Gyvenimo įgūdžių pamoka – apie ką ji?

Kaip teigė A. L. Andriuškevičienė, naujojoje gyvenimo įgūdžių pamokoje vaikai bus mokomi visų įgūdžių, kurių reikia sveikam ir saugiam gyvenimui.

„Gyvenimo įgūdžių programos pagrindas yra socialinis, emocinis ugdymas, tačiau jis yra praplėstas, praturtintas jaunam, besiformuojančiam žmogui svarbiomis temomis, tokiomis kaip psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencija, smurto, patyčių, savižudybių prevencija, lytiškumo ugdymas, sveikatos ugdymas, pirmoji pagalba ir žmogaus sauga. Temų spektras – labai platus, todėl kiekvieną iš jų turės dalį savo pamokų ir lytiškumo ugdymas, kuris šiandien kelia daugiausiai diskusijų, iš tiesų, programoje užima tik 10-15 procentų“, – aiškino ji.

Lytinis švietimas

Anot pašnekovės, šiais mokslo metais startavome su apskritai visu atnaujintu turiniu nelyginėse klasėse, todėl ir gyvenimo įgūdžių programa bus įgyvendinama tik jose.

„Tai reiškia, kad pirmoje ir trečioje pradinėse klasėse – ji bus įgyvendinama integruotai, programos turinį integruojant į kitus dalykus, o penktoje ir septintoje klasėje, kada turime jautrų raidos tarpsnį – paauglystę, turėsime po vieną savaitinę pamoką ir devintoje klasėje po vieną pamoką kas dvi savaites“, – teigė A. L. Andriuškevičienė.

Atsiliekame daugybe metų

Socialinėje erdvėje kilo aršios diskusijos dėl gyvenimo įgūdžių pamokos. Ypatingai, visi akcentavo būtent lytiškumą. Pasak Švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėjos, lytiškumo tema – visuomenėje vis dar stigmatizuota, suprimityvinama ir suvulgarinama. Anot jos, iš vienos pusės – tai yra apmaudu.

„Lyginant su kitomis Europos šalimis, mes tikrai stipriai atsiliekame, nes lytiškumas kai kur jau yra mokomas net 70 metų, tai pagaliau ir mes, 2023 metais, patvirtinome programą, kurioje lytiškumo ugdymas yra integrali dalis. Tai yra didžiulis pasiekimas, didžiulis žingsnis į priekį visai švietimo sistemai. Tikrai matome iš reakcijų visuomenėje, kad ši tema yra labai svarbi ir programa yra aktuali“, – teigė A. L. Andriuškevičienė.

Pasak jos, Lietuva, šiuo atveju, labiausiai vadovaujasi Šiaurės šalių pavyzdžiu.

„Kaimynai tokios, konkrečiai gyvenimo įgūdžių programos neturi, bet turi atskiras programas, kaip, tarkime, socialiniam, emociniam ugdymui yra didelis dėmesys skiriamas, taip pat prevencinėms programoms“, – teigė pašnekovė.

Programa parengta ekspertų

Kaip teigė A. L. Andriuškevičienė, gyvenimo įgūdžių mokymo programą parengė didelis būrys ekspertų.

„Turėtume sugrįžti prie to fakto, kad programa buvo rengiama ir derinama 2 metus. Tiek rengiant pačią problemą, tiek vėliau rengiant programos įgyvendinimui skirtas rekomendacijas mokytojams, metodinę medžiagą, dalyvavo įvairiausi ekspertai, pagal atskirą sritį, pagal kompetenciją. Turėjome tiek Vyriausybinių organizacijų, tiek kitų ministerijų atstovų, tiek jau praktikų, mokslininkų – įvairiausių sričių ekspertų. Sąrašas labai platus“, – pasakojo ji.

Lytiškumo ugdymas – visada buvo nemenka problema Lietuvoje, o dažnam žmogui tai buvo tiesiog tabu tema. Kyla klausimas, ar dabar turime tinkamai parengtų pedagogų, kurie nesivaržytų kalbėti šia tema?

„Dalis mokytojų jau yra pasirengusių šiandien kalbėti šia tema, bet taip pat norėčiau pasidžiaugti, kad, kaip ir minėjau, lygiagrečiai startuoja ir kvalifikacinės tobulinimo programos mokytojams aukštosiose mokyklose – tiek Vilniaus universitete, tiek Vytauto didžiojo universitete, kur jie gaus reikiamų, mokslu grįstų, šiuolaikiškų žinių, kurias iš karto galės taikyti pamokose“, – teigė A. L. Andriuškevičienė.

Ažiotažas socialinėje erdvėje

Vos pasirodžius pirmosioms diskusijoms apie programą socialiniuose tinkluose, pradėjo plisti ir klaidinga informacija. A. L. Andriuškevičienė teigė nuo platesnių komentarų apie tai, ko siekiama tokia veikla, norinti susilaikyti, tačiau veiksmų – imamasi.

„Tikrai žiūrime, identifikuojame asmenis, kurie veikia aktyviausiai ir stebime visą situaciją, tai matysime, kaip toliau ji rutuliosis“, – teigė ji.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėja minėjo ir dar vieną svarbų dalyką.

„Reaguodama į kilusį triukšmą viešojoje erdvėje, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija parengė informacinius vienlapius, išsiuntė tėvams į mokyklas ir taip pat artėjantį trečiadienį, rugsėjo 13 dieną, 15 valandą, labai kviečiame visus tėvus dalyvauti nuotolinėje viešoje konsultacijoje, kur ir bus atsakyta į visus klausimus apie gyvenimo įgūdžių programą“, – pranešė ji.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: