Spaudos konferencijoje pirmadienį Seime apžvelgdamas situaciją ir Vakarų lyderių konsultacijas su Rusijos vadovu, A.Kubilius svarstė, jog vienintelė sankcija, kuri galbūt sustabdytų V.Putiną - Rusijos bankų atjungimas nuo tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT.

„Iki šiol įvestos asmeninės arba atskirtų sektorių sankcijos, nors yra skausmingos Rusijai, V.Putino įžūlios kruvinos agresijos nesustabdo. Vienintelė nauja sankcija, kuri galėtų priversti V.Putiną atsisakyti savo agresyvių planų - Rusijos atjungimas nuo tarptautinės finansinių atsiskaitymų sistemos SWIFT“, - sakė A.Kubilius.

Taip pat jis pažymėjo, jog Vakarų lyderių nuolaidžiavimas Rusijai būtų Ukrainos išdavystė. „Išdavystė būtų kokie nors Vakarų siūlymai V.Putino agresiją sustabdyti faktiškai atiduodant jam į rankas dalies Ukrainos teritorijos suverenitetą, ar už Ukrainą nusprendžiant, kad ji turi nebenorėti būti NATO nare“, - sakė konservatorių vadovas.

„Tikėčiausi, kad pastarojo meto Vakarų lyderių intensyvios konsultacijos, tame tarpe ir su V.Putinu, rodo, kad Vakarų lyderiai pradeda suprasti, kad V.Putinas turi būti sustabdytas neišduodant Ukrainos. Tikėčiausi, kad Vakaruose pradedama suprasti ir tai, kad Putino žodis žadant taiką iš tikrųjų nieko nebereiškia, o jo veiksmus sustabdant savo paties agresiją gali lemti tik Vakarų ryžtingi veiksmai, o ne vien tik žodžiai“, - kalbėjo A.Kubilius.

Trečiadienį Minske numatomos derybos dėl taikos Rytų Ukrainoje, kuriose turėtų dalyvauti Vokietijos, Prancūzijos, Ukrainos ir Rusijos vadovai. Pirmadienį galimą taikos planą Vokietijos kanclerė Angela Merkel Vašingtone aptars su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama).