„Valstybės vykdoma pertvarka yra reikalinga, bet tiek man, tiek mūsų organizacijai atrodo, kad ji vykdoma ne visai tiesiomis rankomis. (...) Norėtume jūsų palaikymo komitetuose, kad svarstant Vidaus tarnybos statutą būtų įvertintos mūsų pastabos“, – antradienį vykusiame susitikime su Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ sakė NPPSS pirmininkas Saulius Džiautas.

Pasak S. Džiauto, NPPSS būtų linkusi pritarti reformai. Tačiau, pabrėžė jis, pokyčiai negali būti vykdomi pareigūnų sąskaita.

„Pareigūnai vis tik yra išskirtiniai tarp visų valstybės tarnautojų. Manome, kad jiems galėtų likti tos socialinės garantijos, kurias jie turi dabar“, – akcentavo pareigūnų atstovas.

„Reikia atlyginimų didėjimo, kad bent tie 108 eurai, kaip deklaruojama, būtų pasiekti, garantijos nenukentėtų, pensijos atsišildytų ir išvystų dienos šviesą naujas projektas. To laukia bendruomenė“, – pridūrė jis.

Lietuvos policijos darbuotojų profesinės sąjungos (LPDPS) pirmininkė Ineta Kursevičienė susitikime taip pat skeptiškai vertino VRM siūlomus pokyčius. Jos teigimu, pertvarka gali pakenkti ir paskatinti dar daugiau pareigūnų palikti tarnybą.

„Šiai dienai policijos pareigūnų turime 7,7 tūkst. Jeigu šitas statutas bus priimtas, jų tik sumažės“, – pažymėjo I. Kursevičienė.

Izraelio palaikymo mitingas Katedros aikštėje

VRM tikina siekianti gerinti darbo sąlygas ir pritraukti daugiau pareigūnų

Spalio pradžioje VRM pristatė siūlomas Vidaus tarnybos statuto pataisas, kuriomis, pasak ministerijos, siekiama gerinti pareigūnų darbo sąlygas ir spręsti darbo jėgos trūkumą.

Įstatymo projekte numatomos priemonės pareigūnų motyvacijos didinimui, pareigūnų pritraukimui ir išlaikymui tarnyboje, didžiąją dalį dėmesio skiriant darbo užmokesčio sistemos tobulinimui.

Statute nustatomas tik minimalus pareigybių grupių pareiginės algos koeficientas, o centrinių statutinių įstaigų vadovai patvirtins pareigūnų darbo apmokėjimo sistemas, pagal kurias pareigūnams bus mokamas darbo užmokestis.

Vidaus tarnybos statuto pataisomis kartu siūloma sumažinti priedą prie algos už stažą valstybės tarnyboje. Šiuo metu šis priedas negali viršyti 30 proc. pareiginės algos, siūloma, kad šis priedas neviršytų 20 proc. pareiginės algos.

Įstatymo projektu taip pat sumažinamas pareigybių grupių skaičius – nuo 15 iki 10, dėl ko bus nustatyta aiškesnė pareigybių sistema bei hierarchija.

Statuto projektu taip pat nustatyta galimybė statutinių įstaigų funkcijoms vykdyti kartu su pareigūnais pasitelkti kursantus, taip pat galimybė pratęsti tarnybos trukmę ne tik pirminės grandies, bet ir vidurinės grandies pareigūnams. Siūlomos ir palankesnės sąlygos tarnybiniam kaitumui.

Statuto pakeitimais tobulinamas socialinių garantijų (butpinigių ir važiavimo išlaidų) reglamentavimas, taip pat pareigūnų reabilitacijos modelis, pareigūnų nepriekaištingos reputacijos teisinis reguliavimas, numatyta daugiau galimybių dėl tam tikrų tarnybos sąlygų susitarti kolektyvinėse sutartyse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)