A. Navicko teigimu, penktadienį streikuoti ketina 228 švietimo įstaigos.

„228 švietimo įstaigos, apie 5 tūkst. mokytojų dalyvaus įspėjamajame streike“, – teigė jis.

Pasak švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininko, pedagogai streikuos pirmųjų dviejų pamokų metu.

„Streikas vyks ryte nuo 8 iki 10 valandos – nebus vedamos dvi pamokos. Streikas yra kai nedirbama, tai gal bus kas ilgiau pamiegos namuose, kas susirinks ir kavos išgers – laisva forma“, – sakė A. Navickas.

Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė išreiškė abejones dėl streike ketinančių dalyvauti mokytojų skaičiaus.

„Spėčiau, kad pono Navicko deklaruojamas skaičius yra galbūt jo profesinės sąjungos narių, o ne mokytojų, kurie tikrai streikuotų, skaičius“, – ketvirtadienį teigė premjerė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro G. Jakšto žiniomis, penktadienį vyksiantis įspėjamasis streikas organizuojamas teisėtai.

„Negirdėjau, kad būtų kažkas neparuošta ar būtų kažkas neteisėta. Tai man atrodo, kad viskas turėtų būti gerai“, – sakė ministras.

Nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Žada viešinti įrašus, kuriuose mokyklų vadovai spaudžia pedagogus nestreikuoti

A. Navickas žada viešinti garso įrašus, kuriuose, pasak jo, mokyklų vadovai spaudžia pedagogus atsitraukti nuo streiko idėjos.

„Vadovai prašo (mokytojus – ELTA) išsibraukti iš streikuojančių sąrašų. Įrašų kol kas dar neturime, bet prašėme, kad įrašytų. Kokios pokalbio detalės, tada gal ir sužinosime... Planuojame tuos įrašus daryti ir viešinti. Galbūt socialiniuose tinkluose“, – „Žinių radijui“ sakė penktadienį įspėjamąjį streiką paskelbusios mokytojų profsąjungos vadovas.

Andrius Navickas

Apie tai, kad streikuoti ketinantys mokytojai patiria psichologinį spaudimą A. Navickas teigė ir ketvirtadienį naujienų agentūrai ELTA.

Penktadienį jis kartoja – šis spaudimas sutapo su premjerės Ingridos Šimonytės išsakytomis abejonėmis dėl streike ketinančių dalyvauti mokytojų skaičiaus.

„Tai keistai sutapo su premjerės pasakymu, kad netiki, jog tiek mokytojų streikuos. Ir staiga kažkaip iš Vilniaus pradėjome gauti daug skambučių... Labai aktyviai dalis vadovų pakviesti pasikalbėti, paveikti, kad atsisakytų streiko. Džiaugiamės, kad dauguma atlaikė, džiaugiamės ir tais vadovais, kurie taip nedarė“, – penktadienio rytą kalbėjo A. Navickas, neatmesdamas galimybės, kad ir pati I. Šimonytė siekė spausti mokytojus dėl streiko.

„Arba premjerė nežino nepasitenkinimo masto ir ją blogai informuoja, arba tai daroma sąmoningai, bandant paveikti streikuoti nusiteikusius mokytojus“, – teigė Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas.

Savo ruožtu Švietimo ministerija tokius profsąjungos pirmininko įtarimus atmeta.

„Ministerija neturi galimybės ir nedaro spaudimo savivaldybėms ar mokyklų vadovams, mokyklos nėra pavaldžios ministerijai“, – Eltai ketvirtadienį teigė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Nausėda ragina mokytojus ir ministeriją vieniems į kitus įsiklausyti

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM) ir pedagogus megzti dialogą tarpusavyje ne grasinimais ar psichologinio spaudimo priemonėmis. Todėl šalies vadovas dar kartą pasisiūlė tarpininkauti deryboms tarp švietimo profsąjungų ir ministerijos.

„Pirmiausiai, abi pusės turi girdėti viena kitą. Abi pusės neturėtų pradėti nuo kažkokių gąsdinimų ar grasinimų pradėti teisines procedūras. Ir juo labiau – (reikia – ELTA) atsisakyti psichologinio spaudimo priemonių, nes apie tai taip pat girdžiu“, – penktadienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Aš jau esu sakęs ir mano pasiūlymas lieka galioti – jeigu nebūtų rasti sprendimai, mielai imčiausi tarpininko vaidmens, nes tikrai nuoširdžiai girdžiu abi puses“, – jau anksčiau siūlytą idėją pakartojo prezidentas.

Gitanas Nausėda

Šalies vadovas pabrėžė, kad šioje situacijoje svarbiausia, kad dėl streiko nenukentėtų mokiniai.

„Noriu sprendimo ir, svarbiausia, nenoriu, kad viso šio konflikto įkaitais taptų mūsų vaikai“, – akcentavo G. Nausėda.

Tačiau, pridūrė prezidentas, negalima paneigti ir profesinių sąjungų vaidmens, siekiant ginti pedagogų interesus.

„Švietimo kokybė turi būti užtikrinta, bet negaliu neigti, kad mokytojai kaip ir visos kitos darbuotojų grupės turi teises, turi profsąjungas. Ir profsąjungų priedermė – ginti jų interesus ir reikalauti, kad pažadai būtų vykdomi“, – pabrėžė jis.

G. Jakštas susitiko su streikuojančiais pedagogais: tikisi juos išgirsti

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, penktadienį lankydamasis vienoje iš streikuojančių sostinės progimnazijų, teigė siekiantis išgirsti mokytojus. Ministras sako norintis suprasti, kodėl streikuoti nusprendę pedagogai renkasi tokią protesto formą ir ko tikisi pasiekti.

„Pagrindinis tikslas – išgirsti mokytojus, kodėl pasirinko būtent šitą formą, kokie yra lūkesčiai. Kitą savaitę teiksime pasiūlymus, norisi išgirsti iš pačių mokytojų, kokius lūkesčius jie tiems pasiūlymams turi“, – penktadienį ryte prie Vilniaus Simono Daukanto progimnazijos žurnalistams teigė G. Jakštas.

Anot ministro, susidaro įspūdis, kad streikas organizuojamas kaip pilietinė iniciatyva, o ne protestas.

„Klausantis diskusijų, iš pačios profsąjungos atstovų girdint, kad streikas lyg ir nebėra apie reikalavimus, kad galvojama apie tai, kaip apie pilietinę iniciatyvą, kad žmonės pamatytų“, – kalbėjo G. Jakštas.

Gintautas Jakštas

„Sunku net suprasti kartais dėl ko yra streikas, dėl to norisi kalbėti ne su vienu atstovu, o išgirsti ir streikuojančius mokytojus, kaip jie mato situaciją, kodėl pasirinko šitą būdą ir ko tikisi juo pasiekti“, – pabrėžė ministras.

Jis akcentavo, kad mokytojų streikas nepadės Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) rasti daugiau lėšų pedagogų atlyginimų didinimui. G. Jakšto teigimu, ministerija laikosi įsipareigojimų, numatytų tiek nacionaliniame susitarime dėl švietimo, tiek kolektyvinėse sutartyse su mokytojų profesinėmis sąjungomis.

„Dėl streikavimo daugiau lėšų neatsiranda, tai yra aišku. Yra įsipareigojimai padaryti ir jų laikomasi“, – kalbėjo švietimo ministras.

Vilniaus Simono Daukanto progimnazijoje penktadienį streikuoja 51 pedagogas.