Lietuvos kariuomenės strateginės komunikacijos departamento planavimo karininkas, kapitonas Aurimas Navys teigia, kad Rusija išties gali būti lyginama su teroristinėmis organizacijomis.

Skaitydamas pranešimą konferencijoje apie Ukrainos krizę šiandieninėje informacinėje erdvėje, A. Navys pasakojo, kad Rusija, kaip kokia Al-Qaeda ar ISIS, turi karinį ir civilinį sparnus bei specifinę teroristinę ideologiją. Jo teigimu, Rusija Ukrainoje pritaikė ištisą teroristinių priemonių arsenalą, o Lietuvoje kol kas užsiima informaciniu terorizmu – jis esą ne mažiau pavojingas.

Argumentus apie Rusiją kaip teroristinę valstybę A. Navys dėstė reaguodamas į profesoriaus Egdūno Račiaus teiginius, kad teroristiniai kovos metodai politinėje ir tarptautinės teisės praktikoje dažniausiai priskiriami nevalstybiniams veikėjams, kovojantiems prieš valstybes. Remiantis šia klasifikacija, valstybės skirstomos į remiančias terorizmą arba vykdančias terorą prieš piliečius, bet ne teroristines.

Rusijos propaganda buvo puiki jau 1940-aisiais

Pradėdamas pranešimą A. Navys pademonstravo nuotrauką, kuri 1940 m. birželį buvo spausdinama laikraščiuose. Nuotraukoje vaizduojama lietuvė moteris su gėlėmis, sveikinanti sovietų Raudonosios armijos kareivius, nors visai šaliai sovietų valdymas reiškė okupaciją, trėmimus, kankinimus ir nepriklausomybės pabaigą.

Aurimas Navys
„Ji pasirodė rytiniuose laikraščiuose visame pasaulyje – Prancūzijoje, Vokietijoje, JAV, Didžiojoje Britanijoje. Įsivaizduokite, jeigu būtų socialinė medija ir mobilūs telefonai ir ši nuotrauka pasirodytų 1940 m. birželio 15 d. rytiniuose laikraščiuose, kur sakoma, kad lietuvė moteris dovanoja gėles Raudonosios armijos kariams, įžengusiems į Lietuvą. Taigi nieko naujo nevyksta ir dabar, tai jau buvo daroma 1940 m. Kalbu apie propagandą ir informacinį karą. Kremlius puikiai dirbo šioje srityje net tais laikais. Įsivaizduokite, kiek jie patobulėjo“, - sakė A. Navys.

Pasak Lietuvos kariuomenės atstovo, sovietai Lietuvos okupaciją siekė pademonstruoti kaip savanorišką mažos Baltijos valstybės prisijungimą prie Sovietų Sąjungos. Tokius pat metodus Kremlius, anot A. Navio, naudoja ir dabar – pavyzdžiui, nuolat produkuoja apklausas, kaip rusai remia Rusijos veiksmus pietryčių Ukrainoje.

A. Navio teigimu, net nėra svarbu, ar šios apklausos tikros, ar falsifikuotos – kai jos nuolat viešinamos, jos įtikina net netikinčiuosius. „Kremliui svarbiausia tai kartoti ir pavaizduoti kaip tiesą“, - sakė kariuomenės atstovas.

„Problema ta, kad kol mes kalbame ir dalyvaujame puikiose konferencijoje, žmonės Ukrainoje miršta. Taigi mes turime ką nors daryti dėl to“, - apgailestavo A. Navys.

Teroristinės Rusijos bruožai: civilinis ir karinis sparnai, ideologija

Lietuvos kariuomenės atstovas, be kita ko, pabrėžė, kad karinė Rusijos mąstysena nuo 2008 m. vykusio Rusijos-Gruzijos karo labai pakito. Jeigu tuomet Rusija rėmėsi kietąja galia – karine ginkluote – tai šiuo metu Ukrainoje lygiai dėmesio skiriama ir konvenciniams kariniams veiksmams, ir informacinėms operacijoms.

A. Navys pabrėžė, kad hibridinis karas nėra kokia nors didžiulė naujiena, tačiau esą Rusija pasitelkia hibridinio karo elementus atlikdama teroristinius veiksmus kitose šalyse.

„Kaip normali teroristinė organizacija turi karinį sparną, taip ir Kremlius turi karinį sparną. Igoris Strelkovas-Girkinas, kuris buvo FSB specialusis agentas, prieš Rusijos veiksmus Kryme ir pietryčių Ukrainoje daug kartų buvo atvykęs į Ukrainą. Ką jis veikė ten? Jis dalyvavo Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo istorijos klubų veikloje. Lietuvoje mes irgi turime Vladimirą Orlovą, kuris yra oficialus Pirmojo pasaulinio karo istorijos klubo vadovas“, - teigė A. Navys. 

„Teroristinė organizacija paprastai irgi turi civilinį-administracinį sparną. Tai yra žmonės, civiliai lyderiai, kuriuos jūs matėte pietryčių Ukrainoje ir Kryme. Turime panašią situaciją Lietuvoje. Turime civilinio sparno lyderį Olegą Titarenko, jis yra organizacijos „Būkime vieningi“ lyderis. Oficialiai jie bando suvienyti žemaičius. Yra ir kitas veikėjas, V. Titovas, kuris keliauja po tris Baltijos valstybes ir rusakalbių konferencijose pasakoja „faktus“ apie Klaipėdos kraštą, sakydamas, kad šiame regione gresia pilietinis karas, nes rusakalbiai ten gyvena priespaudos sąlygomis“, - aiškino Lietuvos kariuomenės atstovas.

A. Navys tęsė, kad Rusija, panašiai kaip Al-Qaeda ar ISIS, naudoja ir penktąją koloną.

„Kaip kiekviena didelė teroristinė organizacija, kaip Al-Qaeda arba ISIS, Kremlius naudoja penktąją koloną ar rėmėjus. Penktoji kolona žinoma iš karo Ispanijoje, bet šiandien mes kalbame apie žmones, kurie yra aktyvūs arba pasyvūs rėmėjai, kurie šiuo metu neima ginklų į rankas ir neveikia kariniu būdu. Jie laukia čia įžengiančių karinių jėgų ir prisijungs prie jų tik tada: galbūt su ginklu, galbūt paremdami kitaip: maistu, gėlėmis. Jie labai aktyvūs socialiniuose tinkluose: blog'uose, Facebook'e, Twitter'yje“, - aiškino Lietuvos kariuomenės atstovas.

Kaip pavyzdį jis paminėjo socialiniame tinkle „Facebook“ susikūrusią grupę Lietuvos rusams „Už teisingą reikalą. Lietuvos rusai, vienykitės“ bei O. Titarenkos inicijuotą peticiją dėl Klaipėdos krašto referendumo atsiskirti nuo Lietuvos

„Kita vertus, kaip teroristinė organizacija turi karinį sparną, civilinį sparną bei rėmėjus, ji taip pat turi ir ideologiją. Kremliaus ideologija pagrįsta melu. Kai tik Krymas buvo okupuotas, oficiali institucija prie Kremliaus parėmė ir inicijavo knygos leidybą „Etiška politika Baltijos šalyse“. Ta knyga nėra stora, bet joje sudėto specifinės žinutės. Svarbiausios – kad rusakalbiai vaikai Baltijos šalyse yra užgauliojami, neturi galimybių eiti į darželius, mokyklas bei mokytis mažumos kalba ir Lietuvos atveju verčiami mokytis lietuviškai“, - pasakojo A. Navys.
Rusijos propagandos kanalai nuolat transliuoja, kad Lietuva yra tarsi ietigalis, kuris netrukus atakuos Rusijos Federaciją. Esą viskas, kas vyksta Lietuvoje, yra tik pasiruošimas atakai.

Lietuvos kariuomenės atstovas sakė, kad Kremlius remiasi melo ideologija naudodamas žiniasklaidą, stiprina priešiškumą Lietuvai prikeldami Antrojo pasaulinio karo mitus, esą lietuviai yra fašistai ir naciai.

„Daugeliu atvejų Lietuvos prezidentė parodoma su aukštais Vokietijos pareigūnais einanti karinėse bazėse. Kodėl? Nes rusų sąmonėje vokiečiai yra naciai arba fašistai“, - aiškino A. Navys.

Jo teigimu, Rusijos propagandos kanalai nuolat transliuoja, kad Lietuva yra tarsi ietigalis, kuris netrukus atakuos Rusijos Federaciją. Esą viskas, kas vyksta Lietuvoje, yra tik pasiruošimas atakai. „Nes Lietuva, kaip ir visos Baltijos šalys, yra NATO narės, todėl, kaip NATO, Lietuva gali atakuoti. Tokia idėja“, - teigė pranešėjas.

„Aš galiu užtikrinti jus, kad rusiški televizijos kanalai yra propagandos kanalai, nėra laisvos žiniasklaidos Rusijoje, jokios. Visa ji kontroliuojama Kremliaus. Visa propaganda yra kontroliuojama ir viskas, kas pasirodo skirtinguose kanaluose, yra kontroliuojama vienos rankos“, - užtikrino A. Navys.