pavilionis.

Buvo ne vienas temperamentingas Ž. Pavilionio pasirodymas. Neoficialiai vadinamas „Žygio žygis“, bet šįkart – nepalaiko ir savi.

„Mes tiesiog svarstome frakcijoje šiuos klausimus, tikrai ne viešai. Pirmiausia tai yra frakcijos ir partijos dalykas“, – žurnalistams sakė parlamentaro frakcijos kolega Audronius Ažubalis.

Jis nenorėjo komentuoti, ar Ž. Pavilionis gali elgtis taip, kaip elgėsi.

Žygimantas Pavilionis

Kad Ž. Pavilionio kėdė kliba, užsimena ir konservatorių frakcijos seniūnė.

„Turėtų būti sklandesnis ir atsakingesnis komiteto pirmininko darbas. Kalbėsimės, manau, kad tai neišvengiama“, – pripažino TS-LKD frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Užimant pareigas reikia stengtis, kad ant posūkio neužneštų“, – komentavo P. Saudargas.

Buvę diplomatai Ž. Pavilionis ir A. Skaisgirytė nediplomatiškai viešai aiškintis pradėjo po Angelos Merkel skambučių Aliaksandrui Lukašenkai. Prezidentūra teigia, kad užsienio reikalų ministrą apie tai informavo, bet Gabrielius Landsbergis sakė, kad žinutės negavo.

„Šitos ponios Skaisgirytės teiginius mums reikės išsiaiškinti Užsienio reikalų komitete“, – tvirtino Ž. Pavilionis.

Konservatorius jai nusiuntė raštą.

„Mano raštas yra nukreiptas į tai, kad tų įtampų nebūtų“, – LNK aiškino Ž. Pavilionis.

Prezidentūra pareiškė, kad Ž. Pavilionis reikalauti atsakymų iš prezidento vyriausiosios patarėjos negali ir kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, ar toks elgesys atitinka Konstituciją.

„Užsienio reikalų komiteto pirmininkas tikrai neturėtų vykdyti savo atskiros užsienio politikos, nes neturi tam jokių konstitucinių įgaliojimų“, – LRD radijui sakė A. Skaisgirytė.

Ko gero, užtektų konservatorių lyderio, užsienio reikalų ministro G. Landsbergio žodžio. Jo klausėsi ir Ž. Pavilionis.

Žygimantas Pavilionis

Tačiau, ar komiteto pirmininkas gali šias eiti toliau, dėl trąšų pasiruošęs atsistatydinti G. Landsbergis nesako.

„Nestebėjau. Turiu kur kas labiau svarbesnių klausimų ant savo stalo“, – žurnalistams sakė jis.

G. Landsbergis teigė negirdėjęs Ž. Pavilionio konflikto su A. Skaisgiryte istorijos.

„Gal tam tikra prasme ir sąmoningai nesileidau į šią temą“, – komentavo TS-LKD lyderis.

Premjerė taip pat.

„Susilaikysiu nuo komentarų šiuo klausimu“, – tarstelėjo I. Šimonytė trumpai.

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Seimo narys kištis į kitos institucijos veiklą negali, o jei Ž. Pavilionis taip supranta parlamentinę kontrolę, tai jos nesupranta.

„Yra visiškas nesusipratimas, tiesiog nuostabą kelia“, – LNK sakė S. Skvernelis.

Bet kad konservatoriai komiteto pirmininką pakeis, netiki.

„Istorijos pabaiga greičiausiai bus po trijų metų – kiti Seimo rinkimai ir tada gal istorija pasibaigs. Kad jie pasiruošę nieko neaukoti. Nieko neaukoja, net jei ministras būtų beviltiškas ar koks Seimo komiteto pirmininkas“, – komentavo buvęs premjeras.

Ž. Pavilionis neatskleidė, kas iš savų ragina jį atsistatydinti.

„Aš manau, kad yra daug žmonių, kurie norėtų, kad tas kalis ir toliau važiuotų per mūsų sieną“, – pridūrė Ž. Pavilionis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: