„Gali būti karinės jėgos demonstravimas arba kažkokios karinės technikos pasirodymas prie sienos, tačiau mes nefiksuojame tokių atvejų. Gali būti tyčinių arba netyčinių, arba imituojamų valstybės sienos pažeidimų tam, kad patikrinti, kaip reaguoja VSAT pareigūnai, ar veikia sienos stebėjimo sistemos. Gali būti ir nukreipti migrantai“, – žurnalistams teigė Lavoriškių pasienio užkardos ruože apsilankęs R. Liubajevas.

„Tai vėlgi vienas iš tokių variantų, siekiant sukelti įtampą, gali būti, kad būtų formuojamos grupės neteisėtų migrantų ir tie migrantai gali būti stumiami į mūsų teritoriją“, – pridūrė jis.

VSAT vadas akcentuoja, kad nors Baltarusijos teritorijoje neteisėtų migrantų skaičius šiuo metu nėra toks didelis kaip buvo krizės įkarštyje, tačiau, anot jo, bandymų neteisėtais būdais kirsti Lenkijos ir Latvijos teritorija vis dar nemažai.

„Prie sienos su Lenkijos Respublika kiekvieną dieną fiksuojama labai daug pažeidimų, užpraeitą parą buvo fiksuoti beveik 200 bandymų vyki neteisėtai per Baltarusijos ir Lenkijos sieną, taip pat mes matome, kad nemaži srautai fiksuojami prie sienos su Latvija. Tai mūsų regione neteisėtų migrantų yra ir, aišku, režimas, naudodamasis savo galimybėmis gali sukelti tam tikrą įtampą prie vienos arba prie kitos sienos“, – sakė jis.

Tačiau R. Liubajevas patikino, kad pastaruoju metu neįprastos veiklos prie Lietuvos Baltarusijos ir Lietuvos-Rusijos sienos nėra fiksuojama.

„Jeigu kalbėti apie dabartinę situaciją prie sienos, ji pakankamai rami, per praeitą savaitę buvo fiksuoti vienetiniai valstybės sienos pažeidimo atvejai, taip pat nebuvo fiksuojama tokios papildomos veiklos Baltarusijos pasienio tarybos atstovų arba Rusijos Federacijos. Aktyvumas yra tikrai žemas šiuo metu“, – patikino jis.

R. Liubajevas neatskleidė, kiek daugiau Lietuvos pasieniečių bei Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ pareigūnų budės pasienyje. Visgi, jis nurodė, kad pasienyje pajėgos sustiprintos tris kartus.

„Nelabai norėčiau konkrečiai kalbėti apie pajėgas. Tik galiu pasakyti, kad šiuo metu su visais partneriais turėsime trigubai daugiau pajėgumų nei įprastu metu“, – žurnalistams nurodė VSAT vadas.

ELTA primena, kad Lietuvoje penktadienį nuo 8 ryto atnaujinama vidaus sienų kontrolė. VSAT vado R. Liubajevo teigimu, iš viso Lietuvoje savaitei bus atnaujinta vidaus sienos patikra 7 pasienio punktuose – 2 Lenkijos pasienyje ir 5 pasienyje su Latvija, LRT radijui penktadienį kalbėjo R. Liubajevas.

Anot jo, daugiau dėmesio bus skiriama į šalį atvykstantiems asmenims. Tuo metu išvykstantiems – procedūrų pasienyje mažiau. Be to, pasienyje bus nustatomi tam tikri rizikos profiliai, pagal kuriuos pareigūnai ir atliks patikrinimo procedūras.

Pasak VSAT vado, reikalingų į šalį patekti dokumentų tvarka pasienyje atvykstantiems kol kas nesikeičia – atvykstantiems reikalinga turėti asmens dokumentą – pasą ar tapatybės kontrolę. Atvykstantiems iš trečiųjų reikalinga turėti vizą, jei jų šaliai yra taikomas toks režimas.

R. Liubajevas pažymi, kad keleivių patikrinimo tvarka oro uostose ir Klaipėdos jūrų uoste bus panaši, kaip vidiniuose pasienio punktuose.

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks pirmą kartą Lietuvoje rengiamas NATO viršūnių susitikimas. Tai bus didžiausias renginys Lietuvos istorijoje, kuriame tikimasi 40–50 užsienio valstybių delegacijų (iki 3000 svečių) bei maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų ir tarptautinės žiniasklaidos atstovų. Apie galimybę dalyvauti renginyje yra užsiminęs ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Skelbiama, kad viršūnių susitikimo darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas Aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją