Kraujomaiša paženklintas baudžiamasis procesas nebus toks aiškus, kaip atrodytų.

Trylikametė gimdyvė per trumpą savo gyvenimą, kaip įtariama, pastojo nuo nepilnamečio brolio, pagimdė, o po dviejų mėnesių kūdikį palaidojo. Vaikas mirė globėjo namuose, nusikaltimo požymio nerasta, jis gimė silpnos sveikatos.

Mergaitė iki dabar iki pas globėjus ir, anot motinos, kalbos nėra, ji tyli.

Kad jos dukra laukiasi motina sako nemačiusi ir nežinojusi, tą pastebėjo socialiniai darbuotojai.

Iš pradžių įtarimai krito ant nepilnametės sesers vyro, bet kai kūdikis gimė, buvo atliktas DNR tyrimas ir nustatyta, kad vaiko tėvas yra brolis.

Jam dabar pateikti kaltinimai dėl mažametės išžaginimo ir sveikatos sutrikdymo. Kaltės jis nepripažįsta. O motina sūnų gina.

Teisėsauga skelbia, kad daugiavaikėje šeimoje galėjo vykti kažkas panašaus ir anksčiau. Pirmas skambutis buvo dar 2020–aisiais metais, kuomet buvo pradėtas, bet nesurinkus įrodymų tyrimas nutrauktas dėl tos pačios mergaitės galimo seksualinio tvirkinimo.

Nenuginčijamų įrodymų ilgai laukti nereikėjo, negalią turinti trylikametė tarp brolių tėvų namuose tapo nėščia.

„Mano nuomone, šioje byloje turėtų būti apklausti ir ekspertai, atlikę psichiatrinę ekspertizę nukentėjusiajai“, – LNK žinioms teigė prokurorė Vaida Baranauskienė.

Apie psichiatrinę ekspertizę kalba ir kaltinamojo gynėjas.

„Kai išklausysiu ekspertų pozicijos, kaip jie ten nustatė, kokiu būdu nustatė nukentėjusiai jos sveikatos sutrikdymą ir tą mastą, tada galvosiu dėl prašymo mano ginamajam skirti ekspertizę“, – kalbėjo kaltinamojo advokatas Arvydas Penelis.

Nukentėjusioji teismo procesuose nedalyvaus. O nuo šeimos atskirtos mergaitės, pasak vaiko teisių, artimiesiems nėra uždrausta lankyti.

„Domisi, lanko, bet tiek, kiek nekenkia vaiko interesams“, – teigė vaiko teisių atstovė.

Sesers išžaginimu kaltinamas brolis sėdi namie su tėvais. Nors šiuo metu jis jau yra pilnametis, darbo neturi. Kaltinamojo advokatas A. Penelis teigė, jog darbo jis nelabai gali būti dėl psichologinės būsenos.

Anot advokato, nors brolio tėvystę patvirtino DNR, tai nereiškia, kad kaltinimai išžaginimu negalėtų būti perkvalifikuoti į lengvesnį nusikaltimą.

„Turėtų būti įrodyti tie objektyvieji požymiai išžaginimo“, – teigė jis.

Už lytinius santykius su mažamete kaltinamas asmuo gali kalėjimo ir išvengti. Už išžaginimą gresia iki 15 metų nelaisvės.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: