LNK Žinių“ kalbinta Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakulteto dėstytoja Beata Grebliauskienė teigė, jog pasisveikinimas atspindi tai, kokias nuostatas asmuo turi kito atžvilgiu, taip pat – renginio atžvilgiu.

„Protokole, koks jis bebūtų griežtas, visada lieka daug vietos visuomenėje priimtoms normoms, etiketo normoms. Dabar, kaip sveikinasi, čia jau yra, iš vienos pusės, kaip ir atspindys visuomenėje priimtų taisyklių, iš kitos pusės, tai yra pakankamai aiški žinutė apie tai, kaip tas žmogus jaučiasi, kokias nuostatas turi kitų atžvilgiu, renginio atžvilgiu ir panašiai“, – pasakojo pašnekovė.

Per priėmimą į prezidentūrą įžengusi Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmajai poniai paspaudė ranką, o su prezidentu apsikabino, jie vienas kitam pakštelėjo į skruostus.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė

„Kodėl taip skirtingai? Nors, kaip žinome, protokolinis pasisveikinimas yra rankos paspaudimas, tačiau vėlgi pastaruoju metu matome, kad tiek valstybių vadovai, tiek aukšto rango politikai susitikimuose dalyvauja dažnai, jie mato vienas kitą ne kartą per metus, dažnai net ne kartą per mėnesį, ir būtent tų visų ritualų, galbūt, darosi mažiau, ir bendravimas paprastėja, neformalėja“, – kalbėjo B. Grebliauskienė.

„Vėlgi, jeigu paklaustumėt, kodėl U. Von der Leyen spaudžia ranką D. Nausėdienei, tai kiek dažnai ji susitinka su prezidento sutuoktine“, – pridūrė pašnekovė.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priėmime prezidentūroje dalyvavo su pirmąją pone Olena Zelenska. Priėmimo metu jie vaikščiojo susikabinę rankomis.

„Mes įpratę, kad įvairiuose protokoliniuose renginiuose, kai pasirodo oficialus asmuo su lydinčiu asmeniu, jie tarsi eina šalia ir lydintis asmuo netrukdo oficialiajam dalyvauti visuose ritualuose. Ir čia vėlgi neformalioji dalis: skirtingi svečiai skirtingai ateina, vienur tarsi lydintis asmuo eina šalia, o šiuo atveju Zelenskiai, mes matome, susikabinę rankomis. Bet jeigu mes įdėmiau pažvelgsime į tai, kaip jie laiko vienas kitą už rankų, pamatysim, kad tas susikabinimas yra ne romantika, tai yra stiprus vienas kito emocinis palaikymas. Žinome, kad visai Ukrainos delegacijai, šiuo atveju, ir Ukrainos vadovui, yra sunkios dienos, yra įtemptos dienos, didžiulė emocinė įtampa, ir galime matyti, kaip jie vienas kitą palaiko“, – komentavo VU dėstytoja.

Priėmime dalyvavę Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas su pirmąja ponia Emine Erdogan su G. Nausėda ir D. Nausėdiene paspaudžia rankomis, D. Nausėdienė Turkijos prezidento sutuoktinę dar ir pabučiuoja.

„Galbūt atmeskime mūsuose nusistovėjusį stereotipą, kad moterys islamiškoje kultūroje tarsi žemesnę vietą užimantis žmogus, o kultūra dominuojama vyrų. Pirmiausia, žinokime, kad Erdogano žmona yra lydintis asmuo ir šiuo atveju, jeigu mes pažvelgsime į Turkijos visuomenėje priimtą etiketą, taip, jie nevaikščioja oficialioje aplinkoje susikabinę, jie nedemonstruoja savo ryšio ir jausmų. Tai yra natūralu, kad jo žmona eina tik šalia, vos, vos iš paskos. Ji elgiasi labai santūriai, ji yra šalia to oficialaus asmens, kurį lydi, ir vėlgi Erdoganas ir su mūsų pirmąja ponia pasisveikina, tai yra, paspaudžia ranką, tačiau tuo pačiu Turkijos kultūroje yra priimta apsikabinti ir netgi susiliesti skruostais – tarsi pabučiavimas. Moterys taip dažnai sveikinasi su moterimis, būna vyrai su vyrais, bet, šiuo atveju, Erdoganas oficialus asmuo, jis tokių demonstruoja, kad, va, čia mes draugai <...>. O pirmosios ponios maloniai, šiltai pasisveikina, kaip ir priimta Turkijos visuomenėje“, – kalbėjo B. Grebliauskienė.

Priėmime dalyvavęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas linkteli prie D. Nausėdienę – tarsi siekia pabučiuoti ranką, bet nepabučiuoja.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas, Pirmoji ponia Brigitte Macron

Pašnekovė svarstė, kad E. Macronas sutriko dėl to, ar Lietuvoje sveikinamasi kaip Lenkijoje.

„Šiuo atveju, ko gero, jis priėmė sprendimą, kad kaip Lenkijoje, nes žinome, kad Lenkijoje iki šiol garbingoms moterims tarsi bučiuojama ranka – ranka iš tikrųjų nėra bučiuojama,yra pasilenkiama iki rankos. Ir, beje, kai E. Macronas ateina su ponia Macron, jis už parankės, elegantiškai. Jis irgi tarsi neslepia svarbaus Brigitte Macron vaidmens jo darbe, jo gyvenime, jo kasdienybėje“, – teigė B. Grebliauskienė.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda su pirmąja ponia Agata Kornhauser-Duda į priėmimą atėjo su gėlių puokšte, kurią prezidentas įteikė D. Nausėdienei. Jis vienintelis iš visų svečių atnešė gėlių.

Lenkijos prezidentas Andrzej Duda, Pirmoji ponia Agata Kornhauser-Duda, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, Pirmoji ponia Diana Nausėdienė

„Protokolas neįpareigoja, bet leidžia svečiui, ateinant pas šeimininką, atnešti dovaną. Ir ta dovana dažniausiai būna gėlių puokštė, kuri įteikiama, šiuo atveju, renginio šeimininkei. Kaip matom, tik vienintelis A. Duda atnešė gėlių. Ir tai rodo dėmesį ir demonstruoja santykių artimumą, šiltumą. Gėlių puokštė vėlgi yra tam tikra sąmoninga ar nesąmoninga žinutė aplinkiniams apie labai gerus, ypatingai gerus dabar esančius santykius būtent tarp Lietuvos ir Lenkijos vadovų“, – tikino VU dėstytoja.

Visą „LNK Vidurdienio žinių“ reportažą apie valstybių vadovų ir jų antrųjų pusių emocijas bei elgseną per priėmimą prezidentūroje žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)