Štai vaizdo tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas, komentuodamas šį sprendimą, priminė santykį tarp rizikos ir potencialaus atlygio.

„Jei rizika didelė, o atlygis mažas – neapsimoka net veltis. Jei rizika maža, o atlygis didelis, tokios progos praleisti nevalia“, – rašė jis.

S. Malinauskas feisbuke pateikė ir kelias „teorines situacijas“, kurios numanomai susijusios būtent su šia istorija.

„Aukštas valdininkas sulaikomas su 140 tūkst. eurų kyšiu. Pinigai randami grynais, dalis jų stiklainiuose, valdininkas pilnai pripažįsta savo kaltę. Galima tik spėti, kiek jis paėmė iki tol ir kiek būtų spėjęs paimti, jei nebūtų sustabdytas. Bauda 65 tūkstančiai eurų ir draudimas 7 metus dirbti valstybės tarnyboje.

Jam kyšius nešęs stambus verslininkas iš viso atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės. Nes „pranešė apie kyšį“. Tik čia bėda, prokurorai nuo pat pradžių prašė jam taikyti suėmimą, jam buvo taikomos kitos, švelnesnės kardomosios priemonės. Metus niekur neminėta, kad tas verslininkas pats ką nors pranešė, o po metų ėmė ir atleido“, – rašė S. Malinauskas.

Dalijosi jis ir kitomis buvusiomis korupcijos bylomis.

„Politikas, didelės partijos pirmininkas paima degtinės dėžutę, kurioje 90 tūkst. eurų grynais. Jam pinigus davęs verslininkas pats teismo metu pripažįsta, kad tai buvo neoficiali parama politinei partijai. Abu išteisinami.

Politikas, didelės politinės partijos pirmininkas nuteisiamas už finansinius nusikaltimus. Konstatuota, kad partija nevykdė įstatymų reikalavimų ir apskaičiuota, kad šis juridinis asmuo nuslėpė nuo valstybės ir liko skolingas per 3,8 mln. litų įvairių mokesčių. Partijos pirmininkas nuteisiamas 6,8 tūkst. eurų bauda“, – socialiniame tinkle teigė vaizdo tinklaraštininkas S. Malinauskas.


Po šių atpasakojimų jis kėlė klausimą – ar minėtas rizikos ir potencialaus atlygio santykis užkerta kelią korupcijai ar ją skatina.

„Ir jei manote, kad ją skatina, kiek ilgai stebėsime, kaip iš mūsų visų vagiama? Ar kažkas pagaliau pasakys, kad „karalius nuogas“?

Šiuo atveju, kad mūsų teismų sistema labai senai nebevykdo teisingumo. Susidaro įspūdis, kad teisėjai varžosi, kas sukels didesnį skandalą savo sprendimais ir labiau įsiteiks nusikaltėliams“, – socialiniame tinkle rašė S. Malinauskas.

Jis dar pridūrė, jog yra visiškai akivaizdu, kad „buvęs Kauno savivaldybės administracijos direktorius šimtatūkstantinius kyšius ėmė sau, su niekuo nesidalino, jo įtaka buvo tokia didelė, kad jis pats galėjo prastumti sprendimus, už kuriuos mokėtos tokios sumos, o Kauno meras ir jo aplinka buvo tokie naivūs, kad nieko nepastebėjo ir jiems jokių klausimų nekilo“.

„Man klausimų taip pat jau kuris laikas nekyla. Viskas aišku. Gal tik vienas – ar visuomenė, mes visi dar galime ką nors padaryti, kad ši situacija keistųsi?“ – tokiu klausimu savo įrašą užbaigė vaizdo tinklaraštininkas S. Malinauskas.

Buvęs Konstitucinio Teismo (KT) pirmininkas Dainius Žalimas feisbuke į situaciją sureagavo itin ironiškai ir šį sprendimą komentuoti tiesiog atsisakė.

„Nieko nerašysiu apie šios dienos teismo nuosprendį. Viskas ir taip aišku...“ – rašė D. Žalimas.

Delfi primena, kad Prokuratūra už kyšininkavimą teisiamam V. Šiliauskui prašė skirti 6 metų laisvės atėmimo bausmę ir 30 tūkst. eurų dydžio baudą. Taip pat teismo prašoma iš kaltinamojo 7 metams atimti teisę eiti dirbti valstybės tarnyboje pareigas. Kaip jau buvo minėta, V. Šiliauskui buvo skirta 65 tūkst. eurų bauda ir 7 metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje

V. Šiliauskas pripažįsta ėmęs kyšius, gailisi tai daręs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)