Praėjus 80 metų nuo pirmųjų trėmimų į Sibirą, projektas „Misija Sibiras“ organizuoja jau tradicija tapusius ir lietuvius visame pasaulyje vienijančius renginius. Juos kviečiame pasižymėti savo kalendoriuje ir patiems tapti istorinio įvykio dalimi.

Per vieną minutę – sugrąžinti šimtus tūkstančių tautiečių istorijų namo

Tylos minutė, paplitusi visame pasaulyje, skirta ne tik išėjusiems atminti, bet taip pat organizuojama siekiant suvienyti žmones bendram tikslui. Projektas „Misija Sibiras“ birželio 14-ąją 11.59 val. organizuoja Visuotinę tylos minutę, kurios metu lietuviai iš viso pasaulio 1 minutei sustos pagerbti tūkstančius nuo sovietų režimo nukentėjusių žmonių.

Prie Visuotinės tylos minutės iniciatyvos gali prisijungti kiekvienas. Jos metu lietuviai visame pasaulyje savo namuose, darbovietėse, organizacijose kviečiami minutei sustoti ir taip pagerbti į tėvynę iš tremties nebesugrįžusius ir visus, nuo sovietų represijų nukentėjusius, tautiečius.

Pirmasis oficialus tylos momentas užfiksuotas 1912 m. vasario 13 d. Portugalijoje, kur 10 minučių trukusioje tyloje buvo siekiama pagerbti mirusį Brazilijos diplomatą Žozė Marija da Silva Paranjosą. Tais pačiais metais buvo surengta iškilminga tyla laivo „Titaniko“ katastrofos aukoms pagerbti.

Birželio 14-ąją tylos minutės tradiciją siekiama paversti vieningiausia Visuotine tylos minute Lietuvoje ir tokiu būdu sugrąžinti tūkstančius tautiečių į gimtinę.

Virtualioje tremtinių vardų ir likimų skaitymų akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok“ šiemet dalyvaus dar daugiau lietuvių iš viso pasaulio

Iškart po Visuotinės tylos minutės, nuo 13.00 val. „Misija Sibiras“ organizuoja tremtinių bei politinių kalinių vardų, pavardžių bei likimų skaitymus „Ištark, išgirsk, išsaugok“, kurie truks visą parą. Dėl besitęsiančios pandemijos akciją antrus metus iš eilės nuspręsta perkelti į virtualią erdvę – specialiai sukurtą Gedulo ir vilties dienos platformą – www.birzelio14.lt. Skaitymai gyvai vyks Vilniuje, šalia Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus, kur tremtinių ir politinių kalinių vardus, pavardes bei likimus įgarsins Lietuvos skautijos atstovai. Visi norintys prisidėti prie gyvų skaitymų, prašomi pasirūpinti apsaugos priemonėmis.

„Tam tikra prasme pandemija akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok“ sustiprino. Pernai turėjome ieškoti būdo, kaip išlaikyti tradicija tapusius skaitymus pandemijos sąlygomis ir taip gimė virtualus akcijos variantas, kuris leido prie bendro tikslo – istorijos išsaugojimo – prisidėti šimtams tautiečių visame pasaulyje. JAV, Kanada, Australija, Argentina, Naujoji Zelandija – tai tik kelios šalys, kuriose gyvenantys lietuviai susijungs istorijos tiltais. Ir būtent tos kelios minutės skaitymų tiesioginio vaizdo skambučio metu parodo, kokie svarbūs istorijos tiltai yra tautiečiams, gyvenantiems už šalies ribų“, – teigia projekto „Misija Sibiras“ vadovė Aistė Eidukaitytė.

Šiemet šeštą kartą iš eilės vyksiantys skaitymai taip pat bus įgyvendinami vaizdo skambučių pagalba, susisiekiant su visais iš anksto užsiregistravusiais.

Akcijos metu tikimasi įgarsinti 40 000 tremtinių bei politinių kalinių vardų ir likimų. Virtualių skaitymų metu planuojama įgarsinti 20 000 vardų ir likimų, dar tiek pat nuskambės gyvai vykstančioje akcijoje Vilniuje. Gyvai vykstantys skaitymai organizuojami Aukų gatvės skersgatvyje šalia Genocido aukų muziejaus (Aukų g. 2A, Vilnius). Gyvieji skaitymai taip pat prasidės 13 val. ir truks parą laiko.

Tiek virtualiai, tiek gyvai vykstančią akciją „Ištark, išgirsk, išsaugok“ bus galima tiesiogiai stebėti platformoje www.birzelio14.lt, naujienų portale DELFI ir projekto „Misija Sibiras“ socialiniuose tinkluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)