„Nervai sugadinti, stresas didžiulis, per naktį be miego“, – LNK žinioms sakė viena šio namo gyventoja.

Kita sprogusio bendrabučio gyventoja Veronika teigė, jog labai išsigando sprogimo.

„Buvo kažkoks kamuolys ugnies, naktinę užuolaidą išdegino. Ir nesupratau, kas vyksta. Labai išsigandau, labai sunku“, – kalbėjo moteris.

Neužsidarantys ar suskilę langai, bei sienos, per kurias bėga vanduo – tai sprogusio buto padariniai niekuo dėtiems kaimynams šalia ir apačioje, per du aukštus.

„Jeigu būtume tada pro to kaimyno duris ėję, tai gal būtų ir prie sienos prilipdę“, – kalbėjo kita namo gyventoja Rasa.

Iš padarinių sunku suprasti, kad sprogo tik vienas butas, sprogimo banga buvo tokia, kad ir gretimo buto pertvara subyrėjo. Taigi, dviejų skirtingų savininkų butai neplanuotai susijungė. Atsitiktinumas, kad bute nebuvo besilaukiančios moters.

Sprogusio buto gyventojas, kaip matyti, virė kopūstų sriubą. Bet ne ji kalta, kad buto langas nuskrido per kiemą iki kito daugiabučio. Šeimininkas naudojo draudžiamą dujų balioną.

„Pamačiau kaip kaimynas išėjo visas apdriskęs, bet vaikščiojo ir prašė iškviesti greitąją“, – pasakojo namo gyventoja.

Teigiama, kad 60 metų vyras buvęs sprogusiame bute nukentėjo nesunkiai, bet yra ligoninėje.

„Ar dėl baliono nesandarumo, ar dėl pačios dujų naudojimo sistemos nesandarumo, paprastai sakant, viryklės nesandarumo į patalpą priėjo dujų. Tada kibirkštis, ugnies uždegimo šaltinis ir įvyko sprogimas“, – svarstė Priešgaisrinės priežiūros skyriaus inspektorius Renaldas Nacickas.

Ugniagesių duomenimis 5 aukštų bendrabutyje gyvenęs šeimininkas iš viso turėjo du 5 litrų balionus, nors bet kokie dujų balionai yra leidžiami 1–2 aukštų gyvenamuosiuose namuose.

Dujų balionų bendrabutyje, pasak gyventojų, dar yra.

Kol kas iš 127 tik 7 gyventojams uždrausta bute likti. Po sprogimo tie žmonės buvo evakuoti, siūlomas socialinis būstas, jeigu nėra, kur prisiglausti kitur, kol bus atlikta pastato ekspertizė.

„Kritinės būklės pastato tikrai nematome, bet vis tiek buvo nuspręsta, kad statinio ekspertizė turi būti atlikta dėl to, kad būtų įsitikinta, ar negresia pastato griūtis kažkokia“, – pirmadienį teigė Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna.

Laikinai iškeldinti gyventojai per du aukštus ir per pusę koridoriaus.

Pastato ekspertizė užtruks mažiausiai 3 savaites. Vandentiekis ir šildymas yra, sprogę langai bus užsandarinti. Todėl, pasak savivaldybės, kitiems gyventi galima.

Draudžiamų dujų balionų, reikia suprasti, ir ateityje niekas labai netikrins.

„Patys suprantate, kad patekti į kiekvieną butą... Savivaldybė dar į savo būstus patenka, bet į privačius patekti yra tikrai sudėtinga“, – teigė Panevėžio savivaldybės administracijos direktorius T. Jukna.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: