Iš aplinkos vaizdo medikai suprato, kad namie turi būti mažas vaikas. Ėmė ieškoti. Netrukus kūdikis buvo atneštas – atšalęs iki pavojingos ribos ir jau pamėlęs. 10-ties laipsnių šaltyje jis buvo kone nuogas.

Paramedikai sako – šildydami kūdikį negalėję sulaikyti ašarų.

Šeimoje buvo ir antras vaikas. Dabar – abu paimti.

„Iškvietimas buvo dėl kojos traumos. Nebuvo konkretizuota, kad tai yra durtinė žaizda kojoje, bet buvo kojos trauma, ir kad pacientas kraujuoja, – „LNK Žinioms“ pasakojo paramedikas Karolis Kulikauskas. – Atvykus į kvietimą, pamatėme, kad ta kojos trauma tikrai nėra tokia rimta, kuri reikalautų kažkokių labai skubių veiksmų.“

Greitoji buvo sutikta agresyviai – vyras su moterimi turėjo peilį. Atvažiavo ir policija.

„Kadangi pacientai buvo agresyvūs, tai laukėm, kol situacija bus išspręsta pareigūnų“, – teigė K. Kulikauskas.

Paramedikai sako, kad iš vaikiškų mišinėlių, drabužių suprato, jog namie turi būti mažas vaikas.

„Kol pareigūnai bandė suvaldyti tą visą situaciją su agresyviais pacientais, mes žvilgtelėjome į kitus kambarius, užmetėm akį, ar tikrai nėra vaikų. Namuose tas vaikas nebuvo rastas“, – sakė paramedikas.

Bet ir dispečerė sakė: kalbant telefonu, girdėjosi kūdikio verksmas.

„Mums jau išėjus į lauką, pamatėm, kad pareigūnas atsiveda žmogų, o žmogus ant rankų atsineša vaiką“, – kalbėjo K. Kulikauskas.

Vaikas šaltyje buvo beveik nuogas, pridengtas skara.

„Nuogom kojom, nuoga galva, o lauke buvo tikrai apie -10. Praktiškai nuogas vaikas buvo, be kepurės, be sauskelnių, murzinas, su iššutimais“, – teigė paramedikas.

„LNK Žinių“ kalbinta Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė teigė, kad vaikas buvo šalia esančiame name.

„Mano žiniomis, vaikas buvo šalia esančiame name. Vienas iš tėvų juo rūpinosi, bet, kaip matome, netinkamai, galbūt, nepakankamai“, – sakė ji.

Kūdikis nuneštas į greitosios mašiną, pradėtas šildyti.

„Temperatūra buvo apie 34 laipsniai, tai kūdikis buvo atšalęs, atvėsęs jau, toks, sakyčiau, pamėlęs truputėlį. Ir toks dejavimas buvo vaiko, sakyčiau, kad keistas, neįprastas, ką mes įpratę esame matyti“, – pažymėjo K. Kulikauskas.

Vaiko teisių tarnybai šeima žinoma, probleminė.

„Svarbu pasakyti, kad tai nėra labai siekianti ar labai bendradarbiaujanti šeima, norinti keisti situaciją“, – tikino I. Skuodienė.

Greitoji medicinos pagalba

Šiuo metu kūdikis pas globėjus, kreiptasi į teismą dėl vaiko paėmimo ilgesniam laikui.

Šeimoje buvo ir antras vaikas, jis paimtas kiek anksčiau.

„Šeimoje yra du vaikai. Antras vaikas taip pat yra sunkioje aplinkoje, jie yra kartu pas budintį globotoją. Dieną ar kelias prieš buvo priimti sprendimai dėl vyresnio vaiko“, – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė.

Savo įžvalgumo dėka sušalusį kūdikį radę paramedikai sako, kad matyti tenka daug ko, bet, šildant aimanuojantį kūdikį, verkė.

„Pamačius vaiką, atsinešus jau jį į mašiną, išbėgo ne viena ašara. Patys esam tėvai, patys auginam vaikus“, – sakė K. Kulikauskas.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie įvykį žiūrėkite čia: