„Tadas yra lietuvis. Lietuvoje jis buvo ir savanoris, ir pasienietis. Jo pasirinkimas buvo tapti Ukrainos kariuomenės kariu. Mes padėjome jam nuvažiuoti“, – „Žinių radijo“ laidai „Labas, Milda“ sakė atsargos seržantas, paramos Ukrainai misijos „Gyvačių sala“ vadovas Sigitas Maliauskas.

Laidos pašnekovas pasakojo, kad lietuvis žuvo atrodytų paprastos užduoties metu. Jis turėjo nuvežti kariams amuniciją į poziciją.

„Tuo metu rusų FPV dronas trenkėsi į transporto priemonę. Jie važiavo dviese. Pirminė karšta informacija buvo, kad žuvo abu. Bet paaiškėjo, kad vis dėlto ukrainietis, kuris važiavo su Tadu kartu, liko gyvas. Evakuacijos grupė jį atgaivino. Deja Tadas žuvo Ukrainoje, mūšio metu“, – sakė T. Maliauskas.

Lietuvis karys bus kremuotas Ukrainoje ir tada jo palaikai bus atvežti į Lietuvą.

„Turime įgaliojimus ir važiuosime parvežti jo palaikus į Lietuvą. Šeima leido kremuoti, kas mums labai palengvina palaikų parvežimą“, – teigė T. Maliauskas.

Jis nežino, kada tiksliai pavyks atvežti Tado palaikus į Lietuvą, nes nėra aišku, kaip sklandžiai pavyks sutvarkyti dokumentus. Įvykio aplinkybės turėjo būti tiriamos ir kariuomenės prokuratūros.

„ Tadas tarnybą Ukrainos kariuomenėje atlikinėjo oficialiai, pagal sutartį. Mes tikimės, kad turės būti kažkokia kompensacija. Iš tikro nežinome to. Viską sužinosime ten“, – sakė T. Maliauskas.

Atsisveikins ir Kyjive

Pasak jo, speciali atsisveikinimo ceremonija įvyks ir Kyjive.

„Ukrainos kariuomenė ir užsieniečių legionas, kuriame tarnauja įvairiausių tautybių žmonės (…), turi tradiciją, prieš išleidžiant žuvusį užsienietį iš šalies, padaryti atsisveikinimo ceremoniją, kuri vyks Kijeve. Konkrečios dienos ir valandos dar nežinome . Tada jau galėsime važiuoti iš Kijevo į Lietuvą, ir perduoti palaikus šeimai, ir tada jau derinti laidotuvių ceremoniją Lietuvoje“, – teigė T. Maliauskas.

Kartu atsargos seržantas pažymėjo, kad Tadas po daugelio metų yra pirmas Lietuvos karys, žuvęs nuo rusų kariuomenės rankos.

„Manau, kad tai svarbus faktas“, – sakė T. Maliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)