Trečiadienį Seime buvo įteikti specialūs pažymėjimai naujai išrinktiems ir perrinktiems parlamentarams.

Vienintelis socialdemokratas Česlovas Juršėnas į Seimą pateko net šeštą sykį. 6 politikai parlamentarais tapo penktą, 14 – ketvirtą, 27 – trečią, 35 – antrą kartą. Seimo naujokai yra 57 politikai.

Gavę pažymėjimus jie dar netapo visateisiais parlamentarais – galimybę balsuoti politikai įgis tik davę priesaiką Seimo posėdyje. Prezidentas Valdas Adamkus pasirašė dekretą, kuriuo pirmas naujos kadencijos parlamento posėdis šaukiamas lapkričio 17 d.

Įteikiant pažymėjimus Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas pasveikino jauniausią ir vyriausią parlamentares. Jauniausiai Seimo narei Agnei Bilotaitei, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narei, yra 26 metai. Vyriausia būsimame parlamente bus tos pačios partijos narė Vida Marija Čigriejienė, gimusi 1936 m. spalio 4 d.

Konstitucija numato, kad pirmą po rinkimų Seimo posėdį pradeda vyriausias pagal amžių parlamentaras. Ši garbė teks būtent V. M. Čigriejienei. Trečiadienį jai buvo įteiktas specialus plaktukas, kuriuo ji muš gongą pirmajame posėdyje.

Beje, tai bus antras kartas, kai Lietuvos parlamentui pirmininkaus moteris. Pirmą sykį 1920 m. gegužės 15 d. tai darė rašytoja Gabrielė Petkevičaitė-Bitė.

Kartu su Seimo nario pažymėjimais politikams buvo įteikta po specialią atmintinę, o naujokams – ir trumpa instrukcija, kurioje, kaip trumpai pristatė, pateikta informacija, „kur gyventi, su kuo bendrauti“. Į tai parlamentarai sureagavo garsiu juoku. Naujokai taip pat gavo po įvadinių mokymų, kuriuose galės gauti daugiau informacijos apie parlamento darbą, tvarkaraštį.

Pažymėjimų įteikimo ceremonijos metu salėje greta Č. Juršėno sėdėjo TPP lyderis, šou pasaulio atstovas Arūnas Valinskas.