Į Gulbinų kvartalą važiavo net Seimo nariai


Prie Gulbino ežero yra įsikūręs Lietuvos verslo elitas. Ten prabangias savo rezidencijas turi turtingiausi šalies verslininkai. Ir visą šią teritoriją Verkių regioniniame parke juosia tvora – net ir mišką.

Tačiau reikia atminti, kad pagal Miškų įstatymą, tiek privatus, tiek valstybinis miškas turi būti prieinamas visiems. Tvorų miške būti negali. Šiuo atveju didžiulis valstybinės žemės sklypas su visu mišku yra išnuomotas privačiai įmonei UAB „Gulbinų turizmas“. Ir visą šį sklypą, į kurį patenka ir miško segmentai, juosia tvora.

Praėjusiais metais Delfi žurnalistai kartu su tinklaraštininku Skirmantu Malinausku bandė patekti mišku prie ežero. Tačiau tuomet kelią pastojo ginkluota apsauga ir mišku eiti neleido. Teko kviesti Aplinkos apsaugos departamento pareigūnus, kurie atvykę surado užrakintus vartelius į mišką. Vėliau pažeidėjams buvo skirta ir bauda. Apie Delfi žurnalistų ir S. Malinausko vizitą galite skaityti paspaudę čia.

Delfi paviešinus situaciją, kad tvora juosia ir mišką, situacija susidomėjo Seimo nariai. Pernai į Gulbinų kvartalą buvo atvykę Seimo Antikorupcijos komisijos ir Aplinkos apsaugos komiteto nariai. Apie tai galite skaityti paspaudę čia.

Jiems UAB „Gulbinų turizmas“ direktorius Sigitas Kubilius pristatė ką tik įrengtus vartelius. Jis aiškino, kad per juos bet kuriuo metų laiku ir bet kuriu paros metu bus galima patekti į mišką.

Varteliai neatsidarė


Vis dėlto pastaruoju metu Delfi gavo signalų, kad kai kurie varteliai neva būna užrakinti. Gegužės 1 d. tuo nutarėme įsitikinti patys nuvykę į vietą.

Į Gulbinų kvartalą atvykome ryte – maždaug po dešimtos. Automobilį palikome pernai Vilniaus miesto savivaldybės įrengtoje automobilių aikštelėje. Joje dar buvo likę šiek tiek vietos.

Prie šios aikštelės yra vartai, kurie visuomet būdavo atrakinti. Ankstesnių patikrinimų metu ant jų spynos nesame matę. Tačiau šįkart viskas kitaip – vartus radome užrakintus pakabinama spyna.
Pajudinus vartus ir spyną įsitikinome, kad per šiuos vartus į valstybinį mišką nepateksime.

Ant tų pačių vartų kabėjo Aplinkos apsaugos departamento pasirašytas raštas, kuriame nurodyta, kad varteliai į mišką visuomet turi būti atrakinti. Taip pat kabėjo užrašas „Neužstatyti įvažiavimo“ ir užrašas apie tai, kad teritorija yra filmuojama.

Supratę, kad per čia į mišką prie ežero nepateksime, paėjome toliau prie kitų artimiausių vartelių. Tačiau ir per juos į mišką nepatekome: jie neatsidarė. Teritorijoje matėsi įspėjamieji užrašai dėl erkių keliamo pavojaus. Taip pat prie vartelių įrengta elektroninio stebėjimo sistema, kuri, mūsų vertinimu, turėtų apsaugai pranešti apie atvykėlį.

Kiti varteliai, esantys arčiausiai gatvės, buvo atrakinti. Tačiau dabar sunku pasakyti, ar jie atrakinti visuomet ar buvo atrakinti tik tuomet, kai apsauga pamatė, kad tikriname pirmus dvejus. Kiti yra gerokai toliau, todėl apsauga teoriškai turėtų nemažai laiko, kad spėtų nuo savo posto nueiti ir juos atrakinti nepastebėta.

Mažai abejonių, kad mes galėjome likti nepastebėti, nes visur prie vartelių įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Supratę, kad patekti į vieną miško segmentą nepavyks, paskambinome Bendruoju pagalbos numeriu 112 ir pranešėme apie užrakintus vartelius. Paprašėme, kad informacija būtų perduota Aplinkos apsaugos departamentui. Teritorijoje dar buvome maždaug pusvalandį, bet per tą laiką aplinkosaugininkai dar neatvažiavo. Ilgiau jų nelaukėme.

Delfi skaitytojas penktadienį vakarop atsiuntė filmuotą medžiagą. Jis patikrino dvejus vartelius, esančius prie pat gatvės, ir jie buvo užrakinti. Anot jo, vieni užrakinti varteliai buvo prie autobusų stotelės. „Kiti į kairę nuo žiedelio patys pirmi“, - informavo skaitytojas.

Delfi su klausimais trečiadienį kreipėsi į UAB „Gulbinų turizmas“, tačiau atsakymų kol kas negavome. Jeigu juos gausime vėliau, straipsnį papildysime.

Sužinoti, kas yra garsiojo Gulbinų kvartalo rezidencijų savininkai, galite paspaudę čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)