Rytinis pagalbos šauksmas Vilniuje – apie galimą prievartą pranešė nepilnametė.

„Apie įvykį pranešė pati nukentėjusi mergina. Sekmadienį apie 6 valandą ryto buvo gautas pranešimas, kad mergina per programėlę išsikvietė pavežėjo automobilį, norėjo vykti iš Justiniškių į centrą. Ir galimai vairuotojas prieš jos valią tenkino lytinę aistrą“, – LNK žinioms daugiau detalių pateikė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Nukentėjusiai merginai – 17 metų. Anot aukos, vyrui galėjo būti apie 40 metų.

„Manau, kad tai yra tikrai drama, tragedija. Ir tokių dalykų neturėtų būti“, – teigė Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimo centro vadovė Kristina Mišinienė.

Pasak Policijos departamento atstovo R. Matonio, mergina fiziškai nenukentėjo, pagalbos jai neprireikė.

Nors apie galimą seksualinę prievartą pranešta sekmadienio paryčiais, pirmadienį apie vidurdienį įtariamasis dar nebuvo identifikuotas. Tad neatmetama, kad jis toliau galėjo sukti ratus Vilniaus gatvėmis.

„Šiuo metu vairuotojas yra nustatinėjamas ir ieškomas“, – pirmadienį LNK žinioms sakė policijos atstovas.

„Ta pati transporto paslaugų įmonė, kurios vardą, manau, mes turėtume visi sužinoti, taip pat turėtų prisiimti atsakomybę. Čia šis nusikaltimas įvyko ne tai, kad kažkoks maniakas iš krūmų iššoko“, – tikino K. Mišinienė.

Anot teisėsaugos, mergina naudojosi „Bolt“ programėle. Bendrovė LNK žinioms atsakymą atsiuntė raštu.

„Esame informuoti apie šį atvejį iš neoficialių šaltinių, tačiau kol kas nesame gavę nei oficialaus policijos kreipimosi dėl informacijos ikiteisminiam tyrimui, nei nurodytas aplinkybes atitinkančių pranešimų iš keleivių“, – teigė „Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius.

Nepilnametė buvo neblaivi, kiek promilių – policija neatskleidžia. Šiuo metu teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl privertimo lytiškai santykiauti.

„Atsakomybė numatyta iki 8 metų laisvės atėmimo“, – teigė policijos departamento atstovas R. Matonis.

„Paprastai vairuotojo prieigą prie platformos sustabdome, o pasitvirtinus informacijai apie netinkamą elgesį arba nusikaltimą – blokuojame visam laikui“, – aiškino „Bolt“ vadovas Lietuvoje.

LNK žinios taip pat klausė su pavežėjais keliaujančios merginos.

„Tamsiu paros metu tai pastoviai jautiesi nemaloniai“, – sakė viena.

Kita mergina taip pat tikino, jog visą laiką yra baisu. Viena mergina pasidalino pažįstamos patirtimi, kai teko iš automobilio iššokti.

„Vairuotojas buvo užsienietis, pravažiavus specifinį įsukimą į draugės namus, ji paprašė sustoti, nes čia jos namai. Vairuotojas sakė, kad dabar važiuos į jo namus“, – pasakojo vilnietė.

Keleiviams patariama dažniau naudotis vairuotojų vertinimo sistema.

„Keli neigiami vertinimai blokuotų tokį vairuotoją“, – kalbėjo kitas vilnietis.

Ar gali būti taip, kad užsisakydamas paslaugą gali pakliūti į kriminalinę patirtį turinčio žmogaus akiratį? Kriminalinį patirtį Lietuvoje dirbantys pavežėjai savo šalyje gali turėti, LNK sakė Transporto saugos administracijos departamento direktorius Stanislovas Lingys.

Anot Kurjerių ir vairuotojų asociacijos valdybos viršininko Daliaus Rudoko, jau turint leidimą užsiimti tokia veikla, vienas iš reikalavimų yra turėti nepriekaištingą reputaciją.

„Dėl teistumo yra kol kas reikalavimas pačiam vairuotojui turėti teistumo pažymą. Bet vėlgi, atvykęs užsienietis jis gali išsiimti Lietuvoje, kad nėra teistas. Bet kaip patikrinti tą kitą šalį yra atviras klausimas“, – sakė pašnekovas.

Moterys sako, jog norėtų, kad užsisakant paslaugą būtų galima pasirinkti vairuotoją moterį. Užsienyje tokia galimybė yra.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: